موارد بکارگیری روش ضدعفونی با اشعه uv
سه مورد اصلی استفاده از روش ضدعفونی با اشعه uv وجود دارد:
ضدعفونی مایعات
ضدعفونی فضاها
ضدعفونی سطوح اجسام
ضدعفونی مایعات
روش ضدعفونی با اشعه uv میتواند برای آب آشامیدنی ، آبهای فرایندی و فاضلاب یعنی تمامی مواردی که آب بدون آلودگی یا با آلودگی کاهش یافته مورد نظر است، استفاده شود. امروزه کلرزنی بیش از هر روش دیگری برای ضدعفونی کردن آب ، مورد استفاده قرار میگیرد ولی متاسفانه کلر "هالوفرم" هایی نظیر کلروفرم ایجاد میکند که احتمال تاثیر سرطان زایی آنها شناخته شده است. این امر باعث گردید که محققان به طور جدی در صدد جایگزینی و یا محدودکردن به کارگیری این ماده شیمیایی برآیند. تنها روش شناخته شده امروزی که هیچ تغییری در خواص شیمیایی و فیزیکی آب ایجاد نکرده و ماده ای به آب اضافه نمینماید، ضدعفونی با اشعه ماورای بنفش است.
موارد کاربرد اشعه uv برای ضدعفونی مایعات :
صنایع غذایی
آبهای فرایندی و آب آشامیدنی
پرورش ماهی ، میگو ، دام و طیور
فاضلابهای شهری و صنعتی
صنایع آرایشی و بهداشتی ، شیمیایی ، دارویی و الکترونیک (آب فوق العاده تمیز)
استخرهای شنا ، آبنماها و جکوزیها
سیستمهای آب خنک کننده مدار بسته و سیستمهای تهویه مطبوع
ضدعفونی فضاها و سطوح
ضدعفونی فضا و سطوح بعد از ضدعفونی آب یکی از مهمترین و موفقترین موارد استفاده از اشعه ماورای بنفش به شمار میآید. در حالی که ضدعفونی هوا با وسایل متداول ضدعفونی به سختی ممکن بوده و یا عملی نباشند، اشعه ماورای بنفش به عنوان وسیلهای موثر برای از بین بردن میکروارگانیسمهای معلق در هوا به کار میرود. در این روش کل هوای موجود در فضا به کمک جریان طبیعی از مجاورت لامپها عبور نموده و تراکم میکروبی موجود در فضا به میزان بسیار زیادی کاهش مییابد. بدین ترتیب از انتقال بیماریها و عفونتهایی که از راه تنفسی سرایت میکنند جلوگیری میگردد.
موارد کاربرد اشعه uv برای ضدعفونی فضاها :
بیمارستانها (اتاق عمل ، اتاق انتظار ، بخشها و لباسشوییها)
داروسازی ، آزمایشگاهها و آشپزخانه ها
صنایع غذایی ، کشتارگاهها ، صنایع لبنی ، پرورش دام و طیور ، تولید خشکبار
تهویه مطبوع
موارد کاربرد اشعه uv برای ضدعفونی سطوح اجسام
ضدعفونی مواد بسته در صنایع غذایی مانند فویل ، قوطی و بطری
جلوگیری از آلودگی مواد در فرآیند تولید و بسته بندی
مخازن ، ظروف و بطری و همچنین دستگاههای پرکن
عوامل موثر بر بازده ضدعفونی توسط اشعه uv
برخلاف بسیاری از ضدعفونی کننده ها، اشعه uv یک فرایند فیزیکی است که به زمان تماس جهت غیر فعال سازی مواد بیماری زا ، بستگی دارد. برای رسیدن به غیرفعالسازی ، اشعه uv باید توسط میکروارگانیسم جذب شود بنابراین هر عاملی که از رسیدن اشعه uv به میکروارگانیسمهای جلوگیری کند باعث کاهش تاثیر ضدعفونی کردن میشود. گزارش دادهاند که pH روی خاصیت ضدعفونی توسط اشعه uv موثر نیست، عواملی که روی بازده ضدعفونی توسط اشعه uv موثرند عبارتند از:
فیلمهای شیمیایی و مواد آلی و غیر آلی حل شده: رسوب جامدات روی سطح لامپ uv میتواند شدت اشعه uv را کاهش داده، در نتیجه باعث کاهش بازده ضدعفونی گردد. به علاوه فیلمهای تشکیل شده، ناشی از تاثیر مواد آلی ، منیزیم ، کلسیم و رسوبات آهن هستند که گزارش شده است. آب که غلظت آهن ، سختی ، سولفید هیدروژن و مواد آلی در آن زیاد باشد بسیار مستعد تشکیل رسوب است، که به تدریج شدت کارایی اشعه uv را کاهش میدهد. تنوع مواد شیمیایی میتواند عبوردهی اشعه uv را کاهش دهد، که آنها شامل اسیدهای هیومیک ، مواد فنولیک و سولفونات لیگنین ، کروم ، کبالت ، مس و نیکل هستند. همچنین عوامل رنگی مانند چای و مواد استخراج شده برگ گیاهان باعث کاهش شدت uv میشود.
