سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
توضیح و نکات پارامترهای فیزیکی کیفیت آب
۱۳۹۱/۰۲/۲۵
14:23
|
کاربرد پارامترهای فیزیکی کیفیت آب
1-1 مواد جامد معلق (TSS)
-جامدات میتوانند به دو صورت معلق و محلول در آب وجود داشته باشند.
-ذرات جامد معلق در آب ممکن است از ذرات آلی، معدنی ویا امتزاج ناپذیر تشکیل شده باشند.
-جامدات معدنی نظیر خاک رس، لای و سایر مواد تشکیل دهنده خاک طبیعی
-جامدات آلی نظیر ریشه گیاهان و جامدات بیولوژیکی ( سلول های جلبکی، باکتری ها و غیره)
-مواد جامد معلق که در اثر عملکرد فرسایشی آب جاری بر روی سطح خاک ایجاد میشوند، تحت عنوان آلاینده های طبیعی شهرت دارند. بعلت خاصیت جذب خاک، مواد معلق به ندرت در آبهای زیرزمینی یافت میشود.
-سایر مواد معلق ممکن است در اثر استفاده انسان از آب بوجود آیند. فاضلاب شهری معمولآ حامل مقادیر قابل توجهی از جامدات معلق می باشند که از نظر ماهیت عمدتآ آلی هستند.
-مصارف صنعتی آب ممکن است منجر به ورود ناخالصی هایی با ماهیت آلی یا معدنی در آب شود.
-مایعات امتزاج ناپذیر نظیر روغن ها گریسها که اغلب در فاضلابهای صنعتی دیده میشود.
-جامدات معلق آلی ممکن است بصورت بیولوژیکی مورد تجزیه قرار گیرند.
-جامدات معلق فعال از نظر بیولوژیکی ممکن است شامل ارگانیزم های بیماری زا باشند.
1-2 کدورت
-کدورت معیاری برای میزان جذب نورویا پراکندگی نور توسط مواد معلق در آب است.
از آنجا که جذب و تفرق نور تحت تاثیر اندازه و خواص سطحی مواد معلق قرار می گیرد، کدورت بعنوان شاخص کمی از ذرات جامد معلق محسوب نمی گردد.
-قسمت عمده کدورت در آبهای سطحی از فرسایش مواد کلوئیدی نظیر خاک رس، لای، خرده سنگ ها و اکسید های فلزی خاک حاصل میشود.
-رشته های گیاهی و میکروارگانیزم ها در کدورت آب نقش دارند.
-فاضلابهای صنعتی و خانگی حاوی مقادیر زیاد مواد کدورت زا می باشند.
-صابون ها، شوینده ها و عوامل امولسیون کننده، کلوئیدهای پایداری را تولید می کنند که نهایتآ منجر به کدورت آب میشوند.
-رنگ آب بستگی به خواص جذب نورتوسط جامدات دارد و میتواند با نفوذ نور یا واکنش های فتو سنتز در نهر ها و دریاچه ها تغییر کند.
-کدورت به طریق فتو شیمیایی وبه کمک اندازه گیری نوری که با شدت معین جذب یا پراکنده میشود، محاسبه می گردد.
-اندازه گیری کدورت بر روی آب تمیز و صاف انجام میشود.
-استاندارد کدورت برای آب آشامیدنی برابر است با 1 (FTU)است . Formazine Turbidity Unit
1-3 رنگ
-آب خالص بی رنگ است، اما آبی که در طبیعت یافت میشود معمولآ بعلت وجود مواد خارجی، دارای رنگ می باشد.
-رنگ آب اگر در نتیجه تاثیر نور بر مواد معلق بوجود آید، اصطلاحآ رنگ آشکار نامیده میشود و رنگی که در اثر مواد جامد محلول پدید آمده است و پس از جداسازی مواد معلق همچنان در آب باقی می ماند بنام رنگ حقیقی خوانده میشود.
-اکسیدهای آهن، رنگ قرمز کم رنگ به آب می دهند.
