درحال مشاهده: بیماریهای ناشی از آب

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

بیماریهای ناشی از آب

۱۳۸۹/۰۶/۰۷
12:0
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
مقدمه :
آب مايه حیات است ، زندگی با آب آغاز شده و با آن ادامه می یابد و بدون آب به پایان می رسد . هیچ موجود زنده ای در عالم حیات نمی توان یافت که بدون وجود آب بتواند به حیات خود ادامه دهد . قسمت اعظم اندام های گیاهی و بدن جانوران را آب تشکیل می دهد. برای مثال بین 60-40 در صد وزن تر درختان و حدود 90 در صد وزن تر گیاهان علفی ، همچنین 60 در صد وزن انسان بالغ را آب تشکیل می دهد .آب نقش اساسی در رسانیدن مواد غذائی به بافت ها ، سلول ها و دفع سموم بدن دارد . همچنین در رسانیدن مواد غذایی اخذ شده توسط ریشه گیاهان به سایر اندامها نقش بسزایی ایفا می کند . آب در کره زمین مصارف گوناگون دارد مثل آشامیدن ، به عمل آوردن محصولات کشاورزی ، به گردش در آوردن صنایع، تولید نیرو و نیز پرورش موجودات دریایی که بیشتر انها برای انسان جنبه غذایی دارند .
بطور کلی آب نیروی پیش برنده ای برای توسعه پایدار در مواردی چون محیط سالم ، ریشه کن کردن فقر و گرسنگی ،لازم الاجرا بودن بهداشت و رفاه انسان می باشد .
آب در خلقت اولیه صاف و عاری از هر گونه آلودگی بوده است . ولی طی زمان عوامل متعددی موجبات آلودگی آب را فراهم ساخته است . عدم رعایت موازین زیست محیطی توسط انسان ، از جمله تخلیه فاضلاب های صنعتی به رودخانه ها ، استفاده بی رویه و غیر منطقی از سموم مختلف و آفت کش ها در کشاورزی ، توسعه شهر نشینی و مهاجرت های غیر اصولی ، عدم آموزش درست و کافی شهروندان و غیره .... موجب شده است تا منابع آبی در معرض آلودگی های بیشتری قرار گیرند . متاسفانه این آلودگيها بيماری زا بوده و سالانه موجب مرگ هزاران نفر در جهان می شوند . مطابق آمار در دهه اخیر در دنیا میلیون ها انسان و بخصوص کودک هر ساله از عدم به سازی محیط و آلودگی آب جان خود را از دست می دهند . بیماری های مهمی مانند انواع اسهال ها ، انواع بیماری های انگلی روده ای ، حصبه ، وبا ، هپاتیت و بیماری هایی که ناشی از عدم دسترسی به آب کافی هستند مانند بیماری های چشمی (تراخم ) و بیماری های پوستی سبب ساز این مرگ ومیر ها می شوند .
اگر چه کمبود آب و نا سالم بودن آن سلامتی تمامی افراد جامعه رابه مخاطره می اندازد و سبب بروز بیماری هایی مانند اسهال می شود لیکن مطابق آمار بدست آمده در جهان84 در صد از بیماران مبتلا به اسهال و 74 در صد از بیماران مبتلا به انگل (کرم ها ) را کودکان تشکیل می دهند .
انواع بیماری های ناشی از آب
بطور کلی می توان بیماری هایی که آب در انتقال آنها دخالت دارد به این شرح تقسیم بندی كرد:
بيماری هایی که در نتیجه کمبود آب و عدم دسترسی به آب کافی به وجود می ایند مانند تراخم و انواع بیماری های پوستی .
1- بیماری هایی که املاح آب و مواد شیمیائی در آب آشامیدنی عامل اصلی ابتلای به آن را تشکیل می دهند مانند پوسیدگی دندان در اثر کمبود فلو ئور در آب .
2- بیماری هایی که آب بطور مستقیم و از طریق میکرو ارگانیسم ها در انتقال آنها دخالت دارد مانند حصبه ، وبا و شبه حصبه .
3- بیماری هایی که بطور غیر مستقیم بوسیله آب منتقل می شوند مانند مالاریا ، پیوک ، بیلارزیوس .

بیماری هايی که املاح محلول در آب آشامید نی علت اصلی آن را تشکیل می دهند.

