ويژگيهای ميکروبي آب آشاميدني
اصولا آبي که به مصرف آشاميدن مي رسد بايد از ميکروارگانيسم های بيماريزای شناخته شده و همچنين باکتريهای نشانگر که نشانه آلودگي آب با مدفوع است عاری باشد. کليفرمها بهترين باکتری های نشانگر هستند که در آزمايش باکتريولوژيکي آبها مورد توجه قرار مي گيرند.
باکتريهای نشانگر ديگر مانند استرپتوکوکوس های مدفوعي و کلستريديومهای احيا کننده سولفيت نيز مي توانند در تعيين منشا آلودگي آب با مدفوع و ارزشيابي کارآيي روش کلرينه کردن مورد استفاده قرار گيرند.
شمارش کلي باکتريها: شمارش کلي باکتريها در آب دارای اهميت زيادی نيست و بسياری از آبهايي که کاملا سالم هستند ممکن است دارای تعداد زيادی باکتری باشند. بندرت ديده شده که آبي بدون باکتری باشد، ولي ممکن است آب چاههای بسيار عميق تعداد نسبتا کمتری باکتری داشته باشند.
بطور کلي آب چاههای عميق در مقايسه با آب چاههای کم عمق از کيفيت بهتری برخوردار هستند.
دفعات نمونه برداری بمنظور آزمايش باکتريولوژکي
دفعات نمونه برداری و آزمايش نمونه های آب بايد کنترل صحيح کيفيت آب را امکان پذير سازد.
« جدول نمونه برداری منابع آب کلرينه شده»
تعداد افراد مصرف کننده | حداقل تعداد نمونه های آزمايش شده در هر ماه |
تا صد هزار نفر | يک نمونه بازای هر پنج هزار نفر |
مازاد بر هر صد هزار نفر | يک نمونه بازای هر ده هزار نفر |
آبهاب لوله کشي نشده (نظير منابع کوچک آب روستايي):
به منظور ارزشيابي کيفيت باکتريولوژيکي آب اين منابع بايد فواصل حداکثر يکماه مورد نمونه برداری قرار گيرند. علاوه بر کنترل ماهيانه در صورت هر گونه تغييری در وضعيت زمين مانند حفاری و غيره منبع آب بايد کلرينه گردد و مجددا مورد آزمايش قرار گيرند.
دفعات نمونه برداری آب استخرهای شنا:
به منظور ارزشيابي کيفيت باکتريولوژيکي آب استخرهای شنا بايد فواصل حداکثر دو هفته نمونه برداری و آزمايش انجام گردد.
«ويژگي های ميكروبيولوژي آب آشاميدني»
رديف | نوع آب | نوع باکتری | حد مجاز در 100 ميلي ليتر |
1 | کليه آب های آشاميدني | اشرشياكلي يا کليفرم های گرما پای | منفي |
2 | آب تصفيه شده براي استفاده در سيستم توزيع | اشرشياكلي يا کليفرم های گرما پای | منفي |
3 | آب تصفيه شده موجود در سيستم توزيع | اشرشياكلي يا کليفرم های گرما پای | منفي |
يادآوري1- در صورتي كه اشرشياكلي از نمونه آب جدا شود، بايد بررسي و اقدام لازم انجام شود.
يادآوري2- با وجود اينكه اشرشياكلي شاخص دقيق تري براي آلودگي مدفوعي مي باشد، جستجوي باكتري هاي كليفرم گرما پاي نيز به عنوان جايگزين، قابل قبول مي باشد، در صورت لزوم، آزمون هاي تاييدي مناسب بايد انجام شود.
كل باكتري هاي كليفرم شاخص مناسبي براي كيفيت بهداشتي ذخاير آب نيست، به ويژه در مناطق گرمسيري كه باكتري هايي كه از نظر بهداشتي داراي اهميت زيادي نيستند در تمام ذخاير آب تصفيه نشده ديده مي شود.
