باکتری ها و میکروارگانیسم های مفید
مانند :1 . تولید فرآورده های تخمیری 2 . تولید پروتئین برای تغذیه دام 3 . تولید آنزیمها، ویتامینها واسیدهاي آمینه 4 . تولید انواع اسانس ها و عطرها 5 . پرورش قارچ های خوراکی و ...
مهمترين ميكروارگانيسم هايي كه اين كار را انجام مي دهند مخمرها، كپك ها و برخي از باكتري ها هستند. كه مخمر در ساخت الكل، آبجو وتولیداتانول ، گليسرول و دوغ و خامه ترش تخمیری و قهوه ، كاكائو وبالنگ و تولید scpو كپك ها در تهيه ي اسید سیتریک، گلوکونیک و پنير كاممبرت وآنزيم شبه رنين به كار مي رود.
محصولاتي كه از ميكروارگانيسم هاي دست ورزي شده به دست مي آيد عبارتند از : 1.SCP (پروتئین تک یاخته) 2.تولید چربی 3.تولید اسیدآمینه 4.تولید افزودنی های غذایی 5.تولیدآنزیم ها
تعريف پروبيوتيك :
اصطلاح پروبيوتيك به "ارگانيسم هاي زنده اي" اطلاق مي شود كه در صورت مصرف مداوم آن ، باعث "سلامت زايي" موثري براي ميزبان خود شوند.
پروبيوتيك، به عنوان صفت مواد غذايي حاوي اين باكتري ها هم به كار مي رود.
فايده يپروبيوتيك ها :
با قرار گرفتن و پوشاندن نقاط اتصال ميكرو ارگانيسم هاي بيماري زا ، از رشد آنها جلوگيري مي كنند.
مواد غذايي موجود در بدن را قبل از اين كه توسط ميكروارگانيسم هاي بيماري زا مصرف شود، استفاده مي كنند. و موجب تحريك سيستم ايمني و دفاعي بدن در برابرباكتري هاي بيماري زا مي شود
كاهش كلسترول و فشار خون و كمك به جذب ويتامينها و مواد معدني موجود در غذا و هم چنين جلوگيري از سرطان روده ، كبد و پستان و..... مي شوند.
2- كاربرد ميكروارگانيسم ها براي بدن :
1 -جلوگيري ازعوارضي مانند يبوست، اسهال و نفخ شكم بويژه از طريق باكتري هاي پريبيوتيك ها
2- شكستن فيبرهاي غذا و كمك به هضم مواد غذايي و افزايش سيستم ايمني بدن
3- تخمير غذاي داخل روده و افزايش قدرت جذب توسط روده
4- شكستن و دفع سموم 5- افزايش سلامت رگهاي لنفي
3- كاربرد ميكروارگانيسم ها در پزشكي
1- نقش باکتریها در تهیه واکسنها مثل واكسن هپاتيت B
2- نقش باكتري ها در توليد داروها مثلاً داروهايي مانند پروتئين ضد انعقاد خون و فاكتور انعقادي شمارهء III X (كه براي بيماران هموفيلي استفاده مي شود) و هم چنين توليد انسولين براي بيماران ديابتي از اين دسته توليدات مي باشد.
3- نقش ميكرو ارگانيسم ها در توليد بعضي از هورمون ها مانند تهيه ي هورمون هاي استروئيدي به كمك برخي از باكتري ها و قارچ ها
4- نقش باكتري در توليد بسياري از آنتي بيوتيك ها
آنتی بیوتیکها مواد شیمیایی هستند که از میکروارگانیسم هایی مانند قارچ های میکروسکوپی و باكتري ها گرفته میشوند و بطور اختصاصی رشد دستهای دیگر از میکروارگانیسمها را متوقف ساخته یا آنها را از بین میبرند.