 

- گوا تر اندمیک و کریتینیسم Endemic Goitre and Cretinism
اگر مقدار ید کمتر از 1 میلی گرم در لیتر باشد و یا زمانی که نیاز به عنصر ید (100 میکرو گرم در روز ) از طریق غذا و آب تأمین نشود ، بیماری گواتر حادث می شود .

2- پوسیدگی دندان
چنانچه میزان فلوئور موجود در آب آشامیدنی کمتر از نیم میلی گرم در لیتر باشد موارد پوسیدگی دندان بطور قابل ملاحظه ای بالا خواهد بود . چون فلوئور از راه خون به دندان می رسد ، مانع پوسیدگی آنها خواهد شد و علت آن دو چيز است :
? فلوئور از فعالیت آنزیم هایی که مینای دندان را فاسد می کند جلوگیری می كند.
? فلوئور باعث سخت شدن و مقاوم تر شدن دندانها در مقابل اسید ها می شود و در اثر آن دندان در برابر اسید های موجود در دهان مقاومت مي شود.

3 - فلوئوروزیس دندان
چنانچه میزان فلوئور در آب مشروب بیش از 2 تا 3 میلی گرم در لیتر باشد در دوره Calcification (کلسیم سازی ) دندان یعنی در سنین صفر تا 12 سالگی باعث پیدایش دانه ها و لکه های متعدد در مینای دندان می گردد .

4- آرژیریا Argyria
وجود بیش از 2 میلی گرم نقره در هر لیتر آب و ورود دائمی نقره بوسیله آب آشامیدنی به بدن باعث بروز بیماری آرژریا می گردد . این مسمومیت همراه با کبودی پوست تغییر رنگ پلکهای چشم و مخاط لب و دهان شروع شده و بالاخره شخص مسموم در اثر عوارض جانبی خواهد مرد .

5 - بیماری مت همو گلوبینمیا Blue Babies(Methemoglobinemia)
مصرف آب هایی که بیش از 50 میلی گرم در لیتر یون نیترات دارد مخصوصآ در اطفال باعث بروز بیماری مت همو گلوبینمیا می گردد که ناشی از ترکیب این یون با هموگلوبین خون و پیدایش مت همو گلوبین می شود . این ماده مانع از رسیدن اکسیژن به نسوج شده و در نتیجه خفگی های موضعی و نهایتآ مرگ پدیدار خواهد شد . از طرفی بعلت کمبود خاصیت اسیدی معده اطفال(معمولأ pH معده اطفال بیش از 9/4 است ) باکتری های تبدیل کننده نیترات به نیتریت فعالیت شدیدی داشته و این نیتریت ها با همو گلوبین تشکیل مت همو گلوبین را داده که باعث مرگ می شود .

6 - بیماری قلب و عروق و بیماری مغز و عروق (Cardiovscular ، Cerebrovascular)

چنانچه سختی آب ( سولفات ، کربنات ، بی کربنات و کلرور کلسیم و منیزیم ) کمتر از 150-100 میلی گرم در لیتر باشد بیماریهای قلبي و عروقی و بیماری های مغزي و عروقی را ایجاد می کند .

7 - مسمومیت سربی Lead poisoning
وجود سرب در آب مجاز شناخته نشده است و در بدن مسمومیت ایجاد می کند . سرب ممکن است همراه فاضلاب صنعتی و یا از انحلال لوله های سربی که سابقاً در لوله کشی مورد استفاده قرار می گرفت وارد آب شود . سرب در بدن ممکن است داخل ترکیب استخوان و جایگزین کلسیم شود .
وجود سرب در آب سبب تجمع آن در بدن شده و ایجاد مسمومیت می کند . کم اشتهایی ، کم خونی ، دردشکمی و عضلانی و فلج تدریجی بدن ، خط آبی در محل اتصال دندان ها به لثه ازعلايم مسمومیت با سرب است که نهايتاً منجر به مرگ می شود .


8 - بیماری میناماتا (Minamata )
در سال های 60 ? 1953 مواردی از یک بیماری خطرناک در بین مردمی که غذای عمده خود را از خلیج میناماتا در جنوب غربی ژاپن تامین می کردند ، جلب نظر كرد و در سال 1956 اولین مورد بیماری نا معلومی مربوط به دستگاه اعصاب مرکزی در انسان گزارش شد و پس از آن تعداد مبتلایان بالا رفتند. نتيجه مطالعات و تحقیقات دانشمندان اين بود جيوه موجود در آب خليج در بدن ماهی ها تجمع یافته و مردم در اثر خوردن ماهی دچار مسمومیت شده اند.

