آزمایش سختی آب
سختی عبارت است از حضور کاتیون ها ی فلزی چند ظرفیتی مخصوصا فلزات قلیایی خاکی از آنجایی که عامل تشکیل سختی عمدتا کلسیم و منیزیم می باشند لذا سختی به حضور کاتیونهای کلسیم ومنیزیم در آب اطلاق می شود.
مقدار سختی آب را بر اساس میلی گرم بر لیتر یا گرم بر متر مکعب کربنات کلسیم گزارش می شود.
آب سخت آبی است که حاوی نمکهای معدنی از قبیل ترکیبات کربناتهای هیدروژنی ٬ کلسیم ٬ منیزیم و ... است.
فواید آب سخت
آب سخت برای انسان مضر نیست بلکه مفید است و معمولاً شکستگی استخوانهای آنهایی که آب سخت میآشامند زودتر بهبودی حاصل میکند و بیماری راشیتیسم کمتر در این اشخاص دیده میشود.
مضرات آب سخت
علیرغم فواید آب سخت برای بدن سختی بیش از حد آب نیز مضراتی دارد که مهمترین آن تشدید پدیده تولید سنگ کلیه به دلیل رسوب بونهای معلق در کلیه میشود. آب سخت برای رختشویی و مصرف در کارخانجات مناسب نیست. آب سخت موجب از دست دادن طعم و مزه خوب چایی و قهوه میشود. پخته نشدن حبوبات با آب سخت ضرر رساندن به جداره دیگهای بخار و ایجاد قشر آهکی بر روی جداره دیگ خوب کف نکردن صابون و موجب افزایش مصرف صابون مزاحمت در هنگام شستن نسوج و دستها رفع سختی آب در تجارت تعداد زیادی مواد شیمیایی برای رفع سختی آب به فروش میرسد که دارای کربنات سدیم هستند. این مواد را قبل از ورود آب در دیگها سختی آنرا میگیرند و یا در دیگ بر اثر افزودن این مواد آهک و گچ را رسوب میدهند و دیگر این رسوب محکم به جدار دیگ نمیچسبد بطوری که میتوان آنرا به آسانی پاک نمود.
اهمیت سختی آب
مقدار سختی آب ، علاوه بر اینکه در آبهای صنعتی اهمیت وافر دارد، از نظر بهداشت عمومی نیز اهمیت خاصی دارد. کلسیم که یکی از عوامل سختی آب است، در رشد استخوان و حفظ تعادل بدن دخالت داشته، ولی به همان اندازه ، سولفات کلسیم به علت کمی قابلیت هضم ، ناراحتی هایی در دستگاه هاضمه بوجود میآورد.
گاهی توصیه میشود که جهت تامین بهداشت و سلامت مصرف کنندگان ، آهک به آب آشامیدنی افزوده شود. بعضی دانشمندان معتقدند، بهتر است کلسیم و منیزیم لازم بدن توسط غذا تامین شود و حتیالامکان از آبهای سبک برای شرب استفاده شود. باید توجه داشت که بدن نسبت به سنگینی موجود در آب مورد مصرف خود حساسیت دارد، چنانچه این نوشیدنی تغییر یابد، ممکن است در دستگاه گوارش ایجاد اخلال نماید و این موضوع را به اصطلاح آب به آب شدن میگویند.
مهمترین عامل ازخواص آب سختی آن است . درجة سختی آب عبارت است ازتعدادمیلی اکی والان گرم های یون های کلسیم ومنیزیم دریک دسی مترمکعب آب . مقدار یون کلسیم و یون منیزیم راواحدسختی آب انتخاب می کنند .
به طورکلی سه نوع سختی وجوددارد :
1- سختی موقت
2- سختی دایم
3-سختی کل
1-سختی موقت : این سختی به دلیل وجودبی کربناتهای کلسیم ومنیزیم است که دراثرجوشیدن به کربناتهای نامحلول تبدیل می شوندوبه صورت جامدته نشین می گردند .
