درحال مشاهده: استریلیزاسیون

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

استریلیزاسیون

۱۳۸۹/۰۹/۲۹
12:0
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
وجود ميكروب هاي بيماريزا در محيط زندگي ، قدرت و تكثير و انتقال آنها از فرد بيمار به شخص سالم و توانايي آلوده نمودن غذا وساير نيازمنديهاي روزمره آنان ، دانشمندان را برآن داشت تا با اين دشمنان نامرئي انسان مقابله نمايند و درصدد كشف راههاي مبارزه برآيند.
گندزدائي : گندزدائي عبارت است از نابود كردن عوامل بيماريزا در محيط هاي بي جان ، مانند اماكن مسكوني ،‌البسه ، ظروف ، آب ،‌سبزي وغيره ،‌ به عبارت ديگر گندزدائي در مورد محيط زندگي بكار ميرود.
ضدعفوني :
ضدعفوني نابود كردن عوامل بيماريزا از بافت هاي زنده است ،‌مانند ضد عفوني پوست يا ضد عفوني زخم ‌غلظت ضدعفوني كننده ها بايستي كمتراز گندزداها باشد تااز آسيب به بافتها جلوگيري شود بهمين دليل ضدعفوني كننده ها نسبت به گندزداها سميت كمتري دارند.
پاستوريزه كردن
:‌وقتي هدف ما از به كاربردن ماده ضد ميكروبي نابودي عوامل بيماريزا باشد اين عمل را پاستوريزه كردن مي گويند.
انواع گندزداها :
: گندرداها به دو دسته تقسيم ميشوند :
الف – فيزيكي
ب – شيميايي
الف – گندزداهاي فيزيكي :
حرارت
برودت
خشك كردن
نورخورشيد
حرارت :
حرارت بردو نوع است :
حرارت مرطوب
حرارت خشك
حرارت مرطوب : تمامي ميكروبها در اثر حرارت مرطوب از بين مي روند و سرعت مرگ آنها بستگي به درجه حرارت و زمان آن دارد ، به اين صورت كه هرچه حرارت بيشتر باشد زمان از بين رفتن عوامل بيماريزا كوتاهتر است .
حرارت مرطوب شامل موارد زير است :
استفاده از بخار آب
جوشاندن
پاستوريزه كردن
استفاده از بخار آب
اين روش با استفاده از اتوكلاو صورت ميگيرد كه درآن به وسيله بخار آب تحت فشار مواد مختلف استريل ميشوند . اين دستگاه در 121 درجه سانتي گراد در مدت 15 تا 20 دقيقه ميتواند عمل گندزدايي را انجام دهد اين روش براي گندزدايي وسايل بيمارستاني استفاده ميشود.
جوشاندن
: عمل جوشاندن كليه ميكروبها را در 100 درجه سانتي گراد درمدت 10 تا15 دقيقه از بين مي برد . از اين روش براي گندزدايي لباس و لوازمي كه با خلط و مدفوع بيمار آلوده شده و دسترسي به گندزداهاي شيميايي نيست استفاده ميشود.
پاستوريزه كردن
: براي از بين بردن عوامل بيماريزا در شير و يا مواد غذايي بكار ميرود و دراين روش ماده غذايي را بين 60 تا 70 درجه سانتي گراد حرارت ميدهند و بلافاصله آنرا سرد ميكنند.
حرارت خشك :