9 - آرسنیک
از عناصری که در بدن تجمع كرده و سرطان زا به شمار مي آيد. اين ماده آرسنیک که از طریق فاضلاب های صنعتی داخل آبها شده و در بعضی سموم کشاورزی نیز وجود دارد. اگر شرایط مصرف این سموم کاملأ رعایت نشود ممکن است حتی این عنصر علاوه بر ورود به آب ها از طریق شستشوی زمین های زراعی ، علوفه حیوانات را نیز آلوده ساخته و مصرف این علوفه باعث مسمومیت چهارپایان شود. اثر سرطان زایی احتمالی آرسنیک در صورتی که بیش از 2/0 میلی گرم در لیتر باشد بروز می نماید .

بیماری هایی که بطور مستقیم بوسیله آب منتقل می گردند :
این بیماریها ممکن است منشأ باکتریایی و یا ویروسی داشته باشند که شامل موارد زير هستند:

آلف - بیماری های ناشی از باکتری های موجود در آب :
این بیماری ها عبارتند از حصبه ، وبا ، شبه وبا ، اسهال آمیبی و باسیلی .

1 - حصبه و شبه حصبه (Typhoid ? Para typhoid )
تیفوئید و پارا تیفوئید از بیماری های روده ای بوده كه می باشند که دو نوع باکتری به نام های Salmonella Typhi ، Salmonella Para Typhi عامل این بیماری هستند .انتشار آن ها تا قبل از تآمین آب سالم در همه نقاط جهان عمومیت داشت . ولی اکنون فقط در تعدادی از کشور ها که آب آنها آلوده است کم و ییش شیوع دارد . عامل این بیماری ها از طریق خوردن آب آلوده وارد بدن شده، اما بیماران در دوران بیماری باسیل حصبه را از طریق مدفوع دفع می کنند .
راه های جلوگیری از انتشار بیماری حصبه عبارتند از :
- تهیه آب سالم از طریق احداث لوله کشی
- دور کردن مدفوع از محل زندگی به طریق بهداشتی و استفاده از توالت های بهداشتی
- اجتناب از خوردن شیر نجوشیده و غیر پاستوریزه
- از بین بردن مگس و سوسک
- کنترل بهداشتی مواد غذائی
-تلقیح واکسن حصبه
- جدا کردن بیماران حصبه ای از افراد سالم و گند زدایی مرتب مدفوع و لوازمی که بیماران با آن سرو کار دارند


- رعایت بهداشت فردی و شست وشوی دست با صابون پس از خروج از توالت و قبل از صرف غذا

2- وبا Cholera
عامل بیماری Vibrio Cholera از طریق تخلیه فاضلاب افراد مبتلا، به آب وارد می شود.
ناقلان باکتری نیز در شیوع وبا موثر هستند . خوشبختانه باکتری عامل بیماری مدت زیادی دور از میزبان در محیط قادر به ادامه حیات نیست . پس از ورود عامل بیماری به بدن و انتقال آن به اعضای گوارشی در روده ایجاد عفونت کرده و تحت عواملی چون درجه حرارت محیط می تواند تا چند هفته در آب و خا ک ادامه زندگی بدهد . باکتری عامل وبا از طریق مدفوع بیمار دفع شده و تماس فاضلاب با آّ ب باعث انتقال و شیوع آن خواهد شد. به غیر از آب سبزیجاتی که با فاضلاب آلوده به میکروب وبا آبیاری شده باشند، حشرات هم می توانند باعث انتشار و انتقال این بیماری شوند. مصرف حیوانات دریایی که در آب های آلوده پرورش یافته نیز عامل دیگری در انتقال بیماری است . برای جلوگیری از انتشار بیماری بهترین راه محافظت منابع آب آشامیدنی و رعایت کلیه نکات مربوط به بهداشت فردی است . باید آب آشامیدنی با ترکیبات کلر دار بنحوی ضد عفونی شود که وقتی بدست مصرف کننده رسید آشامیدن آن بلامانع باشد . به علاوه سبزیجات را حتماً باید در آبی که مواد ضد عفونی دارد شستشو داد .

