مقایسه آب لوله کشی و آب بطری شده و روش های تصفیه خانگی و مشکلات آن ها
در سال های اخیر خرید آب
آشامیدنی در بطری گسترش یافته. اینکه چرا آب آشامیدنی در بطری خریداری می
شود دلایل گوناگون دارد. از سوئی خوب نبودن کیفیت آب لوله کشی در برخی از
کشورها و مناطق دلیل اینکار است و از سوی دیگر نا آگاهی در مورد آب و خواص
آن در کنار رفع عطش و دلیل آخر سوء استفاده تولید کنندگان آب در بطری از
نا آگاهی عموم. به علاوه برخی خواصی را برای آب آشامیدنی (معدنی) بر می
شمارند که یا اساسا ناصحیح است و یا صحت علمی آن ها هیچگاه به اثبات
نرسیده است.
چنانچه در صورت فقدان مواد مضر در آب میزان مواد سالم معدنی موجود در آب
را به عنوان معیار مفید بودن آب در نظر بگیریم به سهولت می توان بر اساس
مقایسه میزان موادی که روی بطری ها نوشته شده با میزان املاح سالم در آب
لوله کشی به این نتیجه رسید که در غالب موارد میزان املاح موجود در آب
لوله کشی همان اندازه و یا حتی بیشتر است،. هر فرد می تواند با تماس با
سازمان آب محل خود از میزان املاح آب لوله محل خود اطلاع پیدا کند.
آن چه مسلم است این که چنانچه بخواهیم نیاز املاح بدن خود را از طریق
نوشیدن آب (معدنی) در بطری بر طرف کنیم این روشی غیر ممکن است، زیرا که در
این صورت انسان می بایست روزانه حدود 20 لیترآب بنوشد. ضمن این که برخی از
پزشکان بر این باورند که چون املاح موجود در آب منشاء معدنی دارند، بیش از
5% آنها جذب بدن نمی شوند. به این دلایل تبلیغ مصرف آب معدنی در بطری دلیل
اقتصادی دارد و به ویژه استفاده از آب (نوشابه های) گازدار جز در موارد
خاصی سالم نیست.
آب های بسته بندی شده همواره سالم نیستند
آب لوله کشی می بایست بر اساس قوانین سازمان بهداشت جهانی و کشوری همه
روزه مورد آزمایش قرار گرفته و در صورت سالم نبودن، به ویژه هنگامی که
مقدار باکتری ها بیش از حد مجاز در آن وجود داشته باشند، موارد از طریق
رسانه ها به اطلاع عموم برسند.
در مورد آب های معدنی و غیره در بطری بر خلاف قوانین آب لوله کشی قوانین
جدی کنترل مواد آن وجود ندارد و به استناد نشریه سازمان یونسکو(the new
Courier No.3, 2002) نه تنها قوانین جدی در مورد این آب ها وجود ندارد
بلکه تولید کنندگان قادر به آنالیز روزانه همه مواد در آب نبوده و حتی در
کشورهای صنعتی نیز دولت آنها را کنترل جدی نمی کند؛ به عنوان مثال آن ها
در کشورهای صنعتی موطفند تنها سالی یک بار آب را مورد آزمایش محدود قرار
دهند؛ آن هم نه آب پر شده در بطری را بلکه آب را قبل از پر کردن آن.
هرچند که آب آشامیدنی مهم ترین ماده غذائی به شمار می رود اما بر خلاف همه
مواد غذائی بسته بندی شده، تولید کنندگان آب در بطری موظف به ذکر تاریخ
مصرف روی بسته بندی ها نیستند. هفته نامه معروف آلمان «اشترن» در سال 2003
چندین آب معدنی معروف و گران قیمت را مورد آزمایش قرار داده و به این
نتیجه رسید که در برخی از آنها باکتری و مواد مضر وجود دارد، از جانب دیگر
حلال های شیمیائی موجود و مضر در ظروف پلاستیک در آب حل می شوند. در بطری
های پلاستیک ماده شیمیائی استآلدهید (Acetaldehyd) وارد آب می شود که نه
تنها مزه آب را عوض می کند بلکه گفته می شود سرطان زا است. مؤسسه بررسی
محصولات در آلمان (Stiftung Warentest) در یک بر رسی اعلام کرد نیمی از آب
ها یا مزه استآلدهید یا پلاستیک یا مقوا و یا مزه های عجیب می دادند.