كشف آنتي بيوتيك : دانشمندي به نام الكساندر فلمينگ محيط كشتي از باكتري استافيلو كوكوس اورئوس ايجاد كرده بود در گوشه اي از اين محيط كشت قارچي از سرده ي پني سيليوم به صورت تصادفي رشد كرده بود . اين در حالي بود كه اطراف اين قارچ باكتري ها رشد نكرده بودند. فلمينگ فهميد كه قارچ ماده اي ساخته كه باكتري ها را ازبين برده است وي نام اين ماده را پني سيلين نام نهاد . پني سيلين براي درمان بيماري ذات الريه مؤثر است.
بعداَ دانشمندان فهميدند كه باكتري ها يي نيز وجود دارند كه مي توانند با توليد موادي به نام از رشد برخي ديگر از ميكروارگانيسم ها جلوگيري كنند. آنها نام اين مواد را آنتي بيوتيك نام نهادند.
انواع آنتي بيوتيك بر اساس نحوه ي تأ ثير روي ميكرو ارگانيسم:
1- آنتی بیوتیکهای مهار کننده همانندسازیDNA مانند اکتینومایسین
2- آنتی بیوتیکهای مهار کننده سنتز RNA مانند آنتی بیوتیک ریفامپسین
3- آنتی بیوتیکهای مهارکننده ي پروتئین سازی مانند استرپتومايسين، تتراسايكلين
آنتي بيوتيك ها در درمان بيماري هايي مانند ذات الريه ، سل ، عفونت مجاري ادراري و مسموميت ناشي از سالمونلا و برفك دهان ناشي از كانديدا آلبيكنز مؤثر هستند.
4- كاربرد ميكروارگانيسم ها در كشاورزي
1) نقش ميكروارگانيسم ها در چرخه ي نيتروژن
2) نقش ميكروارگانيسم ها در چرخه ي كربن: موجوداتي مانند باكتري ها و گندخواران با انجام عمل تنفس كربن دي اكسيد را به اتمسفر باز مي گردانند.
3) نقش ميكروارگانيسم ها در چرخه ي فسفر
4) نقش ميكروارگانيسم ها به عنوان محرك رشد گياه
5) نقش باكتري ها به عنوان آفت كش
1- نقش ميكروارگانيسم ها در چرخه ي نيتروژن
واكنش مقابل واكنش تثبيت نيتروژن است :
كه هر موجودي نمي تواند اين واكنش را انجام دهد مثلا گياهان و جانوران اين تثبيت را انجام نمي دهند. در اين واكنش گاز نيتروژن به يون آمونيوم تبديل مي شود. باكتري ريزوبيوم و سيانو باكتري (مثل جلبك سبز آبي آنابنا) تثبيت كننده ي نيتروژن هستند.
بعضي از ميكروارگانيسم ها نيز مواد آلي نيتروژن دار را مورد تجزيه قرار داده و يون آمونيوم را مي سازند كه به آن ها باكتري هاي آمونياك ساز مي گويند.
مرحله بعد از تثبيت نيتروژن شوره گذاري است اين مرحله توسط باكتري هاي شيميو اتوتوروف مانند نيتروزوموناس و نيترو باكتر صورت مي گيرد. در اين فرايند ابتدا نيتريت و سپس نيترات توليد مي شود.
نيترات در آب بسيار محلول است و به سهولت به وسيله ي ريشه ي گياهان جذب مي شود
مراحل نيتريفيكاسيون (شوره گذاري ) :
1 – مرحله ي تخمير عفوني : در اين مرحله اجساد و بقاياي جانداران توسط باكتري ها و قارچ ها تجزيه مي شوند.
2 – مرحله توليد تركيبات آمونياكي : نيتروژن آلي تحت تأثير باكتري ها به تركيبات آمونياكي تبديل مي شود.
3 – مرحله ي توليد نيتريت : تركيبات آمونياكي به كمك باكتري نيتروزوموناس به نيتريت تبديل مي شود
4- مرحله ي توليد نيترات : نيتريت به كمك باكتري نيترو بامتر به نيترات تبديل مي شود .