3- اسهال معمولی و آمیبی :
Dysentery Amobic بوسیله آمیب منتقل شده و سبب اسهال آمیبی یا اسهال خونی را موجب می شود . در مدفوع مبتلا به اسهال آمیبی خون ديده شده، در صورتی که در مدفوع بیمار مبتلا به اسهال باسیلی یا معمولی خون مشاهده نمي شود.
مدفوع مبتلایان به اسهال نقش موثری در انتشار آلودگی ها دارد. در این میان اثر ناقلین میکرب را نباید از نظر دور داشت ، بعنوان مثال مگس از مهمترین ناقلان باکتری اسهال است.
بهداشت فردی ، بازرسی دائمی از مواد غذائی ، ضد عفونی کردن آب آشامیدنی تا حدودی از انتشار این بیماری جلوگیری بعمل می آورد .

ب- بیماری های ویروسی ناشی ازآب :
ویروس ها کوچکترین موجود بیماری زا بوده و به غیر از میکروسکوپ های الکترونی یا سایر وسایل قابل رویت نیستند . ویروس در محیط بصورت گوناگون دیده شده است ، تمام انواع آن چه برای انسان و چه برای موجودات د یگر بیماری زا هستند . مهمترین انواع ویروسها که باعث بیماری می شوند عبارتند از :
1 -پولی ویروس Poly virus که علاوه بر عفونت های معده می توانند در غشاء مغز عفونت ایجاد کرده و باعث بروز مننژیت شوند و یا روی ماده خاکستری نخاع اثر گذاشته و فلج اطفال را تولید کنند .
2 - ویروس هپاتیت Hepatit virus که موجب عفونت کبدی یا هپاتیت کبدی یا یرقان می شود و ممکن است به دو طریق وارد بدن شود يعني يا به صورت اپيدمی از طریق آب و یا در اثر تزریق با سوزن آلوده.
3 - کوکساکی ویروس Coxakie Virus سبب بیماری های ریوی ، ورم قلب و بخصوص در اطفال مننژیت و اسهال را موجب می شود .
4- آدنو ویروس Adeno Virus باعث گریپ ، آنفلو آنزا ، برونشیت و بیماری های ریوی می شود .
5 - رئو ویروس Reo Virus در پیدایش بیماری های دستگاه تنفسی دخالت کامل دارد.
6 - اکو ویروس Echo Virus باعث بیمای های دستگاه تنفسی ، مننژیت و جوش روی پوست می شود .

بیماری هایی که بطور غیر مستقیم بوسیله آب منتقل میشوند
این بیماری ها عبارتند از مالاریا ، دراکونتیازیس ، بیلارزیوزیس .

- مالاریا
عامل بیماری مالاریا (پلاسمودیوم) به وسیله نوعی پشه به نام آنوفل منتقل می شود .
آنوفل مراحل مختلف زندگی خود را تا بلوغ در آب های راکد می گذراند . آنوفل ماده پس از بالغ شدن از خون انسان یا حیوان و آنوفل نر پس از بلوغ از شیره گیاهان تغذیه می کنند . آنوفل ماده با تغذیه از خون ، موجب می شود که عامل مولد مالاریا را از فرد بیمار به فرد سالم انتقال بدهد . بهترین راه مبارزه با نوزادان پشه مالاریا نا مساعد ساختن آب های راکد برای زندگی آنها است که ریختن مواد نفتی و سموم بر روی آبها و سمپاشی محل هایی که پشه بالغ در آنجا استراحت می کند موجب کاهش و ریشه کن شدن پشه آنوفل می شود .

بیماری پیوک (درانکونتیازیس) Drachuntiasis
عامل بیماری کرم پیوک از دسته نماتود ها(کرم ها ی صاف ) است که در آبهای راکد برکه ها ، در نواحی آلوده دیده می شود . این کرم توسط یک دسته از سخت پوستان بنام سیکلوپس (Cyclops ) خورده می شود . در صورتی که این کرم همراه آب وارد معده انسان گردد ،غشاء آن در معده هضم می شود و کرم مذکور که آزاد شده است از راه جریان خون به زیر پوست بدن فرد می رود و در انجا رشد می کند . پس از اینکه رشد کرم کامل شد با ترشح ماده مخصوصی پوست را از بین می برد و زخمی ایجاد می کند . تماس آب با زخم موجب تحریک کرم می شود و نوزادان زیادی از خود خارج می کند که وارد آب می شوند . این نوزادان آب برکه را آلوده می کنند و موجب انتشار مجد د بیماری بوسیله انگل خواهند شد .