-اکسیدهای منگنز موجب قهوه ای و یا تیره رنگ شدن آب میشوند.
-پسابهای صنعتی ناشی از صنایع نساجی و عملیات رنگرزی، صنایع غذایی، تولید مواد شیمیایی، استخراج سنگ معدن، پالایش و عملیات مربوط به کشتارگاه ها ممکن است در اثر ارتباط با نهرها و رودخانه های طبیعی ایجاد رنگ نمایند.
-برای اندازه گیری رنگ آب از تکنیک های خاص اسپکتروفتومتری استفاده میشود.
-نتایج حاصل از اندازه گیری معمولآ برحسب واحد رنگ حقیقی (TCU) بیان میشوند، که یک واحد آن معادل با رنگ تولید شده توسط یک میلی گرم در لیتر پلاتین بشکل یون های کلروپلاتینات می باشد. True Colur Unit
1-4 طعم و بو
-موادی که در آب ایجاد بو می کنند، عمومآ ایجاد طعم نیز می نمایند ولی مواد معدنی زیادی وجود دارند که ایجاد طعم می نمایند اما به هیچ وجه بو تولید نمی کنند.
-مواد معدنی، فلزات، مواد نفتی، محصولات نهایی واکنش های بیولوژیکی و اجزای تشکیل دهنده فاضلاب در طعم و نوی آب موثر هستند.
-مواد قلیایی طعم تلخی به آب می بخشند در حالی که نمک های فلزی عمومآ دارای طعم شور یا تلخ می باشند.
-بخش عمده ای از مواد آلی که در آب ایجاد طعم و بو می نمایند ناشی از تولیدات صنایع نفتی هستند.
ترکیبات گوگردی از جمله مهمترین محصولاتی هستند که در آب، طعم و بوی تخم مرغ گندیده را ایجاد می نمایند.
-اندازه گیری مواد آلی بوجود آورنده طعم و بو به کمک روشهای کروماتوگرافی گازی یا مایع امکان پذیر است.
1-5 دما
-دما برای ارزیابی مستقیم آب آشامیدنی یا فاضلاب بکاربرده نمیشود ولی یکی از مهمترین مشخصه های آب سطحی در طبیعت بشمار می رود.
-دمای آب به مقدار زیاد بر گونه های بیولوژیکی موجود در آب و شدت فعالیت آنها موثر است.
-در دما های بالا، موجودات ذره بینی که در استفاده از منابع غذایی و تولید مثل کارایی بیشتری دارند تکثیر پیدا می کنند در حالی که سایر موجودات از لحاظ جمعیتی کاهش می یابند یا بطور کلی از بین می روند.
-همچنین غلظت اکسیژن محلول در آب نیز تابعی از دماست و با افزایش دما کاهش می یابد.
جمع آوري و دفع آبهاي سطحي از طريق كانالهاي روباز - پنجشنبه چهاردهم اردیبهشت 1391
افتتاح مجهز ترین تصفيهخانه فاضلاب خاورميانه در ساری - چهارشنبه ششم اردیبهشت 1391
بررسی روشهای جمع آوری فاضلاب - دوشنبه بیست و هشتم فروردین 1391
استخر های تثبیت فاصلاب - شنبه نوزدهم فروردین 1391
نكاتی چند در اجرای پل های بتن مسلح - پنجشنبه دهم فروردین 1391
مراحل مختلف خدمات مهندسي طرح هاي شبكه جمع آوري فاضلاب - چهارشنبه نهم فروردین 1391
جانمايي سيستم Layout of the system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
تونل كني Tunneling - چهارشنبه نهم فروردین 1391
طراحي شبكه فاضلاب سطحي Design of storm sewer system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
طراحي شبكه فاضلاب بهداشتي Design of a sanitary system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
ظرفیت رزین - چهارشنبه نهم فروردین 1391
پاسداشت روز جهانی آب - سه شنبه یکم فروردین 1391
ده دانستنی درمورد آب - دوشنبه بیست و نهم اسفند 1390