2- سختی دایمی : این سختی شامل آن دسته ازنمک های کلسیم ومنیزیم است که دراثرجوشیدن آب به صورت محلول باقی می مانند .
3- سختی کل : مجموع سختی های دایمی و موقتی راسختی کل می گویند . آبی راکه هرکیلوگرم آن کمترازیک گرم نمک داشته باشد آب شیرین می گویند وآبی راکه درهرکیلوگرم آن بیش از یک گرم نمک وجودداشته باشدآب شورمی گویند . آبی که درهر آن کمتر از3 میلی گرم اکی والان گرم نمک های وجودداشته باشدآب نرم می گویند . آبی که در هر دسی مترمکعب آن بیش از 3 میلی اکی والان گرم نمک های وجود داشته باشد را آب نیم سخت گویند . وآبی که درهر ازآن 4 تا 10 میلی گرم اکی والان گرم موجود باشد را آب سخت می گویند .
انواع سختی آب:
سختی آب به دو گروه عمده ی زیر تقسیم می شود:
1- سختی موقت یا کربناته: در اثر ترکیب عوامل تشکیل دهنده سختی (ca&mg) با آنیون های تشکیل دهنده ی قلیاییت (کربنات وبی کربنات) بوجود می آید.
2- سختی دائم یا غیر کربناته: در اثر ترکیب کاتیون های تشکیل دهنده سختی با آنیون های نظیر کلرور، سولفات و نیترات بوجود می آیند.
طبقه بندی آب از نظر سختی:
1- آب نرم (Soft water): سختی آن کمتر یا برابر 75 mg/l کربنات کلسیم
2- آب نیمه سخت Moderate hard water : سختی آن 75 تا 150 mg/l کربنات کلسیم
3-آب سخت Hard water : بین 150 تا 300 mg/l کربنات کلسیم
4- آب خیلی سخت Very hard water : سختی آن بیش از 300 mg/l کربنات کلسیم
مشکلات آب سخت :
1-باعث کاهش خاصیت کشش سطحی صابون و رسوبات آن
2-وجود رسوبات بی کربنات در دیگ های بخار باعث انفجار آنها می شود.
3- رسوب گذاری در لوله ها و تاسیسات آب و د رنتیجه کاهش دبی خواهد شد.
4- کاهش طول عمر الیاف و منسوجات
5-به تعویق انداختن زمان پخت غذا
6- پایین آوردن راندمان گندزدایی
روش اندازه گیری سختی آب:
الف/ اسپکتروفوتومتری
ب/ کمپلکسومتری بوسیله ی محلول EDTA و معرف EBT
EDTA تیترانت : 50 سی سی ،0.01 مولار
تیتر شونده : مخلوط کلسیم و منیزیم 10 سی سی
شناساگر : سختی کل ç EBT 0.2 گرم
HOOC
HOOC
COOH
سختی موقت ç موروکساید
COOH
N-CH2-CH2-N
این مولکول یک مولکول 6 دندانه ایست که دو زوج الکترون غیر پیوندی دارد ، و 4 هیدروژن اسیدی.
دو زوج الکترون غیر پیوندی به دلیل قرار گرفتن در مرکز مولکول به راحتی وارد واکنش نمی شود.(در شرایط خلاء و فشار) واکنش می دهد.
N1.V1=N2.V2
0.1*1.6=N2*10èN2=0.016
N1.V1=N2.V2
0.01*1.4=N2*10è0.014
N1.V1=N2.V2
0.01*0.9=N2*10è0.0009mg/l
N1.V1=N2.V2
0.01*0.9=N2*10è0.0009mg/l
نتیجه :
خواص فیزیکی وشیمیائی آب مانند شفافیت ، رنگ ، بو ، دما ،نمک های محلول درآن ، سختی خواص کاهشی و PH کیفیت آب رابیان می کند . دراین میان نمک های محلول درآب یکی ازمهمترین عوامل است . تمام نمک هایی که در آب محلول اند نشان دهندة ناخالصی های آب معدنی اند .