آزمایش های دیگری در سال 2007 نشان دادند که در بطری های پلاستیکی ای که
چند بار مورد مصرف قرار می گیرند انواع و اقسام مواد از جمله روغن مشاهده
می شوند.
بر اساس همان نوشتار سازمان یونسکو در بالا، حدود یک چهارم آب ها ی به
اصطلاح معدنی در بطری ها در آمریکا حتی مستقیما توسط تولید کننده از شیر
آب لوله کشی پر شده بودند.
جدول مقایسه مقدار املاح موجود در برخی آب های معدنی و آب های لوله کشی دو شهر در آلمان
توضیح: برروی لینک کلیک راست کرده و save link as را انتخاب کنید.
آنچه که اخیرا مورد توجه قرار گرفته و از اهمیت زیادی برخوردار است مسئله مواد رادیو اکتیو (اورانیوم، رادیوم و ایزوتوپ سرب) در آب ها است. این مواد که سلامت انسان را بیش از مواد دیگر مورد تهدید قرار داده و سرطان زا هستند در بسیاری از آب ها (بیش از همه اورانیوم) اعم از آب لوله کشی و معدنی وجود دارند که منشاء طبیعی دارند، لیکن غلظت آن ها در آب ها مختلف است. جالب توجه آن که آزمایش ها تا کنون نشان می دهند که در مجموع غلظت اورانیوم در آب های معدنی بیش ار آب لوله کشی است اما تا کنون قانونی در مورد میزان مجاز آن وجود نداشته و شرکت ها هم موظف به ذکر غلظت اورانیوم بر روی بطری ها نیستند. تنها قانونی که اکنون الزامی است این است که چنانچه غلظت اورانیوم بیش از 2 میکروگرم در لیتر باشد، فروشندگان نباید روی بطری ها ذکر کنند "قابل استفاده برای کودکان".
نتیجه آزمایش گسترده ای که در سال 2007 میلادی در سوئیس بر روی آب های
معدنی و لوله کشی پیرامون غلظت اورانیوم به عمل آمد نشان می دهد که از بین
25 آب معدنی در 11 عدد از آنها میزان غلظت اورانیوم به مراتب بیش از 2
میکروگرم، در حالی که به ندرت در آب های لوله کشی از این حد بیش تر بوده
.مصرف آب ها با غلظت زیاد اورانیوم برای کودکان به ویژه خطرناک است.
از جمله آلاینده های دیگر آب آشامیدنی فلورید و بورات در آب است. سازمان
بهداشت جهانی غلظتی برای فلورید به میزان حداکثر یک و نیم میلی گرم و برای
بورات یک میلی گرم را در آب آشامیدنی توصیه می کند. تحقیقات چندی نشان می
دهند در کشورهای گرم سیر که انسان بیشتر آب می نوشد این غلظت ها می بایست
کمتر باشند. به این خاطر به عنوان نمونه برای شیلی غلظتی مابین 0،5و 0،6،
برای آفریقای جنوبی غلظتی مابین 0،54 و 0،7 و برای عربستان غلظتی معادل
0،75میلی گرم توصیه می کنند.
همچنین تحقیقات بسیاری نشان می دهند که غلظت فلورید و بورات در بسیاری از
آب های زیر زمینی و معدنی بیش از این مقادیر است. شرکت ها در آلمان موظفند
طبق قانون آب های معدنی این کشور تنها در صورتی که غلظت فلورید بیش از یک
و نیم میلی گرم باشند میزان آن را روی بطری ها ذکر کنند.
بطور خلاصه و نمونه، چنانچه روزانه بیش از بیست میلی گرم فلورید وارد بدن
شود از سوئی لکه های سفید و یا قهوه ای روی دندان ها ظاهر می شوند که
مقاومت دندان را کاهش می دهند و از سوی دیگر انعطاف استخوان ها کم شده و
امکان شکستگی آن ها بیشتر می شود.
