استفاده مجدد از فاضلاب در كشاورزي و چالش هاي بهداشتي
هر چند استفاده مجدد از پسابها از سابقه نسبتاً طولاني برخوردار است، اما كشاورزان امروزه بيش از هر زمان ديگر به پسابهاي شهري، صنعتي و كشاورزي به عنوان منبع آب آبياري چشم دوختهاند. مهم ترين علت اين توجه كاهش روز افزون منابع آب تازه و لزوم انتقال آب از فواصل بسيار طولاني ميباشد ]7[. آبها عمدتاً 9/99 درصد از فاضلاب را تشكيل ميدهند و 1/0 در صد مابقي، مواد خارجي شامل مواد آلي و معدني و معلق و يا محلول در فاضلاب ميباشد. از ديد مسائل بهداشتي ارگانيسمهاي بيماريزاي موجود در فاضلاب بسيار با اهمّيت هستند. ويروسهاي بيماري زا، باكتريها، تك سلوليها و كرمها احتمال دارد در فاضلاب خام شهري دريافت گردند، مثلاً مقدار احتمالي ويبروي وبا 1000 در ليتر فاضلاب شهري ميباشد. برخي از اين موجودات تا مدّت زمان طولاني قادر به بقا ميباشند. ويبروي وبا در 30-20 درجه سانتي گراد كمتر از سي روز در مدفوع، كمتر از ده روز در پساب اوليه و كمتر از 5 روز در محصولات ميتواند بقا داشته باشد. باكتريهاي بيماريزايي كه در فاضلاب موجود هستند، تعدادشان به مراتب از گروههاي باكتريهاي كيفي كه به آساني شناخته و شمرده ميشوند كمتر است .
ارگانيسمهاي بيماريزا بزرگترين نقش را در ارتباط با كيفيت بهداشتي آب آبياري دارند و متاسفانه هنوز در ارتباط با گسترش بيماريهاي واگيردار و استفاده عملي از فاضلاب در كشاورزي، مطالعات كمي انتشار يافته است. شوال و همكارانش (1985) يك نمونه ساده در اين ارتباط ارائه دادهاند كه مطابق جدول شمارهي 1 ميباشد. اين تحقيق نشان ميدهد در مناطقي كه بيماري انگلي به وسيلهي آسكاريس و تريشوريس به صورت محلي وجود دارد و از سويي محصولات سالادي و سبزيجاتي كه خام به مصرف ميرسند، با فاضلاب تصفيه نشده آبياري ميشوند، روند گسترش بيماري، مطابق جدول 1 خواهد بود. نتايج تحقيقات آنان اين نكته را نشان ميدهد كه آبياري با پساب فاضلاب به ميزان زيادي درصد آسكاريس را در مدفوع بيماران افزايش ميدهد و كاهش ميزان آسكاريس در سالهاي 68 تا 70 نسبت به سالهاي 35 تا 47 كه در هر دو آبياري با پساب فاضلاب انجام ميشده است احتمال دارد به دليل بالا رفتن سطح ايمني جامعه بر ضد عوامل، با گذر زمان باشد
پيشگيري و كنترل
از لحاظ پزشكي اقدامات زير در موارد مشاهدهي شيوع و ابتلا به وبا بايستي صورت گيرد:
1- دقت در امر بهداشت آب و غذا.
2- جدا كردن بيماران از افراد سالم.
3- ضد عفوني مواد دفعي بيماران.
4- تزريق واكسن بويژه به اطرافيان بيمار (اين واكسن را به فاصله يك تا چهار هفته دو بار تزريق ميكنند. مصونيت ايجاد شده 4 تا 6 ماه بيشتر نيست و در صورت لزوم بايد اقدام به تزريق را يادآوري نمود).
5- صدور گواهي واكسيناسيون وبا براي مسافرت به برخي كشورها، كه در آنها خطر ابتلا به بيماري و به تبع آن انتقال وجود دارد ]13[.
دستورالعملهاي جديدي از سازمان بهداشت جهاني (WHO) در رابطه با استفاده مجدد از آب در بخش كشاورزي اخيراً منتشر شدهاست كه تمامي اطلاعات راجع به مخاطرات سلامت عمومي و چگونگي تنظيم اهداف دستيابي به سلامتي را بوسيله كمي كردن مخاطرات و توسعه اهداف كاهش عوامل بيماري زا شامل ميشود. انجام اقدامات حمايت كننده از سلامتي ممكن است كه خطرات ناشي از استفاده از فاضلاب در كشاورزي را كم سازند و يا حتي استفاده از فاضلاب در كشاورزي را بيخطر سازند. اين اقدامات مي توانند در چهار گروه عمده طبقه بندي شوند:
1- ممنوعيت محصولات (شامل ممنوعيت كشت محصولات و اقدامات سالم سازي قبل از مصرف شامل طبخ محصولات و كندن پوست آنها).
