درحال مشاهده: استاندارد 1011 آب

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

استاندارد 1011 آب

۱۳۹۵/۰۴/۰۵
16:30
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

استاندارد 1011 آب

ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب

مقدمه

مطالعات همه گیر شناسی[1]بیانگر این مسئله است که مصرف آب آلوده چه بصورت مستقیم و چه از طریق استفاده از آن برای مقاصد بهداشت فردی یا تفریح می تواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. لذا برقراری ضوابط و استانداردهائی به منظور ارتقاء سطح بهداشت و پیش گیری از بیماریها ضروری است.

هدف:

1- هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب آشامیدنی و آب مصرفی استخرهای شنا می باشد.

 2- تعاریف 

2-1 کلیفرم ها [2]

 منظور از کلیفر م ها باسیل های گرم منفی، بدون اسپور، هوازی و بی هوازی اختیاری است که ساکن روده بزرگ انسان و حیوانات خونگرم بوده و قادر به تخمیر قند لاکتوز و تولید اسید و گاز در دمای 35 تا 37 درجه سلسیوس می باشد.

2-2 کلیفرم های گرماپای [3]

همان کلیفرم های تعریف شده در بند 2-1 هستند که قادر به تخمیر قند لاکتوز تولید اسید و گاز در دمای 44 تا 45 درجه سلسیوس نیز می باشند . بیشتر شامل گونه های اشرشیاکلی کلبسیلا، آنتروباکترو وسیتروباکتر است.

2-3 اشرشیاکلی[4]

 آن دسته از کلیفرم های گرماپای هستند که در دمای 44 تا 45 درجه سلسیوس قادر به تولید اندول از تریپتوفان  هستند.

 2-4- آلودگی آب آشامیدنی :

 بطور کلی آب خام حاوی دو دسته میکروارگانیسم است. دسته اول که میکروارگانیسم های دائمی [5](پایا) نامیده می شوند به طور طبیعی ساکن آب بوده، دارای نیازهای غذایی کمی هستند و بیشتر شامل باکتری های گرم منفی مانند گونه های اسینتو باکتر[6] فلاووباکتریوم [7] ، کرومو باکتریوم [8] می باشد. دسته دیگر که میکروارگانیسم های گذرا[9]نامیده می شوند از محیط اطراف (از طریق خاک، انسان یا حیوان) به آب انتقال می یابند و میکروارگانیسم های بیماری زا در این دسته قرار
می گیرند. میکروارگانیسم هائی کـه از طریق خوردن آب آلـوده ایـجاد بیـمـاری
مي كنند شامل گونه هاي سالمونلا، شیـگلااشرشیاکـلی،ویبـــریوکلرا[10]،کمپیلوباکترژژونی[11]کریپتوسپوریدیوم[12]  آنتامباهیستولیتیکا [13]وژیاردیا [14]، بالانتیدیوم کلی [15]، و آسکاریس [16]، می باشد.   

لازم به ذکر است که کلرینه کردن آب بسیاری از میکروارگانیسم ها را از بین می برد ولی باید توجه داشت که اووسیست یا کیست تک یاختگان و تخم انگل های کرمی به طور قابل ملاحظه ای در برابر کلرینه کردن مقاوم تر از باکتری ها می باشد و جدا سازی آنها از آب طی فرآیند تصفیه در مراحل دلمه سازی [17] ، ته نشینی [18]، و عبور از صافی های ماسه ای و دیاتومه ای صورت می پذیرد . به علاوه وجود برخی از جلبک های سبز- آبی با تولید سموم متعددی (هپاتوکسین[19] و نوروتوکسین [20] ) همراه است که برخی از این سموم باعث مسمومیت و برخی دیگر با ایجاد شوک ناگهانی و خونریزی سریع کبد موجب مرگ می شوند. استفاده از روش های صحیح تصفیه مانند بکار بردن کربن فعال و گندزدائی با اوزون باعث کاهش مقدار سم می شود. بسیاری از ویروس ها ی بیماری زا نیز (مانند آنتروویروس ها [21] ، هپاتیت A,E [22])

از طریق آب به انسان انتقال می یابند که با کلرینه کردن صحیح می توان آنها را از بین برد .