- بیماری شیستوزومیا زیس Schistosomiasis و یا بیلارزیوس Bilarziosis
عامل بیماری نوعی کرم بنام شیستوزوما هماتوبیوم است که بیماری بیلارزیوس یا خون ادراری را سبب می شود . این کرم ریز در مثانه فرد مبتلا به این بیماری زندگی
می کند . تجمع این کرم که دارای نوک تیزی است همراه با ادرار از بدن دفع و هنگام خروج از مثانه مويرگ های جدار مثانه را سوراخ می کند و در نتیجه ادرار فرد مبتلا به این بیماری با خون همراه است .
در صورتی که تخم های خارج شده وارد آب شوند از هر تخم نوعی لارو بنام میراسیدیوم Miracidium خارج می شود و وارد بدن میزبان خود که یک نوع حلزون به نام بولینوس تروفکاتوس Bolinus Trofcatus است می گردد . کرم در بدن حلزون تکثیر می شود و پس از مدت تقریبی 20 روز میراسیدیوم در بدن حلزون به اسپوروسیست Sporocyst تبدیل شده و شروع به آزاد نمودن لارو بیماری زا به نام سرکریا Cerceria می کند . سرکریاهای آزاد شده در آب برای ادامه حیات لازم است به بدن میزبان اصلی که انسان است وارد شوند .
معمولآ افرادی که با پای برهنه در زمین های باطلاقی راه می روند و یا در آب هایی که حاوی لارو بیماریزا ی سرکریا است شنا می کنند مبتلا به این بیماری خواهند شد . زیرا لارو های شیستوزوما می توانند پوست و یا مخاط راسوراخ کرده به بدن راه یابند.
مهمترین راه برای جلوگیری از ابتلای به این بیماری عبارتند از :
1- خودداری از شنا کردن در آبهای نهر ها و استخر ها در نواحی آلوده
2- سمپاشی آب های آلوده
3- از بین بردن آب های راکد کنار نهر ها و مزارع نواحی آلوده

--بیماریهایی که از طریق آب منتقل میشوند:

این بیماریها بوسیله ی باکتریهای بیماریزا،ویروسها،پروتوزوئرها و کرمها در انسان ایجاد میشوند.منابع و مخازن آب از جمله رودخانه ها،کانال آبها،دریاچه ها و سدها بویژه در مناطق گرمسیر،محلی مناسب برای انتشار اینگونه بیماریها میباشند. این نوع مخازن آب زمینه را برای رشد میزبانهای واسط انگلها مانند حلزونها،ماهیها، و گیاهان آبزی و ناقلین بیماریها مانند پشه ها و سایر حشرات گزنده فراهم میسازند. علیرغم کوشش مسئولین برای بهسازی آب بخصوص در مناطق گرمسیر،این بیماریها ممکن است ایجاد شوند،در نتیجه قبل از برطرف ساختن آلودگی آب باید به وضعیت بهداشتی محیط زیست و مردم رسیدگی شده و آموزشهای لازم به آنها بدهند تا از آلودگی آب جلوگیری شود.

 

 الف : بیماریهای باکتریایی

 1-     وبا

2-     حصبه یا تیفوئید

3-     شبه حصبه یا پاراتیفوئید

4-     اسهال باسیلی یا دیسانتری باسیلی

5-     اسهال مسافرین

6-     لپتوسپیروزیس

 

 

ب : بیماریهای پروتوزوئری :

 1-     آمیبیاز و اسهال آمیبی

2-     ژیاردیازیس

3-     بالانتیدیازیس

 

 

ج : بیماریهای ویروسی

 1-     بیماریهای ناشی از ویروسهای کوکساکی

2-     بیماریهای ناشی از اکو ویروسها

3-     گاستروآنتریت ویروسی

4-     پولیومیلیت

5-     هپاتیت

 

 

د :بیماریهای ناشی از کرمها

 ۱-     شیستوزومیازیس یا بیلارزیازیس

2-     درماتیت شیستوزومی یا بیماری خارش شناگران

3-     آسکاریازیس

4-     اکینو کوکوس یا بیماری هیداتید

5-     درانکولوس یا تب گینه

6-     بیماریهای ناشی از کرمهای قلابدار

الف : بیماریهای باکتریایی :

 

1-    وبا :

