درحال مشاهده: آب پشتوانه امنیت غذا

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

آب پشتوانه امنیت غذا

۱۳۹۰/۰۶/۱۷
18:56
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
آب از دیرباز مهم ترین عامل توسعه در جهان بوده است. انسان ها در دوران اولیه زندگی خود نزدیك رودخانه ها و منابع آب تجمع می كردند و به فعالیت های كشاورزی می پرداختند. ۹۷ درصد این منابع شور بوده و مقدار بسیار محدودی از آنها به طور مستقیم از سوی انسان مورد استفاده قرار گرفته است.
افزون برآن كمی بیش از ۱‎/۷۶ درصد از آبهای كره زمین به صورت بلور یا رودخانه های یخی از دسترس خارج شده و آنچه باقی مانده در عمق زمین ذخیره شده است.
بهره گیری از روش های نوین كشاورزی و استفاده بهینه از آب ، عوامل حیاتی برای نیل به هدف تأمین غذای جمعیت در حال افزایش دنیا می باشد. طبق برآورد FAO طی ۳۰ سال آینده مردم جهان نیاز به تأمین ۶۰درصد غذای بیشتر خواهند داشت. بخش قابل توجهی از این افزایش تولید حاصل كشت متراكم (استفاده از زمین كمتر برای تولید بیشتر ) كه نیازمند آبیاری می باشد خواهد بود.
با این توصیف دسترسی و رقابت بر سر منابع آب، یك چالش اساسی در سر راه بشر خواهد بود. بنابراین از هم اكنون قبل از آن كه دیر شود باید به فكر چگونگی استفاده بهینه از آب برای تولید مواد غذایی بود.
اصلاح شیوه تولید در بخش كشاورزی نخستین راه حل در زمینه ارتقای سطح بهره وری آب در مصارف كشاورزی است. با استفاده از بذرهای اصلاح شده، ارتقا و كیفیت باروری خاك و بهره گیری از سایر روش های جدید كشاورزی ، می توان همزمان به افزایش تولید و استفاده بهینه از منابع آب دست یافت. در این میان به كارگیری شیوه های كارآمد آبیاری و بهبود روشها و استحصال آب از اهمیت بسزایی برخوردار است.
بخش كشاورزی با صرف بیش از ۷۰درصد آبهای قابل استحصال ، بزرگترین مصرف كننده است. برای تولید محصول ، آب قابل توجهی باید صرف شود. به طوری كه برای مثال تولید یك كیلوگرم برنج نیازمند حدود ۱ تا ۳ مترمكعب آب است . با افزایش جمعیت ، آب مصرفی بخش كشاورزی نیز افزایش می یابد.
نتایج تحقیقات انجام شده از سوی FAO در ۹۳ كشور در حال توسعه نشان می دهد، ذخیره منابع آبی دراین كشورها درحال كاهش است. در حالی كه امكان جایگزینی این منابع امكان پذیر نیست. ۱۰كشور در شرایط بحرانی قرار دارند به این معنی كه برای تأمین منابع آب مورد نیاز بخش كشاورزی خود، نیازمند مصرف حدود ۴۰درصد كل منابع تجدیدشونده آبی خود هستند. ۸ كشور دیگر با مشكل جدی در تأمین آب مواجه هستند و این كشورها نیز ناچار به تخصیص ۲۰درصد از مجموع كل منابع تجدیدشونده آبی خودبه بخش كشاورزی هستند.
اگرچه كشورهای در حال توسعه هم به كشت آبی و هم دیم اهتمام دارند تا بتوانند مواد غذایی خود را تأمین كنند، ولی بخش اعظم تولیدات كشاورزی باید از طریق اراضی آبی تأمین گردد. براساس پیش بینی FAO انتظار می رود تا سال ۲۰۳۰ میزان اراضی آبی در كشورهای در حال توسعه تا ۲۰ درصد افزایش یابد. با افزایش تراكم كشت، می توان سطح زیركشت را از ۲۵۰ میلیون هكتار به ۳۲۰ میلیون افزایش داد. تأمین آب لازم برای افزایش سطح ، مستلزم بهره برداری بهینه از هر قطره آب است.
ایران از نظر اقلیمی جزو كشورهای نیمه خشك به شمار می رود. با این كه صرفه جویی در منابع آب در ایران مطابق استانداردهای جهانی صورت نمی گیرد و از این نظر در سطح پایینی قرار دارد اما همین كمبود منابع آب ، سبب شده تا كشورمان تاریخ دیرینه ای در مدیریت آب داشته باشد. سد كریت در استان یزد، سدكبار، سد ساوه و انبوه آب انبارها و پل بندها، نشان از اهمیت مدیریت منابع آب درگذشته دارد. مصرف آب در كشور ۹۴ درصد در بخش كشاورزی ، ۴ درصد در شرب و ۲ درصد در صنعت مورداستفاده قرار می گیرد.
در ابتدای قرن اخیر جمعیت ایران به ۶۵ میلیون نفر رسیده و سهم سرانه هر ایرانی از این منبع طبیعی در حدود ۲هزار و۱۵۰مترمكعب در سال (یك چهارم سرانه جهانی ) است. بدیهی است با افزایش جمعیت به ۱۰۰میلیون نفر در سال ۱۴۰۰ بخش اعظم استان های كشور در شرایط كم آبی قرار خواهند گرفت.
همان طور كه گفتیم، در اینجا بحث كمبود آب به منظور آشامیدن نیست بلكه بحران آب ، بر تولید مواد غذایی در كشور هم اثر می گذارد. جمعیت كشور درحال حاضر حدود ۶۵ میلیون نفر است كه پیش بینی شده در ۵۰ سال آتی به دو برابر یعنی حدود ۱۳۰ میلیون نفر برسد. آیا امكان دارد برای حفظ وضع موجود، تولیدات كشاورزی به دو برابر یعنی ۱۳۰ میلیون تن برسد.
اگر توجه كنیم كه در حال حاضر برای تولید ۶۵ میلیون تن محصول، حدود ۸۵ میلیارد مترمكعب آب مصرف می كنیم (با كارایی مصرف آب ، ۰‎/۷ كیلوگرم محصول برای مصرف هریك هزار كیلوگرم آب) به این واقعیت تلخ می رسیم كه هرچند زمین كشاورزی به قدر كافی در اختیار داشته باشیم منابع آب كشور ، این اجازه را نخواهد داد كه دو برابر برداشت فعلی را كه ۱۷۰ میلیارد مترمكعب آب نیاز دارد، داشته باشیم.
هادی اكبری

