جلبک های دریائی
● اهمیت جلبكها
جلبكهای دریایی با ایجاد جایگاه مناسبی برای زیست بچه ماهیان، تغذیه و تولید مثل انواع آبزیان از نظر اكولوژیكی بسیار حائز اهمیت بوده و همچنین حدود ۴۰ درصد فتوسنتز دریایی توسط جلبك ها صورت میگیرد، كه بدین طریق زنجیره اصلی تولید یا تولید اولیه را تشكیل می دهند. جلبك به لحاظ دارا بودن پروتئین، مواد معدنی، ویتامین و اسیدهای چرب امگا تری ارزش تغذیه ای بسیاری دارند.مواد استخراجی جلبك ها نظیر آگار، اسید آلژنیك و كاراگینان اهمیت آنها را دو چندان کرده طوریکه، در صنایع نساجی، كاغذ سازی، رنگ سازی، علوم پزشكی و كشاورزی كار برد فراوانی دارند. جلبك ها نقش مؤثری در تصفیه بیولوژیك پسابهای مزارع پرورش میگو نیز دارند.
● فراوانی و پراكنش
بر اساس مطالعات مركز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، در نمونه برداری های منطقه بین جزر و مدی و زیر جزر و مدی كه بصورت فصلی صورت گرفت، نتایج آماری نشان داد كه بیشترین فراوانی در فصل پاییز و زمستان به جلبك های قهوه ای (دو گونه سارگاسوم و سیستوسیرا) و در اواسط زمستان تا اواخر آن بیشترین تنوع و فراوانی به جلبكهای قرمز مربوط می شود، در حالیكه بیشترین فراوانی جلبك های سبز در فصل بهار می باشد.
▪ از گونه های مهم جلبك های منطقه سیستان و بلوچستان می توان به گونه های زیر اشاره كرد:
ـ جلبك سبز ulva sp
ـ جلبكهای قرمز
ـ Hypnea sp
ـ Botryocladia Leptopoda
ـ Halymenia Porphyra formis
ـ Sebdenia felabellata
ـ Gelidium sp
ـ Gelidiella sp
ـ Gracilaria sp
ـ جلبكهای قهوه ای
ـ Sargassum sp
ـ Nezimodima sp
ـ Padina sp
ـ Cystoseria indica
● عمل آوری و استخراج مواد و موارد استفاده
اگر چه فرآیند استخراج مواد مختلف از جلبك ها متفاوت بوده ولی برای انجام هر گونه عملیاتی لازم است ابتدا جلبك های تازه برداشت شده از محیط طبیعی و یا پرورشی در آب شیرین شستشو شوند. برای اینكه شن، ماسه، نمك و ارگانیسم های چسبیده به سطح آن حذف شوند و پس از آن تا ۱۰ درصد رطوبت آنها را خشك كرده و برای از بین بردن انگلها و یا حتی رنگبری، چندین مرتبه آن را با آب فرمالین شست شو داده و سپس از آن، بسته به نوع فرآیندی كه قرار است انجام شود، عملیات انجام می شود.از گروه جلبك های سبز گونه ulva با تركیب اصلی، پروتئین ۱/۲۶، چربی ۷/۰، كربوئیدارت (فیبر) ۱/۵ و خاكستر به میزان ۶/۲۲، به لحاظ داشتن اولوالین كه باعث كاهش فشار خون می گردد، مهم بوده واین جلبك در سواحل جنوبی ایران فراوان یافت می شود. جلبك های سبز به كاهوی دریایی نیز شهرت داشته و در انواع غذاها، سوپ ها و سالادها نیز بكار می روند.این جلبك ها بصورت مستقیم و غیر مستقیم مورد تغذیه قرار می گیرند.