در خرید آب معدنی دقت کنید
سلامت چشمه یا چاهی که آب از آن برداشت می شود، بسیار مهم است چون تأثیر مستقیم بر سلامت مصرف کنندگان می گذارد. اگر منبع آب از آلودگی زیادی برخوردار باشد، به طور طبیعی مصرف کنندگان آن با مشکل مواجه می شوند. به همین دلیل توصیه می شود تولید آب معدنی فقط در نقاطی از کشور صورت گیرد که دسترسی به منشأ آب پاک وجود دارد.
آنالیز آب یکی از عوامل مؤثر در سلامتی و ایمنی آن است. اگر این کار به خوبی انجام شود، به سلامتی بشر کمک می کند، همچنان که غیربهداشتی بودن آن می تواند خسارت های جبران ناپذیری به مصرف کنندگان وارد کند.
یکی دیگر از عوامل مؤثر در کیفیت بهداشتی آب معدنی، بسته بندی آن است. بسته بندی باید با ماشینآلات استاندارد صورت گیرد. در محل بسته بندی استانداردهای بهداشتی به خوبی و با دقت رعایت شود. همچنین ظروف بسته بندی به گونه ای باشد که سالم بودن آب را برای یک سال تضمین کند.
مواد اولیه پت بطری و درب آن باید از مراکزی تهیه شود که اصول بهداشتی را رعایت می کنند. اغلب آب معدنی ها گاز نگه دارنده به همراه خود ندارند و به همین دلیل ظرف بسته بندی آن باید درجه یک باشد تا بتواند کیفیت آب را حفظ کند. کارخانه های آب معدنی در سراسر کشور از گریدهای مختلفی استفاده می کنند. گاهی اوقات آن ها دور از چشم مسئولان نظارتی، بطری هایی را سفارش می دهند که از مواد اولیه درجه 2 ساخته می شود. این مواد هم از یک سو قابلیت نگهدارندگی پایین تری دارند و از سوی دیگر برخی از آن ها حلال هایی دارند که در آب حل می شود و کیفیت بهداشتی آب را تنزل می دهد.
شرکت های تولید کننده آب معدنی باید مجهز به آزمایشگاه های پیشرفته باشند تا بتوانند به صورت روزانه کیفیت آب خروجی کارخانه را بررسی کنند. البته این کارخانه ها می توانند برای اطمینان خاطر از کیفیت محصولات خود از آزمایشگاه های بخش خصوصی و مراکز مجهز وزارت نیرو نیز کمک بگیرند تا درجه اطمینان از سلامتی تولیدات آن ها افزایش یابد.
کنترل سختی آب، PH و مواد جامد معلق از دیگر مؤلفه های مهمی است که در کنترل کیفیت آب باید مورد توجه قرار گیرد.
متأسفانه برخی تولید کنندگان آب معدنی، شناخت کافی از این صنعت ندارند و از روش های نامطلوبی در کار خود استفاده می کنند. به عنوان نمونه می توان به مراکزی اشاره کرد که در جنوب خوزستان فعالیت می کنند. در جنوب این استان منابع آب پاک وجود ندارد و این کارخانه ها با روش هایی مانند تصفیه با کلر و دیگر مواد شیمیایی به دنبال کم کردن میکروب های موجود در آب هستند که در عمل، آلاینده های شیمیایی آب را بالا می برد. چنین آبی از دوام لازم برخوردار نیست و به مرور زمان دچار تغییر مزه می شود.
آب معدنی
این که استانداردهای آب معدنی را فقط در کارخانه ها مورد ارزیابی قرار دهیم و تصور کنیم مسئولیت خود در مقابل مصرف کننده را به طور کامل انجام داده ایم، کفایت نمی کند. بخشی از افت کیفیت آب معدنی ها به شرایط حمل و نقل، نگهداری و عرضه مربوط می شود. ممکن است در مراحل تولید یک آب معدنی تمام استانداردها به خوبی رعایت شود ولی عرضه ی نادرست آن، کیفیت آب تحویلی به مشتری را کم کند. مهمترین مشکل در این زمینه، تأثیر آفتاب است. برخی فروشندگان برای بازارگرمی خود، آب معدنی ها را در معرض دید مشتری و زیر نور آفتاب می چینند. این کار به شدت بر کیفیت آب معدنی تأثیر منفی می گذارد و باید از آن اجتناب شود.
حسن امامی رضوی معاون درمان وزارت بهداشت، نیز در همین رابطه به ایلنا می گوید: آب معدنی هایی که در فروشگاه های عرضه مواد غذایی و آشامیدنی در معرض حرارت و در زیر آفتاب داغ نگهداری شوند مشکل مصرف دارند و مردم توجه داشته باشند از این آب معدنی ها استفاده نکنند. وی در خصوص تاریخ مصرف 6 ماهه آب معدنی ها نیز خاطرنشان کرد: اگر این آب معدنی ها در معرض حرارت نباشد مصرف آن ها تا یک سال هم مشکلی ندارد ولی اگر در شرایطی نگه داری و عرضه شوند که تحت تاثیر مستقیم حرارت باشند حتی قبل از 6 ماه هم غیر قابل استفاده می شوند.