2) نقش ميكروارگانيسم ها در چرخه ي فسفر:
فسفر جزو عناصر غذایی مهم مورد نیاز موجودات زنده است كه در اتمسفر وجود ندارد و با عمل خاكشويي سنگ هاي رسوبي و آذرين به صورت فسفات محلول در مي آيد .برخي از ميكروارگانيسم ها با تجزيه ي مواد آلي مرده فسفر را در اختيار گياهان قرار مي دهند. قارچ ميكوريزا و باكتري ريزوبيوم از جمله ي اين ميكروارگانيسم ها هستند.
3- نقش ميكروارگانيسم ها به عنوان محرك رشد گياه :
گونه هايي از باكتري هاي خاك مي توانند رشد گياه را بهبود ببخشند كه به اين باكتري ها در مجموع باكتري هاي محرك رشد گياه مي گويند . از مهمترين اين باكتري ها ريزوبيوم ها هستند .
از ديگر باكتري هاي محرك رشد مي توان جنس هاي ازتوباكتر ، انتروباكتر و باسيلوس نام برد .
از جمله فعاليت هاي مهم ريزوبيوم مي توان به موارد زير اشاره كرد :
ا – تثبيت نيتروژن 2- توليد محرك هاي رشد گياه 3- توانايي حل فسفات ها 4- اثرات مثبت روي رشد ريشه
4- نقش باكتري ها به عنوان آفت كش :برخي از باكتري ها توانايي مبارزه و از بين بردن برخي از آفات گياهي را دارند . مانند : باكتري استرپتومايسس ، باكتري بي تي ، باكتري ريزوبيوم
5 - كاربرد ميكروارگا نيسم ها در صنعت
برخي از كاربردهاي ميكروارگانيسم ها در صنعت عبارتند از :
1- افزايش نفت استخراجي از چاه ها 2- كاربرد ميكرو ارگانيسم ها در تهيه ي آنزيم هايي چون آميلاز، پكتيناز،ليپاز،پروتئيناز 3– توليد حلال هاي صنعتي مانند استون ، بوتانون و اتانون
4– كاربرد باكتري هاي متان ساز در توليد گاز متان با استفاده از فضولات حيوانات
5– استخراج كاني هاي فلزي مانند مس، اورانيوم و به روش ميكروبي
6 - كاربرد ميكروارگانيسم ها در پاكسازي محيط زيست
پاكسازي زيستي : استفاده از موجودات زنده به ويژه ميكروارگانيسم ها به منظور تجزيه ي آلاينده هاي محيطي و تبديل آن ها به تركيبات غير سمي مي باشد .
از اين روش در موارد زير استفاده مي شود : 1-حذف لكه هاي نفتي 2- كاهش گازهاي گلخانه اي 3- گوگرد زدايي 4- تصفيه ي پساب ها 5- تجزيه ي زباله ها و توليد كمپوسيت
تهيه كنندگان : مصيب هاشم پور ، جواد پاك نيت
بهینه سازی میکروارگانیسمها در تصفیه بیولوژیکی فاضلابهای صنعتی - جمعه یازدهم شهریور 1390
آب آشامیدنی و بهداشت آن - جمعه یازدهم شهریور 1390
دفع بهداشتی زباله و فاضلاب - جمعه یازدهم شهریور 1390
استاندارد مديريت كيفيت آزمايشگاهي ISO 17025 - پنجشنبه دهم شهریور 1390
پيشگيرى و کنترل (آميبياز و ژياردياز) - پنجشنبه دهم شهریور 1390
مزایای شبکه ی فاضلاب شهری - پنجشنبه دهم شهریور 1390
باکتری های پنهان - پنجشنبه دهم شهریور 1390
کریپتوسپوریدیوم تهدید مهمی است - پنجشنبه دهم شهریور 1390
وقتی اقیانوس ها بیمار می شوند - پنجشنبه دهم شهریور 1390
بهره برداری از آب زیرزمینی - سه شنبه هشتم شهریور 1390
پيامدهاي منفي بهره برداري از سفرههاي آب زيرزميني - سه شنبه هشتم شهریور 1390