گروه جلبك های قهوه ای كه بزرگترین گروه جلبك ها را تشكیل می دهند، دارای محصولات استخراجی متفاوتی از قبیل آلژینات و اسیدهای آن، ید و مواد معدنی می باشند كه این مواد در دندانپزشكی در تهیه قالبهای اولیه دندان، در صنعت نساجی بعنوان تثبیت كننده رنگ بر روی پارچه ها، در رنگ سازی بعنوان حالت دهنده خمیری و ژله ای، در كاغذ سازی در قرصها، كاربرد فراونی دارند. همچنین آلژینات در صنایع غذایی در تهیه انواع سس، سوپ، شیرینی، بستنی، نوشابه كاربرد دارد. ارزش دلاری آلژینات تولید شده رقمی حدود ۲۱۳ میلیون دلار آمریكا در سال در جهان بوده كه منبع اصلی تولید آن، جلبک غیر پرورشی بوده است.استفاده عمده جلبك های قهوه ای بعنوان غذا و ماده اصلی استخراج هیدروكلوئید (آلژینات) می باشد. گونه های سردآبی آن نقش اصلی در تهیه آلژینات داشته و گونه های گرمابی آن بندرت بعنوان غذا و در تولید آلژینات استفاده می شود. از این گروه جلبك خوراكی لامیناریا، پس از برداشت، ابتدا خشك شده و در بسته های نایلونی بسته بندی شده و به بازار عرضه می گردند كه در ایران وجود ندارد. با توجه به اهمیت آلژینات ها در صنایع غذایی برای تولید محصول با كیفیت و قدرت ماندگاری مطلوب و همچنین درصد مناسب آلژینات در جلبك قهوه ای سارگاسوم سواحل دریای عمان، به نظر می رسد سرمایه گذاری در استخراج صنعتی امكان پذیر است .استفاده اصلی جلبك های قرمز، بعنوان غذا و منبع تولید دو هیدروكلوئید آگار و كاراگینان است.گونه پورفایرای جلبك قرمز بعنوان بزرگترین منبع غذایی (خوراكی) می باشد كه در ایران وجود ندارد. دو ماده استخراجی مهم جلبك های قرمز، آگار و كاراگینان نقش بسیار مهمی در صنایع دارویی، تغذیه و ... دارند. آگار و مشتقات آن در تولید انواع شیرینی، ژله، ماست، مارمالاد، كنسرو و همچنین در پرورش گل، در آزمایشگاه بعنوان محیط كشت،در تهیه ژله های الکتروفورزو... کاربرد زیادی دارند. تولید آگار در سال رقمی معادل ۱۳۲ میلیون دلار بوده كه عمدتا از دو جنس Gelidium و Gracilaria می باشد كه فرآورده استخراجی گونه اول دارای كیفیت بالاتری می باشد. تمامی Gelidium برداشت شده طبیعی ،برای تولید تجاری آگار به كار می رود و از آنجائیكه آگار استخراجی از گونه Gracilaria كیفیت پائینی دارد، لذا بسیار كم مورد استفاده قرار می گیرد.آگار كلوئیدی آب دوست بوده كه در آب گرم محلول است. محلول ۵/۱ درصد آن روشن و در دمای ۴۳ ـ ۳۴ درجه تشكیل ژل داده و در كمتر از ۸۵ درجه دوباره به حالت مایع درخواهد آمد. در خصوص روشهای فرآوری و بسته بندی برای مصارف خوراكی و صنعتی ،در ایران یك مركز مجهز تحت عنوان مركز بیوتكنولوژی ایران در جزیره قشم در حال فعالیت می باشد.كاراگینان دومین هیدروكلوئید استخراجی از جلبكهای قرمز است كه در صنایع غذایی برای تهیه بستنی، شكلات، شیر شكلات، انواع سس و همچنین در صنایع بهداشتی برای ساخت شامپو، انواع سوسپانسیون وامولسیون كاربرد دارد.
● استفاده های دیگر جلبك ها
▪ آرد جلبك:
استفاده از آرد جلبك در غذای دام و آبزیان، اولین بار در سال ۱۹۶۰ در كشور نروژ بوده است كه آن هم از جلبكهای قهوه ای، خشك و آسیاب شده تهیه شده كه تقریبا از هر ۵۰ هزار تن جلبك تر برداشت شده، حدود ۱۰ هزار تن آرد جلبك بدست می آید كه ارزش دلاری آن ۵ میلیون دلار آمریكا می باشد.