3-4- آلودگی استخرهای شنا

آب شناگاهها اگر چه به مصرف شرب نمی رسد اما در صورت تماس بدن انسان با آب آلوده و یا بلع اتفاقی آن موجب انتقال بیماری به انسان می شود و خصوصا در مواردی که آب دارای باقیمانده مواد گندزدائی فعال مانند کلر به مقدار کافی نیست، باعث ایجاد بیماری می شود، علاوه بر باکتری های نشانگر آلودگی مدفوعی (اشرشیاکلی) میکروارگانیسم های بیماری زای دیگر نیز در آب آلوده دیده می شوند این میکروارگانیسم های بیماری زای دیگر نیز در آب آلوده دیده می شوند این میکروارگانیسم ها شامل سودوموناس آئروژینوزا[23] استرپتوکک های  مدفوعی [24] ، مایکوباکتریوم مارینوم می باشدکه مورداخیر [25] ایجاد عفونت های مختلف چشم، گوش و پوست (بخصوص در افراد آسیب پذیر و بیمارانی که سیستم دفاعی بدنشان تضعیف شده است) می کند. ژیاردیالاملیا[26] ، آنتامباهیستو لیتیکا و بالانتیدیوم کلی، معمولا از طریق بلعیدن آب آلوده به کیست به انسان انتقال می یابد.وجود گونه های آکانتاموبا [27]و ناگرلیافولری [28] نیز در آب باعث ایجاد بیماری کشنده مننگوانسفالیت [29] و عفونت ریوی می شود.

اووسیست کریپتوسپوریدیوم [30] نسبت به فرآیند کلرزنی مقاوم است و عدم کارکرد صحیح صافی های تصفیه باعث شیوع گاستروآنتریت شدید (از طریق بلعیدن آب آلوده به اووسیست) می شود. گونه های مختلف شیستوزومای بیماری زای انسانی نیز به صورت سرکر[31]از طریق پوست به انسان انتقال می یابد مانند شیستوزوماهماتوبیوم [32](عامل بیلارزیوس مثانه) و شیستوزومابویس [33] (عامل خارش پای شناگران)

2-6 باکتری های نشانگر

شناسایی باکتری های نشانگر یکی از بهترین راه ها برای ارزیابی کارائی روش های گندزدائی آب، است مهمترین باکتری های نشانگر به ترتیب اهمیت شامل اشرشیاکلی، سایر کلیفرم های گرماپای و کلیفرم ها می باشند. وجود این باکتری ها در آب نشان دهنده ناکافی بودن فرآیند تصفیه  و همچنین آلودگی متناوب و اخیر آب با مدفوع انسان و حیوان است. کلیفرم های گرماپای به غیر از اشرشیاکلی می توانند از طریق آب های آلوده با فاضلاب صنعتی، گیاهان در حال فساد و خاک نیز وارد آب شوند. در تعیین منشاء آلودگی آب با مدفوع و ارزشیابی کارائی روش های گندزدائی آب می توان به عنوان یک نشانگر اضافی از استرپتوکک های مدفوعی [34] و کلستریدیوم های احیاء کننده سولفیت نیزاستفاده نمود. کلستریدیوم ها در مقایسه با کلیفرم ها و استرپتوکک ها نسبت به عوامل فیزیکی و شیمیایی مقاوم تر هستند و اسپور آن برای مدت  طولانی در آب باقی می ماند. بنابر این حضور آن درآب نشان دهنده وقوع آلودگی در گذشته و همچنین ناکافی بودن فرآیند تصفیه است.

 به هر حال استفاده از باکتری های نشانگر اضافی به عنوان روش کنترل روزمره توصیه نمی شود و استفاده از کلیفرم ها به دلیل سرعت و سهولت جدا سازی و شناسایی، مناسب تر است.

یادآوری- باید توجه داشت که عدم حضور کلیفرم ها و سایر باکتری های نشانگر در آب دلیل قابل شرب بودن آن نیست زیرا آب ممکن است به سایر عوامل بیماری زا مانند ویروس ها، تک یاختگان و کرم ها آلوده باشد مگر آن که فرآیند تصفیه بطور کامل و مطلوب انجام شده باشد.