فیلتراسیون - فیلترهای شنی کند Slow Sand Filter) SSF ) - سه شنبه هشتم شهریور 1390
جداسازی غشایی - دوشنبه هفتم شهریور 1390
معادله برنولی و نکات آن - دوشنبه هفتم شهریور 1390
درباره اسمز معکوس - دوشنبه هفتم شهریور 1390
فرآیند جذب سطحی با استفاده از کربن فعال - دوشنبه هفتم شهریور 1390
آب و حاشیه نشینی شهری - دوشنبه هفتم شهریور 1390
هشدار نسبت به سرطان زایی جدی گاز رادون - یکشنبه ششم شهریور 1390
سيستم هاي تصفيه آب - یکشنبه ششم شهریور 1390
معرفی نرم افزار Sewerage Network - یکشنبه ششم شهریور 1390
سد سازی داریوش بر روی رود سند - جمعه چهارم شهریور 1390
تصفیه خانه آب شماره 1 مشهد - پنجشنبه سوم شهریور 1390
تصفیه خانه آب شماره 2 مشهد - پنجشنبه سوم شهریور 1390
آييننامه اجرايي قانون احداث تونل مشترك تأسيسات شهري 11/3/1384 - پنجشنبه سوم شهریور 1390
اختصاصات آب - پنجشنبه سوم شهریور 1390
تعريف غشاء - پنجشنبه سوم شهریور 1390
تصفيه آب در پالايشگاه گاز - پنجشنبه سوم شهریور 1390
اصطلاحات آب و فاضلاب و محیط زیست - پنجشنبه سوم شهریور 1390
آﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ اﻳﻤﻨﻲ ﻣﺨﺎزن آب و اﺳﺘﺨﺮﻫﺎ - پنجشنبه سوم شهریور 1390
پروسه تولید آب معدنی - سه شنبه یکم شهریور 1390
مدیریت منابع آب زیر زمینی با بهره گیری از فن آوری انرژی اتمی - سه شنبه یکم شهریور 1390
نرخ گذاری آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
نگرانی جهانی از خصوصی سازی آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
دستیابی به آب سالم یک نیاز اساسی بشر و در نهایت یک حق انسانی است - سه شنبه یکم شهریور 1390
فرصتها و تهدیدهای تجارت جهانی آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
اقتصاد و امنیت آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
آب در آسیای مرکزی - سه شنبه یکم شهریور 1390
تهیه آب شیرین با بهره گیری از حرارت تلف شده نیروگاه ها و آب شور - سه شنبه یکم شهریور 1390
یونسکو پیش بینی کرد؛ ایران ۲۰۲۵، کشور کم آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
بحران آب در جهان و عواقب ناشی از آن - سه شنبه یکم شهریور 1390
نگاهی به وضع موجود آب در جهان - سه شنبه یکم شهریور 1390
یک قطره تا بحران آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
جایگاه اقتصاد آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
ضرورت تغییر در قوانین و مقررات آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
روش های مقابله با بحران آب - سه شنبه یکم شهریور 1390
آلودگى آب و خطرات ناشی از آن - سه شنبه یکم شهریور 1390
بیماری هائی که از طریق آب استخر منتشر میشوند - سه شنبه یکم شهریور 1390
آلودگی آب هادر ایران - سه شنبه یکم شهریور 1390
خالص کردن آب - پالايش آب به مقدار زياد - سه شنبه یکم شهریور 1390
خالص کردن آب - پالايش آب به مقادير کم - سه شنبه یکم شهریور 1390