درحال مشاهده: يرسينيا انتروكوليتيكا

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

يرسينيا انتروكوليتيكا

۱۳۹۰/۰۱/۱۶
19:8
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
يرسينيا انتروكوليتيكا : يرسينيا يك عامل مهم در ايجاد بيماري هاي منتقل شونده از آب و غذا است كه باعث گاستروآنتريت انساني مي شود.

يرسينيا باسيلي است كوتاه و گرم منفي كه جزء خانواده آنتروباكترياسه به شمار مي آيد. ميزان عفونت هاي ناشي از انواع يرسينا در سال هاي اخير رو به افزايش نهاده است. انسان ها اغلب دچار عفونت هاي ناشي از يرسينيا آنتروكوليتكا ميگردند.                                          

يرسينيا انتروكوليتيكا اگرچه بيش از 60 سال است كه شناخته شده ولي تنها طي دو دهه ي اخير به عنوان عامل پاتوژن در انسان و سپس در دام معرفي گرديده است. در اپيدميولوژي اين باكتري همه ي راههاي ممكن از آب شرب گرفته تا انواع فرآورده‌هاي دامي اعم از شير و ساير محصولات لبني تا انواع اغذيه با منشاء دامي و گياهي به عنوان منبع اين باكتري برشمرده شده است. به عبارت ديگر اين ميكروارگانيزم ممكن است در هر يك از مواد ياد شده موجود بوده از آن طريق به انسان سرايت نمايد. در طي 20 سال گذشته يرسينيا انتروكوليتيكا را به عنوان يكي از عوامل مهم گاستروآنتريت‌هاي حاد شناخته‌اند كه اين ارگانيسم مسؤول ايجاد علائم كلينيكي متعددي از جمله سندرم شبه آپانديست مي‌باشد. همچنين ممكن است منجر به بيماريهاي پلي‌آرتريت و سپتي‌سمي ناشي از آن نيز گزارش شده است

حاملين و شيوع بيماري :

 گسترده در طبيعت ، از خاك ، زمين آلوده ، آب ، شير جداسازي صورت گرفته است .عفونتهاي طبيعي در انسان، پرندگان، جوندگان، خرگوش ها، خوك ها، موش ها، گربه ها، گوسفندها و بزها اتفاق افتاده است.

در بين غذاهاي مختلف٬ مواد غذايي با منشاء دامي مهمترين عامل در انتقال اين ميكروارگانيسم ها به شمار مي روند و علت آن پروتئين حيواني است كه به عقيده بعضي از محققين موجب تشديد مقاومت يرسينا آنتروكوليتكا در مقابل عوامل خارجي مي شود.

پژوهشگران در طي ساليان درازي معتقد بودند كه لاشه خوك تنها منبع مهم اين آلودگي مي باشد. اما تحقيقات بعدي و جدا شدن اين ميكروارگانيسم ها از لاشه ساير دام هاي كشتاري و نيز لاشه طيور و حتي گوشت هاي تازه بسته بندي شده در خلاء و وجود اين باكتري در شير٬ بستني و برخي از اغذيه هاي دريايي و نيز آب آشاميدني ثابت كرد خطر آلودگي و انتشار اين عفونت غذايي تنها از جانب گوشت خوك نمي باشد.

دسته اي از مواد غذايي مانند شير و بعضي از مشتقات آن ، گوشت ، هويج ، گوجه فرنگي ، كاهو ، چغندر محيط بسيار مناسبي براي رشد و تكثير اين باكتري هستند.

چگونگي آماده سازي مواد غذايي در آلودگي آنها نقش مهمي دارد. رنده كردن و خردكردن سبزيها نقش تسريع كننده و افزودن موادي مانند آبليمو و سركه نقش بازدارنده در رشد باكتري دارد. عواملي مانند گسترش نگهداري مواد غذايي در سرما ، تغييرات عادتهاي غذايي و گسترش غذاخوري هاي عمومي ، در سالهاي اخير باعث افزايش بروز عفونت با اين ميكروب شده است.

انتقال :

تماس مستقيم غذا يا آب با مدفوع آلوده كه عمومي ترين راه انتقال بيماري از حيوان به انسان است. موردهاي انساني گزارش شده در ارتباط با دامهاي خانگي خصوصا" توله سگها و بچه گربه ها هستند.

 بيماري در انسان :

اسهال آبكي حاد ، لنفوادنيت مزانتريك كه مي تواند با آپانديسيت همراه شود ، تب، سردرد، التهاب گلو، بي اشتهائي، استفراغ، عفونت عضلاني ثانويه، خستگي، جراحات جلدي، آبسه هاي كبدي – طحالي ، التهاب استخواني و سپتي سمي از علائم ديگر بيماري مي باشد.

دوره كمون :

دوره كمون اين بيماري در انسان حدود يك تا دو روز بوه و علائم  آن عبارتند از تب٬ شكم درد٬ سردرد٬ بي اشتهايي و اسهال بعضاً همراه با استفراغ .