عامل مولد وبا باسیل گرم منفی ویبریو کلرا و بیوتیپ التور آن میباشد.اینگونه منحصرأ انگل انسان بوده و پس از تکثیر یافتن در روده ی انسان نوعی آنتروتوکسین تولید میکند که با اثر گذاشتن بر اپیتلیوم روده موجب دفع شدید آب و الکترولیت های بدن میگردد که از نظر بالینی با اسهال آبکی فراوان مشخص شده و در نتیجه دفع شدید آب و عدم جبران آن مرگ پیش می آید. در جوامعی که منابع و مخازن آب از آلودگی محافظت میشوند وبا براحتی منتشر نمیشود.کودهای انسانی که برای باروری زمینهای زراعی بکار میروند اگر آلودگی وبا داشته باشند در صورت راه یافتن به جریانهای آب در انتقال بیماری موثر میباشند. این بیماری معمولاُ از طریق آشامیدن آب آلوده به مدفوع انسان منتقل میشود و همچنین غذای آلوده و تماس مستقیم با اشخاص بیمار نیز در گسترش بیماری موثرند. مصرف حلزون صدف دار که در آب شیرین زندگی میکند،در صورتی که خوب پخته نشده باشد،همچنین مرغ و ماهی و سایر پرندگانی که در نواحی آلوده به وبا پرورش یابند ممکن است در شیوع بیماری موثر باشند. بیماری وبا در سالهای اخیر از خاور دور به خاور نزدیک منتقل گشته و میتواند از طریق ناقلین بیماری و افرادی که در دوران کمون بسر میبرند به کشورهای اروپائی نیز سرایت کرده و اپیدمی های وسیعی ایجاد نماید.

          با رعایت بهداشت فردی و عمومی و همچنین ممانعت از آلودگی منابع آب بوسیله ی مدفوع میتوان از شیوع این بیماری پیشگیری کرد. واکسیناسیون علیه بیماری ارزش و کارآئی کمتری نسبت به مسئله ی رعایت بهداشت دارد.

 

2-حصبه یا تیفوئید

عامل مولد بیماری سالمونلا تیفی یا باسیل تیفوئید میباشد. انسان تنها میزبان طبیعی آن بوده و انتقال بیماری از طریق آب و غذای آلوده به مدفوع و ادرار اشخاص بیمار مانند شیر، کنسروگوشت که به خوبی پخته نشده باشد و صدفهای خوراکی و سبزیها،همچنین تماس مستقیم یا غیر مستقیم با افراد بیمار و ناقلین صورت میگیرد.

باکتری مولد بیماری پی از ورود به بدن (از راه دهان) از طریق سیستم لنفاوی وارد جریان خون شده و ایجاد سپتی سمی میکند سپس وارد کیسه ی صفرا و کلیه و روده ها میشود. در مرحله ی اول بیمار دچار تب بالارونده، بی قراری، سردرد، و ناراحتی شدید شده و سپس بیماری با ظهور دانه های سرخ رنگ و شروع اسهال تشدید میشود که در صورت سوراخ شدن جدار روده و خونریزی و عدم درمان بیمار موجب مرگ میشود. در تعداد کمی از بیماران پس از بهبودی باسیل تیفوئید در کیسه ی صفرا و کلیه ی آنها باقی مانده و به رشد خود ادامه میدهد،در نتیجه این افراد برای مدتی طولانی و حتی تا آخر عمر خویش عامل بیماری را از طریق مدفوع و ادرار دفع مینمایند.

 

3-شبه حصبه یا پاراتفوئید

مولد بیماری سالمونلا پاراتیفی A.. ..B C میباشد.شبه حصبه معمولآّ از طریق آب و غذای آلوده بخصوص شیر،تخم مرغ ولبنیات و همچنین افراد ناقل سرایت میکند. سالمونلا پاراتیفی A در انسان، نوع B در حیوان و نوع C اغلب در انسان تولید بیماری مینمایند که ابتلای به پاراتیفی C در آمریکا متداول میباشد. با از بین بردن راههای انتقال میتوان به پیشگیری بیماری کمک نمود.