عید نوروز - دوشنبه بیست و نهم اسفند 1390
تصفیه بیولوژیکی به روش لاگونهای هوادهی (Aerated Lagoons) - چهارشنبه بیست و چهارم اسفند 1390
واحداندازه گیری جریان ( Folw Measurement ) - سه شنبه شانزدهم اسفند 1390
فرآيند انعقاد و لخته سازی - پنجشنبه یازدهم اسفند 1390
نحوه ارائه گزارش فاز صفر یا گزارش مطالعات شناسایی - چهارشنبه سوم اسفند 1390
استانداردهای تصفیه فاضلاب در خلیج فارس و دریای عمان ابلاغ میشود - چهارشنبه بیست و ششم بهمن 1390
حذف بیولوژیکی نیتروژن - سه شنبه بیست و پنجم بهمن 1390
خوردگی در لوله ها و تاسیسات آب - شنبه بیست و دوم بهمن 1390
نیتریفیکاسیون - شنبه بیست و دوم بهمن 1390
جنبه هاي راديولوژيکی آب - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
کنترل بو در تصفیه بی هوازی - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
انواع روغن و گريس در آب - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
تامين آب آشاميدني سالم - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
مواد میکروب زدایی استخرها، خطر بروز آسم و سرطان را تشدید می کنند - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
سيستم های كنترل و اندازه گیری در تصفیه خانه - دوشنبه هفدهم بهمن 1390
آبخيزداری چيست؟ - یکشنبه شانزدهم بهمن 1390
تصفيه پساب به روش SBR - یکشنبه شانزدهم بهمن 1390
فاز دوم تصفيه خانه شمال اصفهان - شنبه پانزدهم بهمن 1390
فاز اول تصفيه خانه شمال اصفهان - پنجشنبه سیزدهم بهمن 1390
کالیبره کردن روتامتر - یکشنبه نهم بهمن 1390
روش های ضد عفوني آب و فاضلاب - شنبه هشتم بهمن 1390
بررسی برخی عوامل موثر برفاز هیدرولیز در فرآیند تصفیه بی هوازی - شنبه هشتم بهمن 1390
مدیریت فاضلاب های بیمارستانی : ضرورت ها و تنگناها - پنجشنبه ششم بهمن 1390
کدورت و اندازه گیری آن - پنجشنبه ششم بهمن 1390
انواع سد ها - پنجشنبه ششم بهمن 1390
کارگاه بین المللی آموزشی وهمایش تخصصی نمک زدایی آب های شور،لب شورو تصفیه پساب - پنجشنبه ششم بهمن 1390
بیوگاز محصول راکتور بی هوازی فرآیند های تصفیه فاضلاب - دوشنبه سوم بهمن 1390
استفاده از فتوكاتاليست ها براي حفظ محيط زيست - دوشنبه سوم بهمن 1390
ساختمان هاي تصفيه خانه آب و محوطه سازی پتروشيمي فجر - دوشنبه سوم بهمن 1390
کارگاه های حرفه ای و دوره های آموزشی سامانه های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب - دوشنبه سوم بهمن 1390
آلودگی آب به وسیله صنایع وابسته به نفت - شنبه یکم بهمن 1390
مسايل كيفی آب زيرزميني كه منشا آنها بالاي سطح آب است - شنبه یکم بهمن 1390
منابع آلاينده مؤثر بر كاهش كيفيت آب زيرزميني در زير سطح آب زيرزمينی - شنبه یکم بهمن 1390
تصفيه آب به روش اولترا فيلتراسيون (UF) - شنبه یکم بهمن 1390
خطرات جدی فلزات سنگین در آب آشامیدنی - شنبه یکم بهمن 1390
میکروب زدایی به وسیله اشعه ماورای بنفش (UV) - شنبه یکم بهمن 1390
1-1 مواد جامد معلق (TSS)
-جامدات میتوانند به دو صورت معلق و محلول در آب وجود داشته باشند.