يادآوري3- در هيچ زماني ميزان كدورت آب نبايد بيش از 5 واحد كدورت نفلومتري (NTU) باشد، در آب هاي صاف سازي شده كدورت نبايد بيش از يك واحد كدورت نفلومتري (NTU) و ميزان pH بين 5/6 تا 9 و همچنين ميزان كلر آزاد باقيمانده، پس از حداقل نيم ساعت زمان تماس در شرايط عادي (در انتهاي شبكه آب رساني) بايد بين 5/0 تا 8/0 ميلي گرم در ليتر و در شرايط همه گيري بيماري هاي روده اي يك ميلي گرم در ليتر باشد.
منبع: موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران - استاندارد شماره 1011 - ويژگيهای ميکروبيولوژی آب آشاميدني
«ويژگي های ميكروبيولوژي آب استخرهای شنا»
رديف | نوع ميكروارگانيسم | حد مجاز تعداد باکتری |
1 | ياكتري هاي هتروتروف | 200 در هر ميلي ليتر |
2 | اشرشياکلي يا كليفرم هاي گرما پاي | كمتر از 1 در 100 ميلي ليتر |
3 | استافيلوكوكوس | 50 در 100 ميلي ليتر |
4 | آنتروكوك هاي روده اي | 100 در 100 ميلي ليتر |
5 | سودوموناس آئروژينوزا | كمتر از 1 در 100 ميلي ليتر |
يادآوري1- ميزان قليائيت كل آب استخر هاي شنا نبايد بيش از 150 ميلي گرم در ليتر باشد.
يادآوري2- محدوده pH مناسب براي آب استخر شنا 2/7 تا 8 مي باشد.
يادآوري3- كدورت آب استخر شنا نبايد بيش از 5/0 NTU باشد.
يادآوري4- ميزان كلر آزاد باقيمانده در آب استخر هاي شنا بايد 1 تا 3 ميلي گرم در ليتر باشد.
منبع: موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران - استاندارد شماره 9412 - ويژگيهای ميکروبيولوژی آب استخر هاي شنا
«ويژگيهای باکتريولوژيکي آب معدني»
رديف | نوع باکتری | حجم نمونه | حد مجاز تعداد باکتری |
1 | کل کليفرمها | پاسخ نمونه در 250cc | صفر در 100 ميلي ليتر |
2 | کليفرمهای مقاوم به گرما | " " " " |
" " " " " |
3 | استرپتوککهای مدفوعي | " " " " | " " " " " |
4 | کلستريديومهای احياء کننده سولفيت | " " " " | " " " " " |
5 | سودوموناس | " " " " | منفي در 100 ميلي ليتر |
6 | باکتريهای هوازی مزوفيل | 24 ساعت در 20oc گرمخانه گذاری شده | حداکثر 20 عدد در يک ميلي ليتر |
7 | " " " | 24 ساعت در 37oc گرمخانه گذاری شده | حداکثر 100 عدد در يک ميلي ليتر |
«ويژگي هاي باکتريولوژي آب اشاميدني بسته بندي شده»
نوع ميکروارگانيسم |
بيشينه مجاز |
روش آزمون |
کل کليفرم ها | منفي در صد ميلي ليتر | طبق استاندارد ملي ايران 3759 |
اشرشياکلي | منفي در صد ميلي ليتر | طبق استاندارد ملي ايران 3759 |
ميکروارگانيسم هاي قابل کشت در دماي 2±22 | 100 در هر ميلي ليتر | طبق استاندارد ملي ايران 5271 |
ميکروارگانيسم ها قابل کشت در دماي 2±36 | 20 در هر ميلي ليتر | طبق استاندارد ملي ايران 5271 |
يادآوري 1- ميکروارگانيسم هاي قابل کشت تنها در زمان بسته بندي و يا بيشينه دوازده ساعت پس از بسته بندي (در صورت نگه داري در دماي پنج درجه سلسيوس) مي تواند مورد ملاک قرار گيرد.