دستگاه اندازه گیری خوردگی برای اولین بار در ایران با عملکرد جدید مطابق با علم روز دنیا - دوشنبه سی و یکم مرداد 1390
بررسی روشهای تصفیه آب و فاضلاب در کشورهای توسعه یافته - شنبه بیست و نهم مرداد 1390
تاثیر آب و سيستم آبرساني در مرغ داری ها - چهارشنبه بیست و ششم مرداد 1390
روش اندازه گيري مقدار آمونياك درپاك كننده ها - چهارشنبه بیست و ششم مرداد 1390
روشهاي اجراي شبكه فاضلاب - سه شنبه بیست و پنجم مرداد 1390
بررسی چند پدیده در تصفیه فاضلاب - دوشنبه بیست و چهارم مرداد 1390
پیشینه آسیابها وتونلها - یکشنبه بیست و سوم مرداد 1390
فليم فتومتري - پنجشنبه بیستم مرداد 1390
بهينه سازي مصرف آب - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
روشهاي حذف عوامل ناخواسته از آب - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
تثبيت لجن فاضلاب شهري با استفاده از آهك - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
انواع شیر آلات درسیستم آبرسانی و فاضلاب - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
انواع اتصالات لوله درسیستم آبرسانی و فاضلاب - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
انواع لوله سیستم در آبرسانی و فاضلاب - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
آشنایی کوتاه با نقش آب در شوشتر - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
مهندسی رودخانه - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
کاربرد کلسیم و آن در صنعت - چهارشنبه نوزدهم مرداد 1390
عطر خوش آب در تالاب ها - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
نانو مواد و تصفیه آب : فرصت ها و چالش ها - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
کدورت و مواد معلق در تصفیه خانه آب - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
تصفیه خانه های هوازی - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
نگاهی اجمالی بر پنج تصفیه خانه آب تهران - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
تولید و بسته بندی آب معدنی - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
قلیائیت - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
مديريت پسابهابه روش حمام شيخ بهايي و تصفيه فاضلاب در مبدا منازل - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
تصفيه ايمهاف تانك بجاي تصفيه فاضلاب شهري (سامانه اگو) در كشور چين - دوشنبه هفدهم مرداد 1390
نمونه برآورد نياز آبي براي يك منطقه - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
گندزدایی آب آشامیدنی - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
اسيدها , بازها , PH و محلول هاي تامپون - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
تـصفيه خـانه فـاضلاب شـهر عجبشير - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
طرح تصفیه خانه فاضلاب میانه - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
مسائل زيست محيطي طرح بزرگ فاضلاب تهران - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
خاصیت و منابع آب - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
تصفيه کننده آب بسازيد! - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
حلاليت گازها در آب و فاضلاب - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
اثرات خصوصیات آب بر تصفیه آب - یکشنبه شانزدهم مرداد 1390
آييننامه و مقررات حفاظتي حفر چاههاي دستي - شنبه پانزدهم مرداد 1390
طبقه بندي مخازن از نظر موقعیت زمینی - شنبه پانزدهم مرداد 1390
تقسیم بندی نوع جریان سیال در لوله ها - شنبه پانزدهم مرداد 1390
بررسی سیستم تصفیه فاضلاب - شنبه پانزدهم مرداد 1390
بررسی سختی آب - جمعه چهاردهم مرداد 1390
نانوفناوري و تصفیه - جمعه چهاردهم مرداد 1390
انواع اسپكتروفتومترها - جمعه چهاردهم مرداد 1390
طيف نورسنجي جذب و نشر اتمي - جمعه چهاردهم مرداد 1390
انواع و روشهای کروماتوگرافی - جمعه چهاردهم مرداد 1390
علت و اثرات باران اسيدي - جمعه چهاردهم مرداد 1390
طیف نور سنجی فوق بنفش- مرئی - جمعه چهاردهم مرداد 1390
آهک - جمعه چهاردهم مرداد 1390
عوامل موثر بر انحلال اكسيژن در آب(DO) - جمعه چهاردهم مرداد 1390