اجتماع میکروارگانیسمها و کدورت: سطح ذرات ، محل پرورش و نگهداری باکتریها و دیگر باکتریهای بیماریزا است. لذا وجود ذرات روی بازده ضدعفونی به دلیل اینکه باکتریها را از پرتو اشعه uv محافظت و نیز نور اشعه uv را متفرق میکند موثر است به هر حال کدورت زیاد باعث تاثیر ، روی ضدعفونی میشود. همانند ذرات که باعث کدورت میشوند، اجتماع میکروارگانیسمها نیز می تواند روی بازده ضدعفونی موثر باشد و آن به این دلیل است که باعث میشود با کتریهای بیماریزا در آنها جایگزین شده، عملا در پناه قرار گیرند.
مزایای کاربرد اشعه uv
رفع موثر آلودگی میکروبی بدون آلودگی شیمیایی
ضدعفونی فوری بدون نیاز به مخزن تماس
ضدعفونی موثر میکروارگانیسمهای مقاوم در برابر کلر و اوزون
عدم ایجاد ترکیبات جانبی مضر و بیماریزای شیمیایی
عدم ایجاد طعم و بوی شیمیایی
عدم تغییر در کیفیت فیزیکی و شیمیایی
عدم ایجاد عوارض فوری و حساسیت
عدم تخریب محیط زیست
تاثیر زیست محیطی استفاده از اشعه ماورای بنفش
به سبب آنکه اشعه ماورای بنفش یک عامل شیمیایی نیست ، هیچ باقی مانده سمی تولید نمیکند اما ممکن است ترکیبات شیمیایی مخصوصی به وسیله اشعه ماورای بنفش دچار تغییر گردند. عموما تصور میشود که این ترکیبات به شکل بیضررتری تجزیه میشوند، اما هنوز به پژوهشهای بیشتری در این زمینه نیاز است. در حال حاضر باید باور داشت که ضدعفونی با اشعه ماورای بنفش هیچ گونه تاثیر زیست محیطی مطلوب یا نامطلوب ندارد.