خوشبختانه فقط بعضي از سروتيپ هاي اين باكتري براي انسان بيماري زا بوده و ضمناً داراي قدرت بيماري زايي پايين مي باشد.

حداقل دز عفوني :

حداقل دز عفوني براي يرسينا آنتروكوليتكا حدود يك ميليارد باكتري مي باشد.

اين ميكروارگانيسم در مقابل حرارت مقاوت چنداني ندارد ولي در 4+ درجه سانتيگراد قادر به تكثير مي باشد و به همين جهت خطر تكثير در مواد غذايي كه در يخچال نگهداري مي شوند٬ به ويژه مواد غذايي با منشاء دامي مانند گوشت تازه٬ مرغ٬ شير و لبنيات  بسيار بالا مي باشد.يرسينيا آنتروكوليتكا در برودت 4+ درجه سانتيگراد قادر به ترشح آنتروتوكسين مقاوم نسبت به حرارت مي باشد.كاهش pH   در مواد غذايي سبب كاهش تعداد اين باكتري ميگردد٬ به طوري كه در ماست هايي كه pHآنها به3/4 كاهش يافته است در مدت دو روز تعداد يرسينا از 105 عدد در ميلي ليتر به كمتر از 50 باكتري در هر ميلي ليتر رسيده است.

باران اسیدی - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
پيشگيري از خوردگي حاصله از آب مصرفي بويلرها (BFW) - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
چند مقاله در ضمینه آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
هندبوک CRC جداسازی های غشایی_Handbook of Membrane Separations - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بهینه سازی انعقاد جلبک ها به روش SCD - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
تصفيه آب با استفاده از نانولوله‌ها - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
شناخت آبهای صنعتی و روشهای تصفیه - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آبِ ‌شیرین‌ با فناوری نانو - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کتاب هایی در رابطه با آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
پیش نویس سند ملی کیفیت آب آماده شد - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
EcoCell تصفيه كننده شناور سازي هواي محلول - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کاربرد رنگ ها در ایمنی - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بلوئر تری لوپ - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آسیب شناسی کیفی منابع تامین آب آشامیدنی شهر آرادان(شهرستان گرمسار) - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
لوله های آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بازدارنده های رسوب در آب شیرین کن ها - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آب تبلور شده به چه معناست؟ - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کتب معتبر در زمینه آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
سیستم مکان یابی جهانی Global Positioning SysteM - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثر اشعه (U.V) ماورای بنفش بر میکروارگانیزمها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
گندزدایی آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
دستگاه هيدروکلريناتور - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثرات زیست محیطی فاضلابها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
مشخصات آب جهت مصرف در صنعت و طريقه نرم كردن متداول آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
درباره‎ نانو و تصفیه آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
معرفی مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
نشانه‌های آلودگی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مديا و مشخصات آن - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
آب به حساب نیامده از دیدگاه امور مشترکین - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
بررسی پوششهای لوله های بتنی فاضلابی و انتخاب پوشش مناسب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
دستور العمل استفاده و نگهداری از سیستم های UV - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مسمومیت غذایی ناشی از باکتری اشریشیاکلی E coli - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تصفيه خانه فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طرح مقدماتی پروژه شبکه جمع آوری فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طبقه بندی آلاینده های آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری سدیم به روش فیلم فتو متری - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری اکسیژن محلول DO - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری (BOD) - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اصول و روش هاي كلرزني آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تجهیزات مبارزه با آلودگی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تصفیه و ضد عفونی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
جمع آوري ، تبديل و دفع زباله و فاضلاب در کارخانجات مواد غذایی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مکانيک سيالات - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
زهکشی آبهای سطحی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
سیل و سیلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
املاح و مواد معدنی موجود در آب آشامیدنی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
آبهای آلوده و فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
ديناميک سيالات - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
انواع تراس ها در هیدرولوژی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
TDS و اهمیت آن در دیگ های آب گرم و دیگ های بخار - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
نگاهی به تصفیه خانه فاضلاب شهر بیستون - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
معرفی تصفیه خانه فاضلاب شهر اسلام آباد غرب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
فناوری های نوین درموردتصفیه آب وفاضلاب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
ﻓﺮآﻳﻨﺪﻫﺎي اﻧﻌﻘﺎد و ﻟﺨﺘﻪ ﺑﻨﺪي - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تاثیر گرم شدن کره زمین بر اکوسیستم آب‌ها - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
اندازه گیری تری‌ نیتروتولوئنِ(TNT)در آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
استفاده مجدد از پساب بهترین روش کاهش مصرف آب در ایران است - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
بررسی اهمیت آب آشامیدنی به عنوان یک شاخص سلامتی درجمهوری اسلامی ایران - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|