-ذرات جامد معلق در آب ممکن است از ذرات آلی، معدنی ویا امتزاج ناپذیر تشکیل شده باشند.
-جامدات معدنی نظیر خاک رس، لای و سایر مواد تشکیل دهنده خاک طبیعی
-جامدات آلی نظیر ریشه گیاهان و جامدات بیولوژیکی ( سلول های جلبکی، باکتری ها و غیره)
-مواد جامد معلق که در اثر عملکرد فرسایشی آب جاری بر روی سطح خاک ایجاد میشوند، تحت عنوان آلاینده های طبیعی شهرت دارند. بعلت خاصیت جذب خاک، مواد معلق به ندرت در آبهای زیرزمینی یافت میشود.
-سایر مواد معلق ممکن است در اثر استفاده انسان از آب بوجود آیند. فاضلاب شهری معمولآ حامل مقادیر قابل توجهی از جامدات معلق می باشند که از نظر ماهیت عمدتآ آلی هستند.
-مصارف صنعتی آب ممکن است منجر به ورود ناخالصی هایی با ماهیت آلی یا معدنی در آب شود.
-مایعات امتزاج ناپذیر نظیر روغن ها گریسها که اغلب در فاضلابهای صنعتی دیده میشود.
-جامدات معلق آلی ممکن است بصورت بیولوژیکی مورد تجزیه قرار گیرند.
-جامدات معلق فعال از نظر بیولوژیکی ممکن است شامل ارگانیزم های بیماری زا باشند.
1-2 کدورت
-کدورت معیاری برای میزان جذب نورویا پراکندگی نور توسط مواد معلق در آب است.
از آنجا که جذب و تفرق نور تحت تاثیر اندازه و خواص سطحی مواد معلق قرار می گیرد، کدورت بعنوان شاخص کمی از ذرات جامد معلق محسوب نمی گردد.
-قسمت عمده کدورت در آبهای سطحی از فرسایش مواد کلوئیدی نظیر خاک رس، لای، خرده سنگ ها و اکسید های فلزی خاک حاصل میشود.
-رشته های گیاهی و میکروارگانیزم ها در کدورت آب نقش دارند.
-فاضلابهای صنعتی و خانگی حاوی مقادیر زیاد مواد کدورت زا می باشند.
-صابون ها، شوینده ها و عوامل امولسیون کننده، کلوئیدهای پایداری را تولید می کنند که نهایتآ منجر به کدورت آب میشوند.
-رنگ آب بستگی به خواص جذب نورتوسط جامدات دارد و میتواند با نفوذ نور یا واکنش های فتو سنتز در نهر ها و دریاچه ها تغییر کند.
-کدورت به طریق فتو شیمیایی وبه کمک اندازه گیری نوری که با شدت معین جذب یا پراکنده میشود، محاسبه می گردد.
-اندازه گیری کدورت بر روی آب تمیز و صاف انجام میشود.
-استاندارد کدورت برای آب آشامیدنی برابر است با 1 (FTU)است . Formazine Turbidity Unit
1-3 رنگ
-آب خالص بی رنگ است، اما آبی که در طبیعت یافت میشود معمولآ بعلت وجود مواد خارجی، دارای رنگ می باشد.
-رنگ آب اگر در نتیجه تاثیر نور بر مواد معلق بوجود آید، اصطلاحآ رنگ آشکار نامیده میشود و رنگی که در اثر مواد جامد محلول پدید آمده است و پس از جداسازی مواد معلق همچنان در آب باقی می ماند بنام رنگ حقیقی خوانده میشود.
-اکسیدهای آهن، رنگ قرمز کم رنگ به آب می دهند.
-اکسیدهای منگنز موجب قهوه ای و یا تیره رنگ شدن آب میشوند.
-پسابهای صنعتی ناشی از صنایع نساجی و عملیات رنگرزی، صنایع غذایی، تولید مواد شیمیایی، استخراج سنگ معدن، پالایش و عملیات مربوط به کشتارگاه ها ممکن است در اثر ارتباط با نهرها و رودخانه های طبیعی ایجاد رنگ نمایند.