3-1- ویژگی ها

 ویژگی های میکروبیولوژیکی آب آشامیدنی :

به طور کلی آب آشامیدنی بایدعاری از باکتری های آنتروویروس های انسانی، تک یاختگان بیماری زا [35] ، کرم ها [36] ، و ارگانیسم های آزاد زی [37] باشد زیرا وجود این ارگانیسم ها حتی در تعداد کم می تواند سلامتی انسان را به خطر اندازد. ویژگیهای باکتریولوژیکی آب آشامیدنی باید با جدول شماره یک مطابقت د اشته باشد.

 

 

 

 

 

 

جدول شماره 1- ویژگیهای باکتریولوژیکی آب آشامیدنی

ردیف

نوع آب

نوع باکتری

حد مجاز در 100

روش آزمون

1-

کلیه آبهای آشامیدنی

 

 

آب تصفیه شده که وارد شبکه توزیع
می شود

آب تصفیه شده در شبکه توزیع [38]

اشرشیاکلی یا کلیفرم گرماپای

 

اشرشیاکلی یاکلیفرم گرماپای

کلیفرم ها

اشرشیاکلی یا کلیفرم های گرماپای

کلیفرم ها

منفی

 

 

 

منفی

منفی

منفی

منفی

استاندارد ملی

به شماره

3759

2-

3-

 یادآوری 1- در مواردی که نمونه از نظر کلیفرم مثبت است نمونه برداری باید تکرار شود

.یادآوری 2- درکلیه موارد میزان تیرگی آب بايد حداکثر پنج (NTU [39] ) و PH بین 5/6 تا 9 باشد همچنین میزان کلر آزاد باقیمانده پس از حداقل نیم ساعت زمان تماس در شرایط عادی (در انتهای شبکه آب رسانی ) باید 8/0 – 5/0 میلی گرم در لیتر و در شرایط اضطراری همه گیری بیماری های روده ای  یک میلی گرم  در لیتر باشد. ویژگی های باکتریولوژیکی آب استخرهای شنا / ویژگیهای باکتریولوژیکی آب شنا استخرهای شنا باید با جدول شماره 2 مطابقت داشته باشد.

جدول شماره 2- ویژگی هاي باکتریولوژیکی آب استخرهای شنا

ردیف

نوع باکتری

حد مجاز تعداد باکتری

روش آزمون

1

کل کلیفرم ها

460 در 100 میلی لیتر

استاندارد ملی ایران به شماره 3759

2

اشرشیاکلی

100 در 100 میلی لیتر

استاندارد ملی ایران به شماره 3759

3

استرپتوکک های مدفوعی

100 در 100 میلی لیتر

استاندارد ملی ایران به شماره 3620

4

باکتری های هوازی مزوفیل[40]

200 در هر یک میلی لیتر

در دست تدوین

5

سودوموناس آئروژینوزا

منفی در 100 میلی لیتر

استاندارد ملی ایران به شماره 3140

 

یادآوری- میزان PH آب استخرهای شنا باید بین 2/7  تا 8 و میزان کلر باقیمانده آزاد بین 1 تا 5/3 میلی گرم باشد.



[1] Epidemiology

[2] Coliform organisms (total coliforms)

[3] Thermotolerant coliform

[4] Escherichia coil

[5] Persistent

6 Acinetobacter

[7] Flavobacterium

[8] chromobacterium

[9] Transient

[10] Vibrio cholerae

[11] Campylobacter jejuni

[12] Cryptosporidium

[13] Entamoebe nistolytica

[14] Giardia

[15] Balantidiom coli

[16]  Accaris

[17] Coagulation

[18] Sedimentation

[19] Hepatoloxin

[20] Naurotoxin

[21]Entroviruses 

[22] Hepatits A, E

[23] Pseudomonas aeruginosa

[24] Faecal strsptococct

[25] My cobacterium marinum

[26] Giardia lamblia

[27] Acanthamoeba S.P.P

[28] Naegleria fowleri

[29] Primary amoebic meningoencephalitis

[30]Cryptosporidium occyst 

[31] Cercaria

[32] Schistosoma haematobium

[33] Faecal  streptococci

[34] Schistosoma bovis

[35] Pathogenic protozoa

[36] Helminths

[37] Free – living organisms

4- در مورد شبکه های بزرگ در صورتی که نمونه های کافی مورد آزمون قرار گیرند نباید در طول مدت 12 ماه در 95 درصد نمونه ها اشرشیاکلی، کلیفرم گرماپای و کلیفرم وجود داشته باشد.