مشکلات آب لوله کشی
در کنار این مسائل نگرانی مصرف کننده پیرامون مواد نا سالم در آب لوله کشی
امری جدی و واقعی است. علاوه بر اینکه در برخی از کشورها آب لوله کشی وجود
ندارد، در دیگر کشورهائی هم که آب لوله کشی دارند و حتی در کشورهای صنعتی
می توان به مواردی برخورد که به دلایل گوناگون در آب لوله کشی مواد مضر
وجود دارند. به عنوان نمونه در غالب کشورها جهت پیش گیری از رشد باکتری در
لوله ها به مقدار زیادی کلر وارد آب می کنند، اما کلر در کنار ضدعفونی
کردن از یک سو سالم نبوده و باکتری های مفید موجود در روده بزرگ
(Lactobacteria ) را می کشد. از سوی دیگر کلر با مواد آلی موجود در آب نیز
ترکیب شده و ترکیباتی بوجود می آورد که آن ها هم مضر هستند. جوشاندن آب
به مدت ده دقیقه مقدار زیادی کلر آب را خنثی می کند.
غالب مواد آلاینده آب آشامیدنی عبارتند از باکتری ها، فلزات آهن و منگنز،
شبه فلزاتی چون باریوم و استرونسیوم، فلزات سنگین چون سرب، روی، مس،
کادمیوم، کرم، کبالت، نیکل و جیوه و مواد دیگری چون نیتریت، نیترات،
فلورید، بورات، فسفات، آرزنات و مواد معلق در آب و مواد رادیو اکتیو، دفع
آفات و مواد هورمونی و دارو هائی که انسان ها استفاده کرده و به مرور وارد
آب های زیر زمینی شده اند.
از جانب دیگر در بسیاری از مناطق میزان سختی آب بالا است. هرچند سختی آب
(در اصطلاح رایج آهک یا نمک کلسیم و منیزیوم) نه تنها برای سلامتی مضر
نبوده بلکه مفید هم هست، لیکن از سوئی بر مزه آب تاثیر گذارده و هنگام
مصرف آب در منازل و در صنعت مشکلات زیادی ایجاد می کند که مصرف کننده را
ناچار از آهک زدائی آن می کند. سختی آب به ویژه هنگام گرم کردن آب مشکل
ایجا د می کند. به عنوان نمونه مصرف آب سخت مزه چای و قهوه را تغییر داده،
آنها را تلخ مزه و کدر کرده و ایجاد لایه ای روی آن ها می کند.
از سوی دیگر آب های آهک دار می توانند تا 60% میزان مورد نیاز پاک کننده
ها را هنگام شستشو افزایش داده و باعث گرفتگی لوله های آب شده و طول عمر
آب گرم کن ها، ماشین های لباس شوئی و ظرف شوئی بستگی مستقیم به سختی آب
دارد. عموما جهت آهک زدائی مقادیر زیادی مواد شیمیائی مصرف می شود که این
کار نیز خود باعث آلایش آب رودخانه ها می شود. به این دلیل و دلایل
اقتصادی در کشورهای صنعتی هم در تصفیه خانه های مرکزی سختی آب را نمی
گیرند؛ در حالی که به عنوان نمونه دو سوم آب ها در آلمان سخت بوده و مصرف
کننده ها می بایست در محل به این کار بپردازند.
به دلایل فوق دستگاه های فراوانی جهت تصفیه آب آشامیدنی و یا صرفا آهک زدائی در محل وجود دارند.
دستگاه های رایج تصفیه آب و مضرات آن ها
غالب دستگاه ها و روش های رایج جهت تصفیه و آهک زدائی آب در مقیاس صنعتی
وحجم زیاد صحیح عمل می کنند اما در مورد تصفیه آب در مقیاس کم به دلایل
زیر دچار اشکال بوده و در برخی از موارد یا درست عمل نمی کنند و یا حتی
مواد مضر وارد آب می کنند.
این دستگاه ها یا از فیلتر ساده سرامیک و غیرو و یا از فیلترهای حاوی ذغال
اکتیو و رزین های تعویض یون (Ion exchange) در بسته های پلاستیکی و یا از
فیلتری که به اسموز معکوس و یا فیلتر ملکولی (Revers osmos or Molekular
filter) معروف است استفاده می کنند.
فیلترهای سرامیک تنها و تنها قادر به جدا کردن مواد شناور در آب هستند.
یکی از رایج ترین این دستگاه ها ظرف پلاستیکی ای است که در آن یک فیلتر
حاوی مخلوطی از ذغال اکتیو و رزین تعویض یون قرار گرفته و آب با گذر از
آن، از قرار تصفیه می شود؛ این فیلتر هرچند یکبار می بایست تعويض شود.