▪ كود
استفاده از جلبك ها بعنوان كود به قرن نوزده بر می گردد كه برای اولین بار بوسیله ساحل نشینان و جلبكهای قهوه ای مورد استفاده قرار گرفت. جلبكها بخاطر دارا بودن میزان بالای فیبر از یك طرف نقش مهمی در نرم كردن بافت خاك و حفظ رطوبت و از طرف دیگر بخاطر دارا بودن مواد معدنی و عناصر كمیاب اهمیت دو چندانی دارند.از دیگر زمینه های كاربردی كود های جلبكی است. مطالعات مختلف علمی ثابت كرده است كه كارایی این محصولات (فرآورده ها) بطور گسترده ای در علوم و صنعت باغبانی مورد استقبال قرار گرفته است، طوریكه بعد از استفاده ازاین فرآورده ها، افزایش محصول، افزایش جذب مواد غذایی خاك، افزایش مقاومت به آفات خاص، افزایش جوانه زنی بذر و مقاومت در مقابل یخ زدگی را در پی داشته است. به هر حال، از زمان پی بردن به چنین خواص كارآمدی در جلبك ها، به نظر می رسد با توجه به پیشرفت كشاورزی و آبزی پروری ارگانیك ،بازار روبه رشد فزاینده ای داشته باشد.
▪ محصولات آرایشی
گاهی مشاهده می شود كه بر روی محصولات آرایشی نظیر كرمها، لوسیونها، برچسب هایی تحت عناوین «عصاره دریایی»، «عصاره جلبك» و «عصاره علف دریایی» وجود دارد. این بدین معنی است كه هیدروكلوئیدهای استخراجی از جلبك ها به آن اضافه شده است. آلژینات یا كاراگینان می توانند خاصیت نگهداری رطوبت پوست را بهبود ببخشند. در هنگام تالاسوتراپیThalassotherapy چسب های جلبكی را بر روی بدن فرد مریض چسبانده و آن را در معرض تابش اشعه مادون قرمز قرار می دهند. این درمان همراه با هیدروتراپی (آب درمانی) با آب دریا، عامل تسكین دهنده و آرامبخش مهمی در روماتیسم و پوكی استخوان است.
▪ منبع سوخت
در ۲۰ سال گذشته، تعدادی پروژه های تحقیقاتی در خصوص امكان استفاده از جلبكها بعنوان منبع غیر مستقیم سوخت انجام گرفته است. تصور بر این بوده كه میزان زیادی از جلبك ها را در دریا پرورش داده و بعد از فرآیند تخمیر، گاز متان تولید كرده كه برای سوخت مورد استفاده قرار گیرد. نتایج نشان داده كه این فرآیند تا بحال اقتصادی نبوده و نیاز به تحقیق مجدد دارد.
▪ تصفیه فاضلاب
بعضی از جلبك ها قادرند یونهای فلزات سنگین نظیر روی و كادمیم را از آبهای آلوده جذب كنند و بدین طریق خاصیت سمی آنها را كاهش و یا خنثی كنند. پساب خروجی از مزارع پرورش ماهی معمولا حاوی میزان بالایی از ضایعات بوده كه می تواند برای دیگر آبزیان و مزارع همجوار مشكل ساز باشد. از آنجائیكه جلبك ها اغلب از این ضایعات بعنوان منبع غذا مورد استفاده قرار می دهند سعی بر این است كه در محل های خروجی پساب مزارع پرورش ماهی این جلبك ها را پرورش دهند.
▪ عوامل ضد ویروس
گزارشهایی در خصوص اثرات ضد ویروسی عصاره جلبك های مختلف وجود دارد. عصاره استخراجی حاصل از جلبكهای قهوه ای اثر ضد ویروسی از خود نشان داده است. مطا لعات نشان داد که در مصرف کنندگان جلبک ، میزان مبتلایان به (HIV) human immunodeficiency virus بطور چشمگیری كمتر از جاهای دیگر بوده است.
منابع:
ابهری، سید رضا و ریاحی، حسین: ۱۳۷۵. اهمیت فرآوری جلبك ها، مجموعه مقالات پنجمین كنفرانس ملی شیلات ایران، فرآوری آبزیان
۱. حساس، محمد رضا و پایان، رسول، ۱۳۷۵: بررسی استخراج اسید آلژینیك، آلژینات سدیم و كلسیم در سه گونه جلبك قهوه ای sargassum در سواحل صخره ای چابهار، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور.
۲. حساس، محمد رضا و پایان، رسول، ۱۳۷۵: بررسی استخراج كاراگینانهای Kappa و Lambda در یك گونه جلبك قرمز Chondrus در سواحل صخره ای چابهار. انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور.