: تأثير حرارت مرطوب خيلي بشتراز حرارت خشك است و در درجه حرارتهاي مشابه زمان لازم براي استريل نمودن با حرارت مرطوب كمتر است تا حرارت خشك . ولي درمواردي كه نميتوان از حرارت مرطوب استفاده كرد بايستي از حرارت خشك استفاده نمود.
فور : براي استريل كردن وسايل فلزي و شيشه اي كه تحمل دماي بالا را دارند و با اين وسيله ميتوان 160 درجه سانتي گراد بمدت 2 ساعت ويا درحرارت 170 درجه سانتي گراد و به مدت يكساعت عمل استريل كردن را انجام داد . دراين روش كليه عوامل بيماريزا ار بين ميروند.
شعله :
: وسايل آزمايشگاهي فلزي يا دهانه لوله آزمايش را ميتوان با قراردادن بمدت چند ثانيه روي شعله چراغ الكلي يا گازي استريل نمود
سوزاندن
:‌سوزاندن بهترين وسيله سترون سازي است اين روش معمولا" براي از بين بردن اجسام آلوده از قبيل باند زخم ، پارچه هاي مصرف شده ، البسه بيماران مبتلا به بيماريهاي مسري وخطرناك ،‌ليوان كاغذي مسلولان ، زباله ، لاشه حيوانات آلوده و وسايل بي ارزش ديگر كاربرد مؤثري دارد .
ازموارد ديگر حرارت خشك ميتوان اطو را نام برد. اطو كردن لباسها سبب گندزدايي البسه و از بين رفتن بسياري از ميكروبها ميشود
برودت
:‌اگر چه سرما خاصيت گندردايي ندارد ولي مانع رشد ميكروبها گرديده وبعنوان ضد فساد عمل مينمايد . سرما رشد ميكروبها و قارچهايي را كه باعث فساد مواد غذايي ميشوند متوقف ميكند. مدت نگهداري مواد غذايي در درجات مختلف سرما متفاوت بوده و بستگي به تأثير درجه سرما بر روي هرنوع غذا دارد
خشك كردن :
: باكتري هاي مختلف در برابر خشك كردن حساسيت متفاوت دارند ،‌ خشك كردن موادي كه حاوي باكتري هستند اغلب منجر به مرگ آنها ميشود. سطوح خشك و تميز مقدار كمي باكتري در بردارد ،‌خشكي براي جلوگيري از توليد باكتريها مؤثر است . خشك كردن يكي ديگر از راههاي قديمي براي نگهداري غذا است و ازاين طريق بيشتر براي ميوه ، سبزي ، شير ، ماهي ... استفاده ميشود.
نورآفتاب و اشعه
نورخورشيد ارزانترين ومناسب ترين گندزدا است ، به طور كلي ميكروب ها درمقابل هوا و آفتاب فوق العاده حساس هستند و آفتاب دادن منازل والبسه و اثاثيه يكي از مهمترين طرق گندزدايي وجلوگيري از امراض مختلف است .
ب- گندزادهاي شيميايي :
براي گندزدايي يا استريل كردن وسايلي كه تحمل حرارت را ندارند بايد ار مواد شيميايي با غلظت هاي مختلف استفاده نمود.
قبل از استفاده از اين مواد وسايل را كاملا" شست و خشك كرد ، وجود آلودگيهاي قابل مشاهده مثل خون خشك شده باعث زنده ماندن باكتريها وساير موجودات ميشود . خيس بودن وسايل باعث رقيق شدن محلول ميگردد