مهم ترین اشکال فیلترها در محفظه پلاستیکی (که یا رزین تنها در آن است و
یا مخلوطی از رزین و ذغال اکتیو) بر اساس آزمایشات مؤسسه بررسی محصولات در
آلمان (Stiftung Warentest) این است که همواره درست عمل نمی کنند و برخلاف
ادعای تولید کننده تنها و تنها مقداری از سختی آب را (حدود 20%) گرفته و
قادر به تصفیه مواد مضر دیگر آب نیستند. در ضمن از رزین موجود در این
فیلترها اکریل آمید (Acrylamid) وارد آب می شود. اکریل آمید را تا کنون به
عنوان ماده ای که سرطان زا، سمی و تغییر دهنده ژن (DNA)می باشد، تشخیص
داده اند.
دیگر آنکه این فیلترها آب را اسیدی می کنند. طبق آخرین آزمایش ها (گزارش
برنامه تلویزیون آلمان SAT 1، ژانویه 2008) فیلترهای نوع جدید میزان اسیدی
(pH) آب را تا درجه 6 پائین می آورند، در حالی که سازمان بهداشت جهانی
رقمی مابین 6,5 الی 9,5 را مجاز می داند. کارشناسان، مصرف این آب را به
ویژه برای نوزادان و سالمندان مضر می دانند.
به علاوه این آب به علت اسیدی بودن باعث حل شدن فلزات مضر همچون کرم و
نیکل در ظروف فلزی می شوند که از جمله آلاینده ها به شمار می روند.
سوم اینکه زمان اشباع شدن این فیلترها معلوم نیست و زمان تعویض آنها نه بر
اساس آزمایش های جدی، بلکه بر اساس تخمین پیشنهاد می شود. به این جهت
چنانچه این فیلترها حتی در صورت عملکرد صحیح در زمان مشخص تعویض نشوند بعد
از اشباع شدن، مواد اضافی و قبلا جذب شده و مضر و حتی باکتری نیز وارد آب
می کنند.
از جانب دیگر هرچه ذرات معلق در آب بیشتر باشد منافذ جذب مواد این نوع
فیلتر و فیلترهای دیگر ومنجمله فیلترها با ذغال اکتیو و سرامیک و اسموز
معکوس سریع تر بسته شده و دیگر هیچ تصفیه ای با آن ها صورت نمی پذیرد. از
این رو این فیلترها در بهترین شرایط قادر به بهبود کیفیت آب لوله کشی
تصفیه شده زلال که میزان کدر بودن (turbidity) آن کم است، هستند. به عبارت
دیگر چنانچه میزان کدر بودن آب لوله کشی هم زیاد باشد عملا این دستگاه ها
عمل نمی کنند. این مضرات البته در صورتی به این نکات محدود می شود که از
این فیلترها صحیح استفاده شود.
به طور کل در تمامی دستگاه هائی که دارای فیلتر و محفظه بسته هستند به علت
وجود رطوبت در آنها و کمبود اکسیژن و نور در آنها باکتری های خطرناک سریعا
رشد کرده و به محض استفاده مجدد، آنها وارد آب شده و می توانند باعث
بیماری شوند. از این رو تولید کنندگان این دستگاه ها توصیه می کنند آب
فیلتر شده با این فیلتر ها را جهت ضد عفونی کردن قبل از مصرف بجوشانید. در
مجموع مؤسسه فوق الذکر و همچنین اداره پیش گیری از سوانح آلمان (Amt fuer
Katastrophenschutz) پس از آزمایش این فیلترها، استفاده از آنها را توصیه
نمی کنند.
براساس آزمایش های انجام شده توسط مؤسسات فوق الذکر از بین تمامی دستگاه
های موجود برای تصفیه آب در منزل تنها دستگاه هائی که بر اساس روش اسموز
معکوس (RO) عمل می کنند، قابل اطمینان هستند. اما از سوئی نه تنها قیمت
خرید این دستگاه ها گران است ( حدود900 هزار تومان در آلمان )، بلکه هزینه
تصفیه نیز بسیار زیاد است.