[39] Nephelomatric turbidity unit

1- شمارش باکتریهای هوازی مزوفیل در دمای 37 درجه سلیسیوس پس از مدت 24 ساعت گرمخانه گذاری انجام
می شود.

بهينه سازي مصرف آب - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
روشهاي حذف عوامل ناخواسته از آب - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
تثبيت لجن فاضلاب شهري با استفاده از آهك - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
انواع شیر آلات درسیستم آبرسانی و فاضلاب - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
انواع اتصالات لوله درسیستم آبرسانی و فاضلاب - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
انواع لوله سیستم در آبرسانی و فاضلاب - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
آشنایی کوتاه با نقش آب در شوشتر - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
مهندسی رودخانه - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
کاربرد کلسیم و آن در صنعت - چهارشنبه نوزدهم مرداد ۱۳۹۰
عطر خوش آب در تالاب‌ ها - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
نانو مواد و تصفیه آب : فرصت ها و چالش ها - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
کدورت و مواد معلق در تصفیه خانه آب - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
تصفیه خانه های هوازی - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
نگاهی اجمالی بر پنج تصفیه خانه آب تهران - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
تولید و بسته بندی آب معدنی - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
قلیائیت - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
مديريت پسابهابه روش حمام شيخ بهايي و تصفيه فاضلاب در مبدا منازل - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
تصفيه ايمهاف تانك بجاي تصفيه فاضلاب شهري (سامانه اگو) در كشور چين - دوشنبه هفدهم مرداد ۱۳۹۰
نمونه برآورد نياز آبي براي يك منطقه - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
گندزدایی آب آشامیدنی - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
اسيدها , بازها , PH و محلول هاي تامپون - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
تصفيه خانه فاضلاب شـهر عجبشير - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
طرح تصفیه خانه فاضلاب میانه - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
مسائل زيست محيطي طرح بزرگ فاضلاب تهران - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
خاصیت و منابع آب - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
تصفيه کننده آب بسازيد! - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
حلاليت گازها در آب و فاضلاب - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
اثرات خصوصیات آب بر تصفیه آب - یکشنبه شانزدهم مرداد ۱۳۹۰
آيين‌نامه‌ و مقررات‌ حفاظتي‌ حفر چاه‌هاي‌ دستي‌ - شنبه پانزدهم مرداد ۱۳۹۰
طبقه بندي مخازن از نظر موقعیت زمینی - شنبه پانزدهم مرداد ۱۳۹۰
تقسیم بندی نوع جریان سیال در لوله ها - شنبه پانزدهم مرداد ۱۳۹۰
بررسی سیستم تصفیه فاضلاب - شنبه پانزدهم مرداد ۱۳۹۰
بررسی سختی آب - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
نانوفناوري و تصفیه - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
انواع اسپكتروفتومترها - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
طيف نورسنجي جذب و نشر اتمي - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
انواع و روش‌های کروماتوگرافی - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
علت و اثرات باران اسيدي - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
طیف نور سنجی فوق بنفش- مرئی - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
آهک - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
عوامل موثر بر انحلال اكسيژن در آب(DO) - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
شمارش باكتري هاي هتروتروف - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
تکنولوژی استفاده از ازن در گندزدايی فاضلاب - جمعه چهاردهم مرداد ۱۳۹۰
نانوفيلتر اسيون در تصفیه آب - پنجشنبه سیزدهم مرداد ۱۳۹۰
چند نکته آبی... - پنجشنبه سیزدهم مرداد ۱۳۹۰
هیدروژئولوژی و هیدرولوژی - پنجشنبه سیزدهم مرداد ۱۳۹۰
روش هاي هدايت آب - پنجشنبه سیزدهم مرداد ۱۳۹۰
تفسیر نتایج آزمایشگاه میکروبیولوژی آب - پنجشنبه سیزدهم مرداد ۱۳۹۰
باکتری ها - سه شنبه یازدهم مرداد


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

برچسب‌ها: استاندارد

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|