-برای اندازه گیری رنگ آب از تکنیک های خاص اسپکتروفتومتری استفاده میشود.
-نتایج حاصل از اندازه گیری معمولآ برحسب واحد رنگ حقیقی (TCU) بیان میشوند، که یک واحد آن معادل با رنگ تولید شده توسط یک میلی گرم در لیتر پلاتین بشکل یون های کلروپلاتینات می باشد. True Colur Unit
1-4 طعم و بو
-موادی که در آب ایجاد بو می کنند، عمومآ ایجاد طعم نیز می نمایند ولی مواد معدنی زیادی وجود دارند که ایجاد طعم می نمایند اما به هیچ وجه بو تولید نمی کنند.
-مواد معدنی، فلزات، مواد نفتی، محصولات نهایی واکنش های بیولوژیکی و اجزای تشکیل دهنده فاضلاب در طعم و نوی آب موثر هستند.
-مواد قلیایی طعم تلخی به آب می بخشند در حالی که نمک های فلزی عمومآ دارای طعم شور یا تلخ می باشند.
-بخش عمده ای از مواد آلی که در آب ایجاد طعم و بو می نمایند ناشی از تولیدات صنایع نفتی هستند.
ترکیبات گوگردی از جمله مهمترین محصولاتی هستند که در آب، طعم و بوی تخم مرغ گندیده را ایجاد می نمایند.
-اندازه گیری مواد آلی بوجود آورنده طعم و بو به کمک روشهای کروماتوگرافی گازی یا مایع امکان پذیر است.
-عامل طعم و بو اغلب برای آبهای آشامیدنی مطرح است.
-یک حداکثر مقدار TON برابر با 3 توسط سازمان بهداشت جهانی توصیه شده است. Threshold Odor Number
1-5 دما
-دما برای ارزیابی مستقیم آب آشامیدنی یا فاضلاب بکاربرده نمیشود ولی یکی از مهمترین مشخصه های آب سطحی در طبیعت بشمار می رود.
-دمای آب به مقدار زیاد بر گونه های بیولوژیکی موجود در آب و شدت فعالیت آنها موثر است.
-در دما های بالا، موجودات ذره بینی که در استفاده از منابع غذایی و تولید مثل کارایی بیشتری دارند تکثیر پیدا می کنند در حالی که سایر موجودات از لحاظ جمعیتی کاهش می یابند یا بطور کلی از بین می روند.
-همچنین غلظت اکسیژن محلول در آب نیز تابعی از دماست و با افزایش دما کاهش می یابد.
-حداکثر چگالی آب در دمای 4 درجه سانتیگراد است، در هر دو سوی این دما، چگالی آب کاهش می یابد که این خاصیت در میان تمام مایعات منحصر به فرد است.