گندزداها وضد عفوني كننده هاي شيميايي بايستي داراي خواص زير باشند.
قادر باشد عامل بيماريزا را در كمترين زمان ممكن از بين ببرد .
درتماس با مواد مختلف مانند صابون و پاك كننده ها و چرك و كثافت اثرش را از دست ندهد.
روي پوست بدن اثر سوء نداشته باشد ، حساسيت افراد نسبت به آن كم باشد در نهايت براي انسان و حيوان ضرر نداشته باشد و بدبو نباشد .
بايستي ثابت و پايدار بوده و تحت شرايط عادي خراب نشود(‌درمجاورت هوا و نور فاسد نشود)
درمقدار كم ، قدرت گندزدايي خود رانشان دهد.
قابليت نفوذ خوبي داشته باشد.
قابليت حل شدن درآب را داشته باشد و اگر به صورت امولوسيون است بهمان صورت باقي بماند.
بايستي قيمتش مناسب بوده وخيلي گران نباشد.
مهمترين گندزداهاي شميايي عبارتند از
كلر ،‌كرئولين ،‌الكل ،‌ساولن ، بتادين ، هالاميد و آهك
گاز كلر
كلر گازي است زرد مايل به سبز كه داراي خاصيت ميكروب كشي قوي است ،‌تنفس اين گاز براي انسان وساير پستانداران بسيار خطرناك است از اين گاز براي گندزدايي آب آشاميدني در تصفيه خانه ها استفاده ميشود . برخي از مواد كلر دار كه براي نظافت و بهداشت استفاده ميشوند مانند پركلرين ، كلروردشو و آب ژاول هنگامي كه با اسيدها حتي اسيد ضعيف مانند سركه و يا برخي مواد ديگرمخلوط ميشوند مقدار زيادي گاز كلر از خود متصاعد ميكنند كه تنفس آن خطرناك بوده و ميتواند باعث مسموميت وآسيبهاي آني و حاد ومزمن و طولاني مدت شود.
گندزدايي با پركلرين
براي گندزدايي آب آشاميدني استفاده ميشود كه در بحث آب شرح داده شده است . براي گندزدايي ظروف مختلف ، حمام ،‌توالت ،‌غسالخانه ،‌كشتارگاه وبخصوص توالت منازل كه درآنها بيمار مبتلا به بيماريهاي واگيردار است از پركلرين استفاده ميشود.
گندزدايي ظروف :‌ ابتدا بايستي ظرفها را بوسيله پاك كننده اي مانند ريكا و تايد و... از چربي ومواد مختلف پاك نمود و آب كشي كرد ، سپس دريك ظرف 10 ليتري يك قاشق چايخوري پركلرين را مخلوط نمود و ظروف را به مدت 5 دقيقه دراين محلول قرارداد وبعد با آب سالم شستشو داد
كرئولين
جهت گندزدايي مستراحها به ويژه درمنازل آلوده بيمارستانها بايد از كرئولين 5 درصد استفاده نمود براي تهيه محلول 5 درصد كرئولين و كرزول با توجه به اينكه چه درصد خريداري شده باشد از فرمول زير استفاده ميگردد:
K . p = L
C
K = مقدار كرئولين موجود
P = درصد كرئولين خريداري شده
C = غلظت مورد نياز
L = مقدار محلول مورد نياز
مثال: اگر ده ليتر كرئولين 30 درصد داشته باشيم مقدار محلولي كه با غلظت 5 درصد ميتوان از آن تهيه كرد به قرار زيراست :
مقدار محلول برحسب ليتر 60= 10* 30 = L
5