قابل تأمل!
در ادامه توجه تان را به صورتجلسه ی ارزیابی کیفی آب های معدنی که در تاریخ 18/3/89 در سالن کنفرانس ساختمان شماره یک شرکت خدمات رفاهی نفت با شرکت آقایان دکتر غلامحسین ابوالفتحی پزشک معتمد شرکت ملی حفاری، مهران جهان بین کارشناس بهداشت شرکت ملی حفاری، شهرام بیگ زاده سرپرست HSE شرکت خدمات رفاهی نفت، مصطفی صالح زاده نماینده مدیریت بازرگانی شرکت خدمات رفاهی نفت، علیرضا کاظمی کارشناس HSE شرکت خدمات رفاهی نفت و سیداسماعیل مصطفوی کارشناس HSE شرکت خدمات رفاهی نفت به منظور ارزیابی کیفی آب های معدنی تشکیل گردید، جلب می نماییم:
پس از انجام آزمایش پارامترهای شیمیایی 3 گانه به منظور تعیین درجه سختی(TH)، کل ذرات معلق (TDS) و هدایت الکتریکی(EC) از نمونه های آب معدنی موجود که توسط کارشناسان مربوطه و به وسیله دستگاه های اندازه گیری شاخص های مذکور انجام شد، نتایج آزمایشات به شرح جدول ذیل اعلام می گردد:
نتایج آزمایشات نمونه های آب معدنی:
ردیف | نام نمونه | درجه سختی(TH) | کل ذرات معلق (TDS) | هدایت الکتریکی (EC) | ملاحظات |
1 | داماش | 85 | 90 | 170 | مورد تأیید است |
2 | کوهدشت | 119 | 133 | 250 | مورد تأیید است |
3 | اسپروز | 136 | 149 | 270 | مورد تأیید است |
4 | ویوانته | 153 | 141 | 260 | مورد تأیید است |
5 | عقیق | 153 | 162 | 280 | مورد تأیید است |
6 | قله | 153 | 190 | 320 | مورد تأیید است |
7 | نستله | 153 | 247 | 220 | مورد تأیید است |
8 | سپیدان | 153 | 260 | 250 | مورد تأیید است |
9 | حباب | 153 | 312 | 520 | مورد تأیید است |
10 | سپیدار دنا | 170 | 150 | 260 | مورد تأیید قرار نگرفت |
11 | آبشن | 187 | 175 | 310 | مورد تأیید قرار نگرفت |
12 | آیشمک | 204 | 270 | 440 | مورد تأیید قرار نگرفت |
13 | هیدرا | 221 | 235 | 390 | مورد تأیید قرار نگرفت |
14 | سوانا | 221 | 364 | 540 | مورد تأیید قرار نگرفت |
15 | پالم | 221 | 365 | 550 | مورد تأیید قرار نگرفت |
16 | کوهرنگ | 238 | 244 | 410 | مورد تأیید قرار نگرفت |
17 | پارس | 238 | 278 | 450 | مورد تأیید قرار نگرفت |
18 | بقا | 238 | 370 | 560 | مورد تأیید قرار نگرفت |
19 | دماوند | 255 | 273 | 450 | مورد تأیید قرار نگرفت |
20 | مینرال | 272 | 370 | 560 | مورد تأیید قرار نگرفت |
21 | واتا | 34 | 47 | 90 | مورد تأیید قرار نگرفت |
در پایان و با توجه به نتایج به دست آمده از جدول فوق الذکر تصمیمات ذیل اتخاذ گردید:
1- نمونه آب های معدنی ردیف های 1 الی 9 جدول مذکور(به نام های داماش، کوهدشت، اسپروز، ویوانته، عقیق، قله، نستله، سپیدان و حباب) به دلیل دارا بودن استانداردهای لازم و کیفیت مطلوب مورد تأیید قرار گرفت.
2- نمونه آب معدنی ردیف های 10 الی 21 جدول مذکور(به نام های سپیدار دنا، آبشن، ایسمک، هیدرا، سوانا، پالم، کوهرنگ، پارس، بقا، مینرال و وانا) به دلیل دارا نبودن شاخص های مورد نظر مورد تأیید واقع نگردید.
3- پیشنهاد می گردد تا اطلاع ثانوی واحدهای اجرایی از قبیل مدیریت بازرگانی، مدیریت خدمات رفاهی و امور پشتیبانی و کلیه پیمانکاران مربوطه نیازهای خود را صرفاً از نمونه های تأیید شده تأمین نمایند و از خریداری نمونه های تأیید نشده خودداری فرمایند.
