استاندارد روش نمونه گیری آب
استاندارد روش نمونه گیری آب
این استاندارد دربر دارنده روشهای نمونه گیری آب برای تجزیه شیمیائی , فیزیکی میکروبیولوژیکی و رادیولوژیکی به ترتیب زیر میباشد :
روش (( الف )) ـ نمونه گیری لحظهای ( ناپیوسته )
روش (( ب )) ـ نمونه گیری مرکب
روش (( ج )) ـ نمونه گیری مدارم ( پیوسته )
در این استاندارد اصول مشخص برای یکنواخت کردن روشهای نمونهگیری تعیین شده است و این دستو کار در مقیاس عمومی قابل اجراء بوده و احتمالا در موارد خاص نیز کاربرد خواهد داشت .
واژه نمونهگیری که در این استاندارد به کار رفته به قرار زیر میباشد :
نمونهگیری عبارت است از به دست آوردن قسمتی از ماده که نمایانگر کل ماده مورد نظر باشد
این استاندارد شامل سه دستور کار برای جمع آوری نمونه است :
روش (( الف )) برای جمعآوری نمونه لحظهای از یک محل به خصوص میباشد که فقط معرف خصوصیات آب در زمان نمونهگیری است و این روش برای آزمونهای باکتریولوژی و برخی آزمونهای رادیولوژی مناسب میباشد .
روش (( ب )) برای جمع آوری نونه مرکب از یک محل به خصوص میباشد که قسمتهای نمونه در فواصل زمانی مختلف گردآوری میشود .
نمونه مرکب میتواند از جمع آوری مقادیر آب از مکانهای مختلف یک منبع و یا مجموعهای از آب گردآوری شده از محلهای مختلف در زمانهای مختلف تشکیل گردد .
در روش (( ج )) یک نمونهگیری , مداوم ( پیوسته ) از یک و یا چند ایستگاه نمونهگیری ایجاد میگردد که برای دستگاههای تجزیه مداوم آب مناسب میباشد .
نکات مهم
هدف از نمونهگیری به دست آوردن قسمت کوچکی از آب است که نمایانگر خصوصیات واقعی منبع اصلی باشد و مهمترین عوامل اساسی که برای رسیدن به این مقصود لازم است عبارتند از :
نقاط نمونهگیری , زمان نمونهگیری , تناوب نمونهگیری , و حفظ ترکیب نمونه تا زمان اجرای آزمایش .
در اغلب موارد به علت عدم یکنواختی در منبع آب , لزوم نمونهگیری از چند نقطه ایجاب میشود و در صورتیکه استفاده از محلی به عنوان نمایانگر بیشترین خصوصیات آب مقدور نباشد میتوان با شناخت و پی بردن به روابط فی مابین یا بهره گیری از نتایج به دست آمده به کمک حداقل نقاط نمونهگیری این کار را عملی کرد .
یک نمونه نمایانگر واقعی را الزامأ از یک محل انتخاب شده نمیتوان برداشت , بلکه تغییر کافی بر روی نتایج یک نمونه غیر معرف نیز میتوان اطلاعات با ارزشی در مورد روند تغییرات به دست داده و نمونهگیر را در جهت انتخاب محلهائی که اطلاعات حاصله بیشتر با حقیقت نزدیک باشد , راهنمائی و هدایت نماید .
باید توجه داشت اغلب نمونه هایی که از یک نقطه مجرد یک سیستم گردآوری میشود تا حدودی نمیتوان به عنوان نمودار واقعی تلقی کرد , بنابراین موضوع قابل اهمیت این است که حدود معرف بودن نمونه را تشخیص داده و از نتایج به دست آمده آن برای ثبت مداوم کیفیت آب منبع استفاده نمود.
در غیر این صورت در هنگام تشکیل پرونده لازم است یک ضریب تصحیح فرضی یا ضریب دقت مناسب برای نمونهگیری تعیین و در نظر گرفته شود .
در هر روش نمونهگیری قواعد عمومی زیر باید به کار رود .