2- دقت در انتخاب روشهاي آبياري و زمان بندي اجراي آنها.
3- كنترل انساني به منظور عدم تماس با محيط آلوده و عدم مصرف محصولات در زماني كه امكان آلودگي آنها وجود دارد
استفاده از نانو فیلتر جهت تصفیه باقیمانده آفت کشها در آب - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
تری هالومتانها و کنترل آن ها - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
نکات ایمنی در هنگام استفاده از فور یا oven - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
بررسی اکولوژیکی کشند های سرخ دریایی(پدیده جلبکی) - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
روش تعیین درصد کلر فعال در محلول سدیم هیپوکلریت (آب ژاول) - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
جدا سازی جذب سطحی - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
ویژگی ها و مشخصات اصلی فرایند نانو فیلتراسیون - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
مسمویت نیتراتی - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
سختی آب و اثرات آن - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
کیفیت آب آشامیدنی و تاثیر آن در میزان موفقیت واکسن های آشامیدنی طیور - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
نگاهی اجمالی و خلاصه به کار کرد راکتور و همچنین تصفیه آب نیروگاه مشهد - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
منابع آلاينده هاي آب - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
کیفیت آب های ایران - یکشنبه چهارم اردیبهشت 1390
آشنایی با سپتیک و چربی گیر - شنبه سوم اردیبهشت 1390
روش رنگ آمیزی اسپور(هاگ) باکتری - شنبه سوم اردیبهشت 1390
رنگ آمیزی زیل نلسون - شنبه سوم اردیبهشت 1390
كاليبراسيون انكوباتور - شنبه سوم اردیبهشت 1390
شیمی آب - شنبه سوم اردیبهشت 1390
باکتری های موجود در آب - شنبه سوم اردیبهشت 1390
پمپ هاي پيچي - شنبه سوم اردیبهشت 1390
جريان سيالات در لوله ها (Fluid Flow in Pipes) - شنبه سوم اردیبهشت 1390
روش تعيين سولفات اب با کلريد باريم - شنبه سوم اردیبهشت 1390
روشهای طبیعی تصفیه فاضلاب (سیستمهای تالابی) - جمعه دوم اردیبهشت 1390
مديريت زباله هاي شهري - جمعه دوم اردیبهشت 1390
آمیبیازیس(انتاموبا هیستولیتیكا) - جمعه دوم اردیبهشت 1390
آمیب (ِ Amoeba ) - جمعه دوم اردیبهشت 1390
فتوکاتالیست های نانو مقیاس دیاکسید تیتانیوم - جمعه دوم اردیبهشت 1390
اکسید آهن نانو ساختار جاذب - جمعه دوم اردیبهشت 1390
فیلتر آلومینای نانولیفی - جمعه دوم اردیبهشت 1390
اهمیت آب وبهداشت آن - جمعه دوم اردیبهشت 1390
تصفیه آب با استفاده از نانوسیلور (Nano Silver ) - جمعه دوم اردیبهشت 1390
سیمانه کردن چاه ها - جمعه دوم اردیبهشت 1390
آلودگي محيط زيست با نفت - جمعه دوم اردیبهشت 1390
سیالات فوق بحرانی - جمعه دوم اردیبهشت 1390
لوله گذاری چاه ها - جمعه دوم اردیبهشت 1390
تخریب فلزات و پوشش های مقاوم در برابر خوردگی - جمعه دوم اردیبهشت 1390
عوامل موثر در خوردگي فلزات، اثر پلاريزه شدن الكترودها، چگونگي حفاظت فلزات از خوردگي شيميايي و خوردگي - جمعه دوم اردیبهشت 1390
سيستم های تصفيه آب استخرها - جمعه دوم اردیبهشت 1390
آب بند (واتر استاپ) - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
تقسيم بندي آب هاي آشاميدني - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
آزمایش های استاندارد MPN کلی فرم ها - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
مشخصات آشغالگیر ها - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
مضرات کلر اضافی موجود در آب - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
مشخصات فاضلاب - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
باکتریولوژی زباله - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
اهمیت و کاربرد جلبک ها در زندگی بشر - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
كم آبي يا خشکسالي - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
وضعیت آبی ایران - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
EC متر - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390
آب شناسی (hydrology) و کاربرد های آن - پنجشنبه یکم اردیبهشت 1390