« جدول حد استاندارد ميکروبي آب معدني»
حد مجاز شمارش کلي باکتري ها در مظهر چشمه (شمارش باکتري هاي هتروتروفيک)
دماي گرمخانه گذاري (درجه سلسيوس) | زمان گرمخانه گذاري (ساعت) | حداکثر تعداد مجاز در هر ميلي ليتر |
22-20 | 72 | 20 |
37 | 24 | 5 |
حد مجاز شمارش کلي باکتريها (حداکثر تا 12 ساعت پس از بطري شدن)
دماي گرمخانه گذاري (درجه سلسيوس) | زمان گرمخانه گذاري (ساعت) | حداکثر تعداد مجاز در هر ميلي ليتر |
22-20 | 72 | 100 |
37 | 24 | 20 |
حد مجاز آلودگي باکتريايي
آزمون اول | |||
نوع ميکروارگانيسم | حجم آزمون | تفسير نتايج | روش استاندارد |
اشرشياکلي يا کليفرم گرماپاي | 250*1 | در هيچيک از نمونه ها نبايد وجود داشته باشد | استاندارد ملي ايران به شماره هاي 3760-3759 |
کليفرمهاي غير مدفوعي | 250*1 | در صورتيکه تعداد باکتري کمتر از 2 باشد، آزمون دوم بايد انجام شود | استاندارد ملي ايران به شماره هاي 3760-3759 |
استرپتوککهاي مدفوعي | 250*1 | در صورتيکه تعداد باکتري کمتر از 2 باشد، آزمون دوم بايد انجام شود | استاندارد ملي ايران به شماره هاي 3619-3620 |
سودوموناس آئروژينوزا | 250*1 | در صورتيکه تعداد باکتري کمتر از 2 باشد، آزمون دوم بايد انجام شود | استاندارد ملي ايران به شماره 3140 |
بي هوازي ها يا احياء کننده سولفيت | 50*1 | در صورتيکه تعداد باکتري کمتر از 2 باشد، آزمون دوم بايد انجام شود | در دست تدوين مي باشد |
..
آزمون دوم | ||||
n
تعداد نمونه مورد آزمون |
نوع ميکروارگانيسم/حداکثر تعداد | C
نمونه آلوده قابل قبول (1) |
M
ميکروارگانيسم در يک نمونه |
m
ميکروارگانيسم در ساير نمونه ها |
4 | کليفرم هاي مدفوعي و غير مدفوعي | 1 | 2 | 0 |
4 | استرپتوککهاي مدفوعي | 1 | 2 | 0 |
4 | سودموناس آئروژينوزا | 1 | 2 | 0 |
4 | بي هوازي احياء کننده سولفيت | 1 | 2 | 0 |
1) نمونه آلوده قابل قبول: منظور حداکثر تعداد نمونه اي است که در آن شمارش باکتريها مي تواند بين M و m باشد.
فيزيولوژي جذب آب در گياهان - جمعه دهم تیر 1390
بررسي شوري خاک در سيستم هاي مختلف آبياري - جمعه دهم تیر 1390
تاثير آبياري بر رشد گياهان گلخانه اي - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری جامدات در آب و فاضلاب - جمعه دهم تیر 1390
روش اندازه گیری سیانید (تیتراسیون) - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری سولفات به روش توربیدیمتری - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری فسفات به روش کلرید استانوز - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری فنل به روش فوتومتریک (اسپکتروفتومتر) - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری نیتریت به روش رنگ سنجی - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری نیترات به روش اسپکتروفتومتر - جمعه دهم تیر 1390
اندازه گیری آمونیاک به روش نسلر - جمعه دهم تیر 1390
کيفيت خاک مراتع - فرسايش آبي - جمعه دهم تیر 1390
سیستم لوله های فاضلابی - پنجشنبه نهم تیر 1390
قانون حفاظت دريا و رودخانه هاي مرزي از آلودگي با مواد نفتي - سه شنبه هفدهم اسفندحقایقی درباره آب آشامیدنی - جمعه یکم بهمن 1389
جداكنندهها و پركننده هاي سلولي - جمعه یکم بهمن 1389
راهكاري نوين براي حفظ محيط زيست از سموم صنعتي - جمعه یکم بهمن 1389
آلودگی محیط زیست و توسعه پایدار - جمعه یکم بهمن 1389
زيست پالايي Bioremediation - جمعه یکم بهمن 1389
جدول کمی و کيفی آب و خاک در گلخانه ها - جمعه یکم بهمن 1389
افزايش كيفيت فرايند تصفيه آب با نانوغشاها چندلايهاي - جمعه یکم بهمن 1389
نانو تيوپهاي كربني و روشهاي ساخت آنها - جمعه یکم بهمن 1389
ازتوباکتر - جمعه یکم بهمن 1389
حمایت یونیدو از ضدعفونی خاک توسط بخار آب به جای استفاده از سموم مخرب لایه ازون - جمعه یکم بهمن 1389
اکواپونیک چیست - جمعه یکم بهمن 1389
روش هاي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - جمعه یکم بهمن 1389