نمونهها باید نشاندهنده وضعیت موجود در نقطهای باشد که از آن محل عمل برداشت انجام گرفته است.
نمونهها باید دارای حجم مناسب به نحوی باشد که امکان تجدید پذیری آزمون به تعداد مورد نظر در روش آزمون مربوطه فراهم گردد .
نمونهها باید طبق روش جمعآوری , بستهبندی و حملونقل گردد که مراقبتهای لازم برای تأمین عدم تغییر در ترکیبات و خصوصیات ویژه نمونه تا مرحله تجزیه در آزمایشگاه در مورد آن اعمال شده باشد .
روش (( الف )) ـ نمونهگیری لحظهای
دامنه کاربرد :
الف ـ کاربرد این روش در مورد نمونهگیری از آب منابعی مانند (( چاهها , رودخانهها چشمهها و نهرهای کوچک , دریاچهها , اقیانوسها , مخازن , خطوط شبکه آبرسانی و مجاری آب , ظروف و مخازن تهیه و تولید , مولدهای بخار , برجها و صافیهای تحت فشار زیاد و یا زیر فشار جو )) برای آزمونهای شیمیائی , فیزیکی , باکتریولوژیکی و یا دادیولوژیکی میباشد .
ب ـ یک نمونه لحظهای تنها نمایانگر شرایط و وضعیت موجود در محل وزمان نمونهبرداری است .
تناوب و مدت نمونهگیری :
الف ـ به منظور برآورد صحیح و منطقی از ترکیب آب خام جاری در یک شبکه لولهکشی3 شده از یک منبع بزرگ آب ( مانند دریاچه ) در نقطهای که به قدر کافی از ساحل دریاچه دور میباشد . برای پیشگیری از تغییرات درون لولهای و یا تغییراتی که به دلیل نفوذ فاضلاب به داخل شبکههای فرعی آب ممکن است ایجاد شود و بالاخره به منظور کسب طلاع از تغییرات فصلی در کیفیت آب , نمونهگیری انفرادی بازمان تناوب طولانی مانند هر دو هفته و یا ماهیانه کافی میباشد .
در صورتیکه نمونهها از نزدیک خط ساحلی چنین منبع آبی و یا رودخانه برداشته شود , باید دارای زمان تناوب کوتاهتر مثلا هر روزه باشد تا بتوان اطلاع دقیقتری از تغییرات حاصل در ترکیب آب را که در وصرف آن بسیار مهم است به دست آورد .
تنظیم درجه حرارت :
الف ـ هنگامیکه نمونههای در درجه حرارت بالاتر از دمای محیط برداشته میشود با استفاده از مارپیچ سرد کننده درجه حرارت آن را به درجه حرارت محیط برسانید .
ب ـ در بعضی از روشهای آزمون نیاز به تنظیم درجه حرارت دیگری غیر از درجه حرارت محیطی است , چنین تنظیمی را باید در صورت مشخص بودن آن انجام داد .
ذرات معلق :
الف ـ نمونهها معمولابدون جدا کردن ذرات معلق برداشته میشود و در صورتیکه آب موجود در منبع اصلی دارای موادی به صورت کلوئید و یا مواد معلق به هم پیوسته باشد نمونه را باید طوری برداشت که به طور نسبی نمایانگر این مواد نیز باشد .
حجم نمونه :
الف ـ حجمی حداقل برابر دو لیتر نمونه بردارید ولی برداشتن چهار لیتر نمونه از ارجعیت دارد .
ب ـ جدول شماره یک بیانکننده مقادیر تخمینی حجم نمونه مناسب برای اندازهگیری معمولی و اختصاصی ماده مورد نظر جهت انجام بار آزمون میباشد .
حجم نمونه مورد نیاز برای تجزیه باکتریولوژیکی آب بستگی زیادی با تراکم باکتریها در آب دارد و در مورد نمونه هائی که تراکم باکتری در آن زیاد است , رقیق کردن متوالی نمونه الزامی میباشد .