روزنامه ایران

آب معدنی مزایای بیشتری دارد یا آب لوله کشی؟! - جمعه نوزدهم فروردین 1390
کاربرد ازن در تصفیه آب آشامیدنی - جمعه نوزدهم فروردین 1390
آب رسانی برای دیگ بخار - جمعه نوزدهم فروردین 1390
در خرید آب معدنی دقت کنید - جمعه نوزدهم فروردین 1390
درباره " وبا " یا "CHOLERA" بیشتر بدانیم - جمعه نوزدهم فروردین 1390
چند نکته درباره پارچ‏های فیلتردار - جمعه نوزدهم فروردین 1390
تاثیر آبیاری با پسباب بر برخی ویژگی های چمن ژاپنی دربافت های مختلف خاک - جمعه نوزدهم فروردین 1390
تولید بتنی با توانایی تصفیه آب وهوا در ایران جلوه دیگری از فناوری نانو - جمعه نوزدهم فروردین 1390
آب، خشکسالی و تعیین قیمت - جمعه نوزدهم فروردین 1390
محاسبه سایز لوله های آبسرد و گرم مصرفی - جمعه نوزدهم فروردین 1390
تعیین دبی آب حامل بار گرمایی و سرمایی - جمعه نوزدهم فروردین 1390
بوستر پمپ - جمعه نوزدهم فروردین 1390
مزایای سیستم لوله كشی كلكتوری - جمعه نوزدهم فروردین 1390
شبكه آب رسانی - جمعه نوزدهم فروردین 1390
جدول استاندارد خروجي فاضلاب ها - جمعه نوزدهم فروردین 1390
شبکه های فاضلاب - جمعه نوزدهم فروردین 1390
تصفيه پساب ‌هاي صنعت آبكاري - جمعه نوزدهم فروردین 1390
فلزات سنگین در فاضلاب - جمعه نوزدهم فروردین 1390
وبا - سه شنبه شانزدهم فروردین 1390
سالمونلازیس - سه شنبه شانزدهم فروردین 1390
يرسينيا انتروكوليتيكا - سه شنبه شانزدهم فروردین 1390
طرح و محاسبه سپتیک تانک - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
لوله ‌های مورد استفاده در شبکه جمع آوری فاضلاب - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
خوردگی میکروبیولوژی و نحوه کنترل آن - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
سیستم های بالابری در چاه - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
پرآب ‌ترین جلگه ایران کلافه از پیامد های ‌سدسازی - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
کمبود آب یک میلیارد نفر از ساکنان زمین را تهدید می کند - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
سد‌سازی‌ تنها راهکار تأمین آب نیست - یکشنبه چهاردهم فروردین 1390
روشهای آبرسانی - شنبه سیزدهم فروردین 1390
دانلود متون آموزشی در زمینه آب و فاضلاب - شنبه سیزدهم فروردین 1390
کنترل کیفیت آب های آشامیدنی - شنبه سیزدهم فروردین 1390
شاخص های آب آشامیدنی - شنبه سیزدهم فروردین 1390
کاربرد سیستم HACCP راهبردی نوین در کنترل کیفیت آب آشامیدنی - شنبه سیزدهم فروردین 1390
تامین آب و مدیریت مصرف در عصر جدید - شنبه سیزدهم فروردین 1390
آب، فقر و توسعه - شنبه سیزدهم فروردین 1390
تهیه آب برای صنعت - جمعه دوازدهم فروردین 1390
املاح آب و ارزش تغذیه‌ای آن‌ها - جمعه دوازدهم فروردین 1390
شبكه فاضلاب شهري در پيشگيري از اسهال كودكان نقش محوري دارد - جمعه دوازدهم فروردین 1390
بررسی روش های خالص سازی آب با به کارگیری فناوری نانو - جمعه دوازدهم فروردین 1390
ايمني وبهداشت ساختمان واحد كلرزني در تصفيه خانه ها - جمعه دوازدهم فروردین 1390
46 راه براي صرفه جويي و مصرف بهينه آب - جمعه دوازدهم فروردین 1390
مديريت كلرزني آب آشاميدني - جمعه دوازدهم فروردین 1390
ژئوسنتتیک - جمعه دوازدهم فروردین 1390
پلی وینیل کلراید - جمعه دوازدهم فروردین 1390
اصول و مفاهیم اصلی محیط زیست - جمعه دوازدهم فروردین 1390
تخلخل و نفوذپذیری - جمعه دوازدهم فروردین 1390
چرخه متابولیسمی فسفر - جمعه دوازدهم فروردین 1390
میکروب شناسی صنعتی - جمعه دوازدهم فروردین 1390
آدنوزین تری فسفات (ATP) - جمعه دوازدهم فروردین 1390
باکتری های مغناطیسی - جمعه دوازدهم فروردین 1390


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|