بیماریزایی E.coli - جمعه یکم بهمن 1389
آموزش نرم افزار سه بعدی سازی 3D Max - جمعه یکم بهمن 1389
تصفيه خانه فاضلاب قم - جمعه یکم بهمن 1389
عناصر ناچیز موجود در آب Tracc E lement - جمعه یکم بهمن 1389
مبانی کار تصفیهخانههای آب - جمعه یکم بهمن 1389
تصفیه خانه های فاضلاب - جمعه یکم بهمن 1389
تجارب آماده سازی اطلاعات درشبكه آبیاری تحت فشار گردیان - جمعه یکم بهمن 1389
آلودگی های استخر شنا و روشهای رفع آن - پنجشنبه سی ام دی 1389
پمپهاي مخصوص آب شور - پنجشنبه سی ام دی 1389
روش هاي تلفيقي فاضلاب هاي صنعتي - پنجشنبه سی ام دی 1389
طراحی سه بعدی 3D Max - پنجشنبه سی ام دی 1389
بررسی مطالعاتی روشهای خالص سازی آب با به کارگیری فناوری نانو - پنجشنبه سی ام دی 1389
تغییر سیستم مختصات یک فایل وکتوری GIS - پنجشنبه سی ام دی 1389
نحوه رفع سختی آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
فاضلاب ،عامل رشد کشند قرمز - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تصفیه فاضلاب صنعتی- روغنی - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
بهداشت آب در بروز بلایا - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تصفيه خانه فاضلاب شهر كرمانشاه (مدول1)در يك نگاه - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
نگاهی به تصفیه خانه فاضلاب شهر بیستون - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
معرفی تصفیه خانه فاضلاب شهر اسلام آباد غرب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
فناوری های نوین درموردتصفیه آب وفاضلاب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
ﻓﺮآﻳﻨﺪﻫﺎي اﻧﻌﻘﺎد و ﻟﺨﺘﻪ ﺑﻨﺪي - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تاثیر گرم شدن کره زمین بر اکوسیستم آبها - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
اندازه گیری تری نیتروتولوئنِ(TNT)در آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
استفاده مجدد از پساب بهترین روش کاهش مصرف آب در ایران است - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
بررسی اهمیت آب آشامیدنی به عنوان یک شاخص سلامتی درجمهوری اسلامی ایران - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
جلوگیری کننده از تشکیل رسوب در دستگاه های اسمز معکوس - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تاثیرات کلر - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
عوامل آلوده کننده آب - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
اسمز معکوس [reverse Osmosis (RO)] - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
دستگاه بلوئر سايد چنل - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
خوردگي فلزات - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
آموزش Autocad - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
مشکلات سدیم در صنعت - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
دانشگاه صنعت آب و برق ( شهید عباسپور ) - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
تیتراسیون - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389
مولاريته - چهارشنبه بیست و نهم دی 1389معرفي نرم افزارهاي مجموعه Desktop GIS - سه شنبه هفدهم اسفند 1389
معرفی نرم افزار SEWER - سه شنبه هفدهم اسفند 1389
حذف سولفات از آب - سه شنبه هفدهم اسفند 1389
پمپ ها (Pumps) - سه شنبه هفدهم اسفند 1389
آلودگی های مرز گذر - دوشنبه شانزدهم اسفند 1389
پدیده کاویتاسیون (Cavitation) - دوشنبه شانزدهم اسفند 1389
نانوفیلترها بهتصفیه آب درمناطق حادثهدیده کمک میکنند - دوشنبه شانزدهم اسفند 1389
معرفی برنامه طراحی شبکه های توزیع آب EpaNet 2.00 - دوشنبه شانزدهم اسفند 1389
روان آب - دوشنبه شانزدهم اسفند 1389
پس ماندهاي ناشي از تصفيه آب و روش هاي دفع - دوشنبه شانزدهم اسفند 1389