از سوی دیگر این دستگاه ها تمامی املاح آب را گرفته و آب مقطر تولید می
کنند.هر چند که فروشندگان این دستگاه ها در مصرف آب مقطر اشکالی نمی بینند
اما بر اساس نظر بسیاری از پزشکان و هم چنین انجمن تغذیه آلمان(Deutsche
Gesellschaft für Ernaehrung (DGE)) مصرف این آب می تواند در مواردی حتی
به اختلالات جدی در بدن انسان منجر شود.
دستورالعمل فشارسنجی و رسم خطوط هم فشار - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
دستگاه هاي فيلتر شني تحت فشار - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
کنتور آب - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
انواع تصفیه فاضلاب - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
انواع سیستم لوله کشی - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
خوردگی در لوله ها - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
تصفیه آب به روش مغناطیسی - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
نگاهي به وضعيت منابع آب در ايران و جهان - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
خوردگی چیست؟ - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
شهرهاي زيستي - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
قانون نظام مهندسی و كنترل ساختمان - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
بررسی ایمن سازی در سدهای قوسی - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
صرفه جویی در مصرف آب - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
مقاوم سازی لرزه ای تاسیسات آب شهری - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
سيستم هاي مهندسي تصفيه آب و فاضلاب شهری - دوشنبه یازدهم بهمن 1389
زهکشی چيست و چگونه؟ - یکشنبه دهم بهمن 1389
سپتیک تانک - یکشنبه دهم بهمن 1389
دستورالعمل حوادث و اتفاقات شبکه آبرسانی - یکشنبه دهم بهمن 1389
ﻫﻮادﻫﻲ - یکشنبه دهم بهمن 1389
آب و فاضلاب و تصفیه - شنبه نهم بهمن 1389
فيلتر کربن - شنبه نهم بهمن 1389
ﻫﺎﻟﻮﻣﺘﺎﻧﻬﺎ - شنبه نهم بهمن 1389
دستورالعمل پیمایش شبکه توزیع آب - شنبه نهم بهمن 1389
همه چیز درباره نیترات / استانداردهای جهانی آب آشامیدنی چیست - جمعه هشتم بهمن 1389
واحدهای مختلف تصفیه خانه فاضلاب شهری - جمعه هشتم بهمن 1389
احتمال بازگشت بلوم جلبکي به درياي خزر - جمعه هشتم بهمن 1389
آيا درياچه اروميه به سرنوشت آرال دچار ميشود؟ - جمعه هشتم بهمن 1389
تجهيزات اصلي بکار رفته در سيستم RO - جمعه هشتم بهمن 1389
راهنمای اندازه گیری و پایش سمیت در سیستم فاضلاب شهری - جمعه هشتم بهمن 1389
چرخه نیتروژن (سیکل ازت) - جمعه هشتم بهمن 1389
SDI و کاربرد های آن - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
آلاینده های آب و روشهای حذف آنها - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
دستگاه هاي مولد ازن ژنراتور - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
کمبود آب و تصفیه غیر کافی فاضلاب - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
راهنمای کنترل آزمایشگاهی و چرخه اطلاعات در راهبری تصفیه خانه های فاضلاب شهری - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
دفع پسماند از طريق گاز پلاسما - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
مقايسه بين ClO2 و روش UV/H2O2 و براي ضدعفوني آب آشاميدني - چهارشنبه ششم بهمن 1389
دستگاه هاي UV - چهارشنبه ششم بهمن 1389
راهنمای بازرسی از شبکه های جمع آوری فاضلاب شهری - چهارشنبه ششم بهمن 1389
تصفیهی آب جهت حذف رنگ - چهارشنبه ششم بهمن 1389
ارزيابي تاثير نوع ماده منعقد کننده بر شاخص هاي بهره برداري در فرآيند فيلتراسيون مستقيم - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مقايسه بركه اختياري اوليه و بي هوازي اوليه - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فاكتورهاي شيميايي موثر بر روي عملكرد بركه ها - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فاكتورهاي فيزيكي موثر بر روي عملكرد بركه ها - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فاكتورهاي موثر در تصفيه در بركه هاي تثبيت - سه شنبه پنجم بهمن 1389
انواع بركه هاي تثبيت (2) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
انواع بركه هاي تثبيت (1) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مقايسه مزايا و معايب فرايندهاي مختلف تصفيه فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
معايب بركه هاي تثبيت - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مزاياي بركه هاي تثبيت فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389