براي گندزدايي مستراحها ومدفوع واستفراغ بهتراست از سمپاشي يا آبپاش استفاده شود. هر مخزن ده ليتري يك سمپاش براي گندزدايي 150 متر مربع از سطح كف اتاق ها و راهروها كفايت ميكنند. زباله با كرئولين 5 درصد آغشته وسپس معدوم ميگردد . كرئولين معمولا" در ظروف 20 و 25 ليتري نگهداري ميشود.
الكل :
الكل 100درجه ضدعفوني كننده نيست ، الكل درمجاورت آب تأثير خود را روي عوامل بيماريزا ميگذارد لذا بايستي آنرا با آب معمولي جوشيده سرد شده قاطي نمود تاغلظت آن به 50 تا 70 درجه برسد . مناسبترين غلظت براي گندزدايي 70 درجه است افرادي كه اتاق بيمار را گندزدايي ميكنند بايستي حتما" دست هايشان را پس از اتمام كار با الكل 70 درجه ضد عفوني كنند.
ساولن :
براي ضد عفوني كردن پوست قبل از عمل جراحي يا تزريقات از يك قسمت محلول ساولن در 30 قسمت الكل اتيليك 70 درجه استفاده ميشود . از همين محلول ميتوان براي گندزدايي ابزار پزشكي مثل سوندها ،‌دستكش براي تميز كردن وگندزدايي وسايل وابزار فلزي تيز ، به مدت 30 دقيقه از محلول فوق استفاده ميگردد.
براي شستشوي اوليه زخمها و ضدعفوني آنها و تميزكردن محل زايمان ، همچنين بعداز زايمان از محلول يك درصد ساولن ( يك قسمت ساولن در100 قسمت آب )‌استفاده كرد.
هالاميد:
: خاصيت گندزدايي ،‌ضد عفوني كنندگي ، درماني ومعالج زخمها را دارد .
براي اين منظور محلول 3-2 درهزار هالاميد را بدون هيچگونه ترسي از ناراحتي پوستي ويا ازدياد درد ميتوان براي شستشوي زخمها به كارميرود.
مزيت هالاميد دراين است كه بعد از به كاربردن آن ، رنگ ولكه اي درپوست اطراف زخم باقي نميگذارد.
موارد مصرف هالاميد:
گندزدايي ظروف آشپزخانه ، قسمتهاي رويه ميز و قطعات چوبي داخل آشپزخانه ، ماشين خامه گيري و بستني سازي ويخچال بعد از شستشو ونظافت از محلول 3 درهزار هالاميد استفاده شود.
براي گندزدايي ديوار آشپزخانه و مستراح هر3 ماه يكبار از محلول 5/1 در هزار ( 15 گرم هالاميد در 10 ليتر آب )‌استفاده ميشود در نتيجه قارچ و كپك درنقاط مرطوب و غيره ديده نميشود و از پوسته شدن سطح ديوارجلوگيري ميشود .
گندزدايي لباس و ضدعفوني دستها با محلول 3 در هزار هالاميد انجام ميگيرد.
براي گندزدايي اتاق بيمار – رختخواب – ملافه – مستراح محلول هالاميد سه در هزار بكارميرود.
براي گندزدايي سبزيجات و كاهو وغيره بعد از شستشوي معمولي ( با آب ومايع ظرفشويي ) در محلول هالاميد 3 در هزار استفاده ميشود.
براي گندزدايي اتومبيل حمل بيماران مشكوك و نيز پس از غسل اجساد مبتلا به بيماريهاي واگير بايد غسالخانه و لباسهاي كار با محلول 5 در هزار هالاميد گندزدايي شود( 5 گرم در ليتر )‌
آهك :
آهك ارزانترين گندزدا است . همچنين عاري از بو و كاربردش بي خطر است ولي با 8 تا 10 براي وزن و چهار براي حجم خودش با آب مخلوط شود شير آهك بدست مي آيد وبراي گندزدايي مدفوع بسيار مفيد است . حداقل حجم آهك مورد مصرف بايد به اندازه مدفوع باشد .از شير آهك براي سفيد كردن قسمتهاي مختلف طويله گاوهاي شيرده استفاده ميشود چون باكتري اسپردار را ميكشد. آهك همچنين براي برطرف كردن بو است . شير آهك قادر است درمدت يك ساعت ميكروب حصبه و وبا را از بين ببرد .خلط ، مدفوع واستفراغ بيماران وبايي و همچنين زباله در ظروف هاي درب دار جمع آوري و با شير آهك 20 درصد گندردايي ميشود در مواقعي كه بيماروبايي فوت ميكند اگر ماده گندزدايي ديگري در دسترس نباشد ، يك لايه آهك كف تابوت ريخته ، جسد در آن گذاشته شود.
استروك :