كيفيت و آلودگي منابع آب در اجلاس استكهلم - چهارشنبه دهم آذر 1389
ويژگيهاي پس آبهاي صنعتي - چهارشنبه دهم آذر 1389
پارامتر های فیزیکی آب و فاضلاب - سه شنبه نهم آذر 1389
روش هاي تشخيص نشت گاز کلر در واحد کلرزنی و مقابله با آن - سه شنبه نهم آذر 1389
اصول و ضوابط طراحي ايمني و بهداشت ساختمان واحد كلرزني و انبار سيلندر گاز - دوشنبه هشتم آذر 1389
ويژگيهاي آب آشاميدني - دوشنبه هشتم آذر 1389
میکروارگانیسم های نشانگر - یکشنبه هفتم آذر 1389
واحد سالمسازی آب(کلر زنی) - یکشنبه هفتم آذر 1389
فیلتر شنی ثقلی تند(Rapid Sand Filter) - شنبه ششم آذر 1389
آلودگی میکروبی آب آشامیدنی - شنبه ششم آذر 1389
آب آشامیدنی – ویژگی های میکروبیولوژی - جمعه پنجم آذر 1389
فیلترهای شنی ثقلی کند(Slow Sand Filter) - جمعه پنجم آذر 1389
فیلترهای تحت فشار (Pressure filter) - پنجشنبه چهارم آذر 1389
روش نمونه برداري آب - پنجشنبه چهارم آذر 1389
روش اندازهگيري يون كلرور در آب و فاضلاب - چهارشنبه سوم آذر 1389
فیلتراسیون - چهارشنبه سوم آذر 1389
فلوکلاریفایرها یا کلاریفلوکولاتور (Clarifloculator) - سه شنبه دوم آذر 1389
روش تعيين يون نيترات در آب - سه شنبه دوم آذر 1389
اکسیلاتور (Accelator) - دوشنبه یکم آذر 1389
زلالساز با تماس لجن (Solid Contact Clarifier) - یکشنبه سی ام آبان 1389
سیستم نوین تصفیه شیمیایی و بیولوژیک فاضلابهای فوق سنگین - یکشنبه سی ام آبان 1389
نانوزنگ، آرسنیک را از آب آشامیدنی پاک می کند - شنبه بیست و نهم آبان 1389
زلال سازهای پولساتور و ته صاف (pulsator & flat bottomed clarifier) - شنبه بیست و نهم آبان 1389
زلالسازی با بستر لجن (Sludge blanket) - جمعه بیست و هشتم آبان 1389
دستگاههای آب شیرین کن مبتنی بر نانوالیاف - جمعه بیست و هشتم آبان 1389
استفاده از پسماندها در تصفیه پساب - پنجشنبه بیست و هفتم آبان 1389
واحد زلالساز یا کلاریفایر (Clarifier) - پنجشنبه بیست و هفتم آبان 1389
سیستم اختلاط سریع (Flash Mixer) - چهارشنبه بیست و ششم آبان 1389
آلودگی آبهای زیرزمینی با فاضلاب - چهارشنبه بیست و ششم آبان 1389
آشغالگیر - سه شنبه بیست و پنجم آبان 1389
واحد پیشتهنشینی (Pre-sedimentation module) : - سه شنبه بیست و پنجم آبان 1389
ایستگاه پمپاژ آبگیری و حوضچهی شیرآلات ورودی - دوشنبه بیست و چهارم آبان 1389
با بهره گیری از تکنیک نانوفیلتراسیون - دوشنبه بیست و چهارم آبان 1389
دستگاههای آب شیرین کن - یکشنبه بیست و سوم آبان 1389
مبانی کار تصفیهخانههای آب - یکشنبه بیست و سوم آبان 1389
شير پروانهاي (Butterfly Valve) - شنبه بیست و دوم آبان 1389
معایب سختی آب - شنبه بیست و دوم آبان 1389
روشهای اتصال لوله های پلی اتیلن تک جداره - جمعه بیست و یکم آبان 1389
گاورنر هيدروليكي(Hydraulic governor) - جمعه بیست و یکم آبان 1389
انواع همولیز در محیط کشت(Types of hemolysis ) - پنجشنبه بیستم آبان 1389
ترکیبات اورگانوفسفره (Organophosphorus) (Organo Phosphate) - پنجشنبه بیستم آبان 1389
(تهیه کلر در محل) چیست؟ - چهارشنبه نوزدهم آبان 1389
میکروبیولوژی عمومی - چهارشنبه نوزدهم آبان 1389
سودوموناس مورفولوژی ، عوامل بیماری زایی و سایر گونه ها - سه شنبه هجدهم آبان 1389
روش تشخیص سریع بعضی از فلزات در آب - سه شنبه هجدهم آبان 1389
آزمایش لوله های بتنی در شبکه جمع آوری فاضلاب - دوشنبه هفدهم آبان 1389
مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ، مورفولوژی ، عوامل بیماری زایی و محیط های کشت - دوشنبه هفدهم آبان 1389
خانواده انتروباکتریاسه – اشرشیا کلی - یکشنبه شانزدهم آبان 1389
کاربامات ها - یکشنبه شانزدهم آبان 1389
ایمنی در آزمایشگاه - شنبه پانزدهم آبان 1389