این درحالی است كه شركت ملی نفت ایران و شركت های تابعه آن، اگرچه از ساختار ایمنی مناسب و قابل قبولی در حد استانداردهای جهانی برخوردارند، اما در واقع تأیید نهایی این آزمایش ها با نمونه برداری مجدد و از سوی شخص ثالث و یا مؤسسه های استاندارد باید انجام شود و با توجه به اینكه این نتایج صرفاً در آزمایشگاه های وابسته به شركت ملی حفاری به دست آمده، تنها در این نهاد می تواند مورد تأیید باشد و به زعم برخی از كارشناسان، شاید بهتر بود در جدول انتشار یافته حدود مجاز و قابل قبول استاندارد برای آب های معدنی هم درج می شد تا میزان اختلاف مشخص شود؛ (مثلا آب واتا ظاهرا باید در ابتدای جدول و مورد تایید باشد ولی این طور نیست )، ضمن اینكه به روش استاندارد انجام آزمایش در گزارش اشاره ای نشده است!
حقایقی درباره آب آشامیدنی - جمعه یکم بهمن 1389
جداكنندهها و پركننده هاي سلولي - جمعه یکم بهمن 1389
راهكاري نوين براي حفظ محيط زيست از سموم صنعتي - جمعه یکم بهمن 1389
آلودگی محیط زیست و توسعه پایدار - جمعه یکم بهمن 1389
زيست پالايي Bioremediation - جمعه یکم بهمن 1389
جدول کمی و کيفی آب و خاک در گلخانه ها - جمعه یکم بهمن 1389
افزايش كيفيت فرايند تصفيه آب با نانوغشاها چندلايهاي - جمعه یکم بهمن 1389
نانو تيوپهاي كربني و روشهاي ساخت آنها - جمعه یکم بهمن 1389
ازتوباکتر - جمعه یکم بهمن 1389
حمایت یونیدو از ضدعفونی خاک توسط بخار آب به جای استفاده از سموم مخرب لایه ازون - جمعه یکم بهمن 1389
اکواپونیک چیست - جمعه یکم بهمن 1389
روش هاي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - جمعه یکم بهمن 1389
بیماریزایی E.coli - جمعه یکم بهمن 1389
آموزش نرم افزار سه بعدی سازی 3D Max - جمعه یکم بهمن 1389
تصفيه خانه فاضلاب قم - جمعه یکم بهمن 1389
عناصر ناچیز موجود در آب Tracc E lement - جمعه یکم بهمن 1389
مبانی کار تصفیهخانههای آب - جمعه یکم بهمن 1389
تصفیه خانه های فاضلاب - جمعه یکم بهمن 1389
تجارب آماده سازی اطلاعات درشبكه آبیاری تحت فشار گردیان - جمعه یکم بهمن 1389
آلودگی های استخر شنا و روشهای رفع آن - پنجشنبه سی ام دی 1389
پمپهاي مخصوص آب شور - پنجشنبه سی ام دی 1389
روش هاي تلفيقي فاضلاب هاي صنعتي - پنجشنبه سی ام دی 1389
طراحی سه بعدی 3D Max - پنجشنبه سی ام دی 1389
بررسی مطالعاتی روشهای خالص سازی آب با به کارگیری فناوری نانو - پنجشنبه سی ام دی 1389
تغییر سیستم مختصات یک فایل وکتوری GIS - پنجشنبه سی ام دی 1389
نحوه رفع سختی آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
فاضلاب ،عامل رشد کشند قرمز - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تصفیه فاضلاب صنعتی- روغنی - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
بهداشت آب در بروز بلایا - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تصفيه خانه فاضلاب شهر كرمانشاه (مدول1)در يك نگاه - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
نگاهی به تصفیه خانه فاضلاب شهر بیستون - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
معرفی تصفیه خانه فاضلاب شهر اسلام آباد غرب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
فناوری های نوین درموردتصفیه آب وفاضلاب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
ﻓﺮآﻳﻨﺪﻫﺎي اﻧﻌﻘﺎد و ﻟﺨﺘﻪ ﺑﻨﺪي - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تاثیر گرم شدن کره زمین بر اکوسیستم آبها - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
اندازه گیری تری نیتروتولوئنِ(TNT)در آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
استفاده مجدد از پساب بهترین روش کاهش مصرف آب در ایران است - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
بررسی اهمیت آب آشامیدنی به عنوان یک شاخص سلامتی درجمهوری اسلامی ایران - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
جلوگیری کننده از تشکیل رسوب در دستگاه های اسمز معکوس - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تاثیرات کلر - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
عوامل آلوده کننده آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
اسمز معکوس [reverse Osmosis (RO)] - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
دستگاه بلوئر سايد چنل - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
خوردگي فلزات - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
آموزش Autocad - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
مشکلات سدیم در صنعت - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
دانشگاه صنعت آب و برق ( شهید عباسپور ) - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تیتراسیون - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
مولاريته - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
لوله های آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بازدارنده های رسوب در آب شیرین کن ها - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آب تبلور شده به چه معناست؟ - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کتب معتبر در زمینه آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
سیستم مکان یابی جهانی Global Positioning SysteM - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثر اشعه (U.V) ماورای بنفش بر میکروارگانیزمها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
گندزدایی آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
صفحه گردان EcoSieve - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389