براي گندزدايي البسه ، لحاف ، پتو ، تشك و غيره از محلول 3 گرم استروك در يك ليتر آب ميتوان استفاده نمود . براي اين كار مقداركافي از محلول فوق تهيه نمود ولحاف و پتو را بمدت نيم ساعت در آن خيس كرده وسپس مي شويند از محلول استروك با همين غلظت براي گندزدايي نمودن آمبولانس و وسايل حمل بيماران و يا كف اتاقهاي خانه بهداشت وساير مكانهاي آلوده ميتوان استفاده نمود.

مطالب تصادفی:

اندازه گيري قليائيت - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري سختي موقت - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري نيتريت N- NO2- - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري فسفات PO43- - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري آمونياك - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري نيتروژن كل Total Nitrogen - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري BOD 5 - یکشنبه هفتم فروردین 1390
اندازه گيري اكسيژن مورد نياز واكنشهاي شيميايي (C . O . D) - یکشنبه هفتم فروردین 1390
تعيين ضريب تخليه جريان سنج يا لوله ونتوري (ونتوري متر) - یکشنبه هفتم فروردین 1390
نقش ميكروارگانيسم ها در حذف آلودگي هاي نفتي - یکشنبه هفتم فروردین 1390
مشاركت در حفاظت از كيفيت منابع آب و محيط زيست - شنبه ششم فروردین 1390
کتاب های مهندسی آب و فاضلاب 3 - شنبه ششم فروردین 1390
نرم افزار و کتاب های مهندسی آب و فاضلاب 2 - شنبه ششم فروردین 1390
استفاده از آبکند جهت نگهداری آب - جمعه پنجم فروردین 1390
آلودگی آب آشامیدنی توسط فلزات و کاتیون های سنگین - جمعه پنجم فروردین 1390
زلزله و آلودگی آب های زیرزمینی - جمعه پنجم فروردین 1390
روش منحصر به فرد برای تصفیه فاضلاب - جمعه پنجم فروردین 1390
تعيين مقدار اكسيژن محلول در آب (DO) - جمعه پنجم فروردین 1390
نرم کردن آب با آهک و سودااش - جمعه پنجم فروردین 1390
اسفاده ازمیکروب در تصفیه - جمعه پنجم فروردین 1390
مالیات بر ارزش افزوده آب و فاضلاب - جمعه پنجم فروردین 1390
صنعت کشتارگاه و روشهای تصفیه فاضلاب آن: - جمعه پنجم فروردین 1390
آب بندی و ایزولاسیون تصفیه خانه هاي فاضلاب - جمعه پنجم فروردین 1390
قانون تشكيل شركت هاي آب و فاضلاب - جمعه پنجم فروردین 1390
تصفيه خانه های فاضلاب تهران - جمعه پنجم فروردین 1390
ایا می دانید آب 3 ؟ - جمعه پنجم فروردین 1390
بهره برداری از منابع اب - جمعه پنجم فروردین 1390
تشکیل آب زیرزمینی - جمعه پنجم فروردین 1390
جمع آوری آب Water Harvesting: - جمعه پنجم فروردین 1390
تجارت محصولات آب وفاضلاب در دنیا - جمعه پنجم فروردین 1390
بهینه سازی فعالیت میکروارگانیسمها در تصیفه فاضلاب - جمعه پنجم فروردین 1390
شبکه فاضلاب شهرستان بابل - جمعه پنجم فروردین 1390
آئین ‌نامه ایمنی تصفیه ‌خانه ‌های آب و فاضلاب مصوب 29/3/1389 - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
سختی‌گیری‌ آب در روش آهک‌زنی سرد - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
لوله های بتنی انتقال آب و فاضلاب - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
مدیریت نگهداری شبکه های آبرسانی و آبیاری - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
نکات مشترک لوله گذاری - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
کاویتاسیون در سیالات - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
محاسبه حجم مخزن ذخیره آب - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
مقايسه كلر ، آب اكسيژنه و UV براي گندزدايي آب استخر ها - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
میزان نمک و زمان لازم برای احیاء رزین ها در دستگاه سختی گیر - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
انواع مختلف كاويتاسيون - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
ارتفاع مكش در پمپ ها - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
سختی گيرهای الكترونيكی - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
نصب پمپ ها در آبرساني - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
تعيين ايستگاه هاي پمپاژ - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
اطلاعاتی در مورد سیستم های انتقال آب - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
نحوه تعيين حجم مفيد مخازن آب تصفيه شده زميني - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
بررسي كليات طرح آبرسانی - پنجشنبه چهارم فروردین 1390
سختی گیر - پنجشنبه چهارم فروردین 1390

اسمز معكوس (RO) - چهارشنبه بیست و دوم دی 1389
دلایل ازدست رفتن نيتروژن دركودهاي ازته - چهارشنبه بیست و دوم دی 1389
تصفیه آبهای صنعتی - چهارشنبه بیست و دوم دی 1389
تری هالومتانها - چهارشنبه بیست و دوم دی 1389
اندیس های خوردگی - چهارشنبه بیست و دوم دی 1389


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|