جمع آوري و دفع آبهاي سطحي از طريق كانالهاي روباز - پنجشنبه چهاردهم اردیبهشت 1391
افتتاح مجهز ترین تصفيهخانه فاضلاب خاورميانه در ساری - چهارشنبه ششم اردیبهشت 1391
بررسی روشهای جمع آوری فاضلاب - دوشنبه بیست و هشتم فروردین 1391
استخر های تثبیت فاصلاب - شنبه نوزدهم فروردین 1391
نكاتی چند در اجرای پل های بتن مسلح - پنجشنبه دهم فروردین 1391
مراحل مختلف خدمات مهندسي طرح هاي شبكه جمع آوري فاضلاب - چهارشنبه نهم فروردین 1391
جانمايي سيستم Layout of the system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
تونل كني Tunneling - چهارشنبه نهم فروردین 1391
طراحي شبكه فاضلاب سطحي Design of storm sewer system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
طراحي شبكه فاضلاب بهداشتي Design of a sanitary system - چهارشنبه نهم فروردین 1391
ظرفیت رزین - چهارشنبه نهم فروردین 1391
پاسداشت روز جهانی آب - سه شنبه یکم فروردین 1391
ده دانستنی درمورد آب - دوشنبه بیست و نهم اسفند 1390
عید نوروز - دوشنبه بیست و نهم اسفند 1390
تصفیه بیولوژیکی به روش لاگونهای هوادهی (Aerated Lagoons) - چهارشنبه بیست و چهارم اسفند 1390
واحداندازه گیری جریان ( Folw Measurement ) - سه شنبه شانزدهم اسفند 1390
فرآيند انعقاد و لخته سازی - پنجشنبه یازدهم اسفند 1390
نحوه ارائه گزارش فاز صفر یا گزارش مطالعات شناسایی - چهارشنبه سوم اسفند 1390
استانداردهای تصفیه فاضلاب در خلیج فارس و دریای عمان ابلاغ میشود - چهارشنبه بیست و ششم بهمن 1390
حذف بیولوژیکی نیتروژن - سه شنبه بیست و پنجم بهمن 1390
خوردگی در لوله ها و تاسیسات آب - شنبه بیست و دوم بهمن 1390
نیتریفیکاسیون - شنبه بیست و دوم بهمن 1390
جنبه هاي راديولوژيکی آب - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
کنترل بو در تصفیه بی هوازی - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
انواع روغن و گريس در آب - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
تامين آب آشاميدني سالم - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
مواد میکروب زدایی استخرها، خطر بروز آسم و سرطان را تشدید می کنند - سه شنبه هجدهم بهمن 1390
سيستم های كنترل و اندازه گیری در تصفیه خانه - دوشنبه هفدهم بهمن 1390
آبخيزداری چيست؟ - یکشنبه شانزدهم بهمن 1390
تصفيه پساب به روش SBR - یکشنبه شانزدهم بهمن 1390
فاز دوم تصفيه خانه شمال اصفهان - شنبه پانزدهم بهمن 1390
فاز اول تصفيه خانه شمال اصفهان - پنجشنبه سیزدهم بهمن 1390
کالیبره کردن روتامتر - یکشنبه نهم بهمن 1390
روش های ضد عفوني آب و فاضلاب - شنبه هشتم بهمن 1390
بررسی برخی عوامل موثر برفاز هیدرولیز در فرآیند تصفیه بی هوازی - شنبه هشتم بهمن 1390
مدیریت فاضلاب های بیمارستانی : ضرورت ها و تنگناها - پنجشنبه ششم بهمن 1390
کدورت و اندازه گیری آن - پنجشنبه ششم بهمن 1390
انواع سد ها - پنجشنبه ششم بهمن 1390
کارگاه بین المللی آموزشی وهمایش تخصصی نمک زدایی آب های شور،لب شورو تصفیه پساب - پنجشنبه ششم بهمن 1390
بیوگاز محصول راکتور بی هوازی فرآیند های تصفیه فاضلاب - دوشنبه سوم بهمن 1390
استفاده از فتوكاتاليست ها براي حفظ محيط زيست - دوشنبه سوم بهمن 1390
ساختمان هاي تصفيه خانه آب و محوطه سازی پتروشيمي فجر - دوشنبه سوم بهمن 1390
کارگاه های حرفه ای و دوره های آموزشی سامانه های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب - دوشنبه سوم بهمن 1390
آلودگی آب به وسیله صنایع وابسته به نفت - شنبه یکم بهمن 1390
مسايل كيفی آب زيرزميني كه منشا آنها بالاي سطح آب است - شنبه یکم بهمن 1390
منابع آلاينده مؤثر بر كاهش كيفيت آب زيرزميني در زير سطح آب زيرزمينی - شنبه یکم بهمن 1390
تصفيه آب به روش اولترا فيلتراسيون (UF) - شنبه یکم بهمن 1390
خطرات جدی فلزات سنگین در آب آشامیدنی - شنبه یکم بهمن 1390
میکروب زدایی به وسیله اشعه ماورای بنفش (UV) - شنبه یکم بهمن 1390