۳. FAO. Fisheries Dep. ۲۰۰۴. The state of fisheries and aquaculture. Room
۴. McHugh. Dennis J. ۲۰۰۳. A guide to the Seaweed industry. FAO. Room.
پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران
EC متر - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
آب شناسی (hydrology) و کاربرد های آن - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
فرایند های غشایی - چهارشنبه سی و یکم فروردین 1390
راه هاي جلوگيري از اثرات مخرب آب ناخالص موجود در امولسيون روغن حل شونده - چهارشنبه سی و یکم فروردین 1390
انواع خوردگی - سه شنبه سی ام فروردین 1390
اسمز معکوس چیست ؟ - سه شنبه سی ام فروردین 1390
آشنايی با نرم افزار SewerCAD - سه شنبه سی ام فروردین 1390
آرسنیک در آب آشامیدنی - سه شنبه سی ام فروردین 1390
مقادير تخميني توزيع آب در جهان - دوشنبه بیست و نهم فروردین 1390
گوناگون از آب - دوشنبه بیست و نهم فروردین 1390
صافی شنی تحت فشار (فیلتر شنی) - دوشنبه بیست و نهم فروردین 1390
تولید و بررسی خواص کربن فعال - یکشنبه بیست و هشتم فروردین 1390
آب سخت و دستگاه هاي سختي گير آب - شنبه بیست و هفتم فروردین 1390
خوردگي - شنبه بیست و هفتم فروردین 1390
نكاتي در مورد شبكه فاضلاب بیمارستانی - شنبه بیست و هفتم فروردین 1390
فاضلاب و تاثیرات آن بر سلامت انسانها - شنبه بیست و هفتم فروردین 1390
انواع محل هاي نمونه برداري - جمعه بیست و ششم فروردین 1390
تصفیه پساب و فاضلاب کارواش - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
ژئومرفولوژی - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
معرفی خانواده انتروباکتریاسه - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
رنگ آمیزی گرم : GRAM STAIN - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
كلستريديوم ها و مایکوباکتریوم ها و لاکتوباسیلوس ها - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
باكتريهاي سودوموناس - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
فلوئوروزیس دندانی - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
شوینده ها و اثرات آنها بر آب - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
فاضلاب ها و ضايعات صنعتي - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
اثرات سوء زيست محيطي هيدروكربنهاي هالوژندار در محيط آبي - پنجشنبه بیست و پنجم فروردین 1390
چرخه اکسیژن و نیتروژن - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
آلودگي ناشي از مواد راديواكتيو در دريا - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
اثرات آلودگی آب بر انسان - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
اهمیت جلبک ها در آب و فاضلاب - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
الهام از درختان در ساخت سيستم هاي هيدروليكي - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
فناوري شيرينسازي آب دريا - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
باکتري ها و نانوفيلترها؛ چشم انداز آيندۀ فناوري آب پاک - چهارشنبه بیست و چهارم فروردین 1390
آئين نامه جلوگيري از آلودگي آب - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
بیماری های ناشی از آلودگی میکروبی آب - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
آب، آلودگی، تصفیه - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
آب های زیرزمینی (groundwaters) - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
بیوتکنولوژی و نقش آن در حفظ محیط زیست - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
بيماري ژیاردیوز و انگل ژيارديا - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
کشتن میکربها با افزودندی اکسید کلر به آب بیمارستان ها - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
تصفیه فاضلاب wastewater treatment - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
اصول تصفیه آب دیگ های بخار - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
نانو فیلتر - سه شنبه بیست و سوم فروردین 1390
مکانیسمهای تولید و تشخیص بو در فاضلاب 2 - دوشنبه بیست و دوم فروردین 1390
مکانیسمهای تولید و تشخیص بو در فاضلاب 1 - دوشنبه بیست و دوم فروردین 1390
گنجايش مخزن خانگي براي فاضلاب - دوشنبه بیست و دوم فروردین 1390
فاضلاب كشتارگاه - دوشنبه بیست و دوم فروردین 1390
تصیفه آلودگی شیمیایی آب آشامیدنی - دوشنبه بیست و دوم فروردین 1390
تصفیه خانه فاضلاب شیراز - دوشنبه بیست و دوم فروردین 1390