 

4- اسهال باسیلی یا دیسانتری باسیلی

عامل بروز، انواع شیگلاها از جمله شیگلا دیسانتری،شیگلا فلکسنری،شیگلا بویدی و شیگلا سونئی میباشند. این عفونت گاهی از طریق آب آلوده به مدفوع انسان مبتلا به شیگلوز منتقل میشود ولی عامل اصلی انتقال آن مگس میباشد، و همچنین از راه مصرف مواد غذائی که بوسیله ی افراد ناقل آلوده شده اند. خطرناکترین نوع شیگلاها ، شیگلا دیسانتری یا شیگلا شیگه ای میباشد که اگزوتوکسین تولید کرده و حالات شدیدی از درد شکم، تب ، خستگی ، و اسهال خون آلود ایجاد میکند و اغلب کشنده است. شیگلا سونئی نسبتآّ بی خطر است و بیشتر در کودکان تولید بیماری میکند. شیگلا معمولآ در آب یافت نمیشود ولی اپیدمی های ناشی از مصرف آب آشامیدنی آلوده به آن هم گزارش شده است. با توزیع آب سالم و عاری از عوامل عفونت زا و همچنین مبارزه با مگس و رعایت بهداشت فردی میتوان از شیوع اسهال جلوگیری کرد.

 

5- اسهال مسافرین

عامل بروز این بیماری بدرستی شناخته نشده است و بعضی از انواع اشریشیا کلی بیماریزا یا بندرت شیگلا میتوانند مولد آن باشند. راه ابتلای به این عفونت احتمالآ مشابه ابتلای به اسهال باسیلی بوده و آب آلوده در بعضی مواقع ممکن است عامل انتقال بیماری باشد. اسهال شیرخواران را از این نوع اسهال میدانند.

 

6- لپتوسپیروزیس

این بیماری بوسیله ی لپتوسپیراها که از دسته ی ا سپیروکتها و شکل مارپیچی و متحرک دارند،منتشر میگردد. از نظر سرولوژیکی به تیپهای مختلف تقسیم بندی میشوند. لپتوسپیراها معمولآ باعث بیماری سگ، موش، خوک و سایر مهره داران میگردند و میتوانند در مجرای ادرارمیزبان ناقل یا بیمار بهبود یافته زندگی نموده و تکثیر نمایند. سپس از طریق ادرار از بدن میزبان خارج میشوند. این باکتریها در آبهای خنثی یا قلیائی ( نه اسیدی ) برای مدت طولانی زنده میمانند و همچنین در استخرها و رودخانه های با جریان ملایم که محل رفت و آمد حیوانات آلوده میباشند، بسر میبرند و در نتیجه افرادی که در این آبها شنا کرده و یا ماهیگیری و کشتیرانی میکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند. لپتوسپیراها از طریق دهان، سوراخ بینی، ملتحمه، چشم و پوست خراشیده به بدن انسان نفوذ کرده و ایجاد بیماری میکنند. کارگرانی که در کشتارگاه ها و فاضلابهای محل عبور موشها کار میکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا میباشند. با تصفیه معمولی آب میتوان این باکتری را از بین برد.

لپتوسپیروزیس از یک تب ملایم تا یک بیماری خطرناک متغیر میباشد.علائم بالینی در انسان در ارتباط با سروتیپ عامل بیماری میباشد. سروتیپ ایکتروهموراژیا موجب بیماری ویل همراه با تب، یرقان، خونریزی، و اختلالات کلیوی میگردد که میزان مرگ ناشی از آن بالاست.

ب : بیماریهای پروتوزوئری

 

1-   آمیبیاز و اسهال آمیبی:

عامل مولد بیماری آنتاموباهیستولیتیکا میباشد که معمولا در روده بزرگ انسان زندگی میکند و تولید کیست کرده که کیست از طریق مدفوع دفع میشود و با خوردن آب و غذای آلوده به کیستها و همچنین تماس  مستقیم با افراد ناقل، آلودگی منتقل میگردد. مگس و حشرات نیز میتوانند کیستها را انتقال دهند. کیست در بدن میزبان جدید تبدیل به فرم فعال شده و با حمله به مخاط روده بزرگ ضایعات متعددی ایجاد میکند.آمیبها علاوه بر حمله به جدار روده،هپاتیت یا آبسه ی کبدی نیز ایجاد مینمایند.اسهال آمیبی بندرت از طریق  آب منتقل میشود مگر در مواقعی که آب تصفیه نشده آلوده به کیستها مورد مصرف قرار گیرد. راه جلوگیری از شیوع بیماری،دفع بهداشتی فاضلاب شهری است و ضدعفونی کردن آب با کلر به میزان 2 میلیگرم در لیتر کیستها را از بین میبرد. اگر کلرآمین بقدری به آب تزریق شود که کلر باقیمانده به 8/0 میلیگرم در لیتر برسد،در PH حدود 8 کیستهای آمیبی را از بین میبرد.

 

2-ژیاردیازیس

یک عفونت پروتوزوئری روده باریک میباشد،عامل مولد آن ژیاردیالامبلیا که تک یاخته ی تاژکدار است،میباشد. اغلب بدون نشانه ی بالینی است اما ممکن است به صورت اسهال حاد یا مزمن تظاهر نماید. در عفونتهای شدید به علت اختلالات زیاد انگل در جذب ویتامینهای محلول در چربی ممکن است بیمار دچار استئاتوره، کم خونی، ضعف و کاهش وزن شود. انسان تنها مخزن این انگل میباشد و انتقال آن از طریق آب و غذای آلوده و یا تماس مستقیم افراد صورت میگیرد.

3-بالانتیدیازیس

پروتوزوئر دیگر که مژه دار میباشد بالانتیدیم کلی است که با وارد شدن کیست آن از طریق آب آشامیدنی یا غذای آلوده انسان مبتلا به بالانتیدیازیس که اسهال خونی شبیه اسهل ناشی از آنتاموباست،میشود.

مطالب تصادفی:

بازدارنده های رسوب در آب شیرین کن ها - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آب تبلور شده به چه معناست؟ - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کتب معتبر در زمینه آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
سیستم مکان یابی جهانی Global Positioning SysteM - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثر اشعه (U.V) ماورای بنفش بر میکروارگانیزمها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
گندزدایی آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
صفحه گردان EcoSieve - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
دستگاه هيدروکلريناتور - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثرات زیست محیطی فاضلابها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
مشخصات آب جهت مصرف در صنعت و طريقه نرم كردن متداول آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
درباره‎ نانو و تصفیه آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
معرفی مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
نشانه‌های آلودگی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
فيلترهاي EBS - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مديا و مشخصات آن - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
آب به حساب نیامده از دیدگاه امور مشترکین - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
بررسی پوششهای لوله های بتنی فاضلابی و انتخاب پوشش مناسب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
دستور العمل استفاده و نگهداری از سیستم های UV - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مسمومیت غذایی ناشی از باکتری اشریشیاکلی E coli - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تصفيه خانه فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
کارگاه لوله کشی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طرح مقدماتی پروژه شبکه جمع آوری فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طبقه بندی آلاینده های آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری سدیم به روش فیلم فتو متری - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری اکسیژن محلول DO - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری (BOD) - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تعیین میزان نیتریت درمنابع آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تاثیر سولفات ها و سولفیدهاي هیدروژن در آب آشامیدنی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اصول و روش هاي كلرزني آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تجهیزات مبارزه با آلودگی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تصفیه و ضد عفونی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
جمع آوري ، تبديل و دفع زباله و فاضلاب در کارخانجات مواد غذایی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مکانيک خاک - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مکانيک سيالات - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
زهکشی آبهای سطحی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
سیل و سیلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
املاح و مواد معدنی موجود در آب آشامیدنی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
آبهای آلوده و فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
ديناميک سيالات - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
انواع تراس ها در هیدرولوژی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
TDS و اهمیت آن در دیگ های آب گرم و دیگ های بخار - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
معرفي شاخص هاي بصري در بهره برداري صحيح از سيستم لجن فعال - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
گندزداها - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
حقايقي درباره آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
دفع صحيح مدفوع وفاضلاب درمناطق روستايي - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
گندزدايي آب در مناطق روستايي - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طراحي سپتيك تانك - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
خطرات كار با كلر - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
بهداشت آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
سيستم هاي تصفيه آب براي حذف طعم،بو ومواد شيميائي(تصفيه کننده هاي خانگي) - یکشنبه بیست و ششم دی 1389

بررسی نحوه بهره برداری از دستگاههای کلرزنی - دوشنبه سیزدهم اردیبهشت 1389
تصفیه آب به روش ریورس اسمز RO - دوشنبه سیزدهم اردیبهشت 1389
اثرات سدها - دوشنبه سیزدهم اردیبهشت 1389
Water Balance analyser - دوشنبه سیزدهم اردیبهشت 1389
شايع ترين مشكلات شبكه هاي فاضلاب در حال بهره برداري - یکشنبه دوازدهم اردیبهشت 1389


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

برچسب‌ها: آب , بیماری

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|