محل نمونهگیری
الف ـ منابع روباز :
1 ـ با نهایت دقت محلی را برای نمونهگیری انتخاب کنید که نمونه به دست آمده برای آزمون معرف واقعی توده آب باشد .
این نمونه نباید از کفهای سطحی آب برداشته شود .
2 ـ به دلیل وجود تغییرات وسیع در وضعیت نهرها , دریاچهها , مخازن و سایر تودههای آب , تشریح محل دقیق برای نمونهگیری امکان ندارد و هنگامیکه آب , یک نهر طوری مخلوط شود که به صورت تقریبأ یکنواخت درآید نمونهای که از هر نقطه از مقطع عرضی آب برداشته شود مناسب بوده ولی در مورد نهرها و رودخانههای بزرگ که احتمال مخلوط شدن آب وجود ندارد به تعداد نمونه بیشتری اجتیاج است و معمولا این نمونهها در عرض و عمق مختلف یک سطح مقطع رودخانه در هر محلی برداشته میشود .
3 ـ با در نظر گرفتن اطلاعات مورد نیاز و تطبیق شرایط محلی , نقطهای را برای نمونهگیری انتخاب کنید که در پائینتر از انشعاب رودخانه و یا محل دخول آلودگی با فاصلهای قرار داشته باشد که اختلاط کامل صورت گیرد و چنانچه این عمل مقدور نباشد , بهتر است نمونهگیری از بالای انشعاب رود و یا سرچشمه آلودگی و همچنین از محل انشعاب رود و یا سرچشمه آلودگی صورت پذیرد .
به طور کلی فاصلهای در حدود 1/5 تا 4/5 کیلومتر پائینتر از محل انشعاب و یا آلودگی کافی است .
4 ـ نمونهها را باید در فاصله حداقل دو کیلومتر دورتر از زیر سد و یا آبشار جمع آوری کرد تا هوای وارد شده در آب زمان کافی برای خروج را داشته باشد . در هنگام نمونهگیری از مخازن , دریاچه و یا سایر منابع مشابه , لازم است از نمونهگیری از ناحیههائی که معرف منبع اصلی نمیباشد مانند مناطق ورودی جریانهای کوچک آب , مناطق راکد آب و یا مناطق ساحلی که دارای تغییرات شدید است خود داری کرد مگر در صورتی که تعیین اثر وضعیت و شرایط محلی چنین نقاط , جزئی از برنامه نمونهگیری باشد .
5 ـ مطلوبتر است از هر منیع آب تعدادی نمونه برداشته شود تا تغییرات احتمالی در ترکیبات آب قبل از نقطه نهائی نمونهگیری تعیین گردد .
ب ـ جریانهای سرپوشیده
1 ـ انتخاب نقاط نمونهگیری در شبکههای لولهکشی , مجاری , مخازن , صافیهای تحت فشار و دستگاههای سبککننده شیمیائی آب , دستگاههای تهیه آب عاری از مواد معدنی , کندانسورهای سطحی , تبخیرکنندهها و یا لولههای کندانسور بستگی به رعایت چگونگی لولهکشی , موقعیت قرار گرفتن هر یک از واحدها و شکل آن , خصوصیت و تغییراتی که مابین ورود و خروج آب رخ میدهد و سرعت عبور جریان آب از واحد داشته و باید دقت کرد نمونه معرف هنگامی به دست میآید که عمل مخلوط کردن در محل به خوبی انجام پذیرفته باشد .
2 ـ در یک شبکه لولهکشی با باز کردن شیر و یا یکی از اتصالات که به فوریت آب را در دسترس قرار داده و جریان شدید ایجاد میشود را میتوان به عنوان یک محل نمونهبرداری مناسب تلقی کرد .
در صورتی که شدت جریان آب کافی نباشد باید لوله نمونهگیری را مسافتی در داخل لوله آب فرو برد تا شدت جریان افزوده شود ( در حدود 25 درصد قطر لوله حداکثر تا 100 میلیمتر )
ظروف حامل نمونه :
الف ـ برای مشخصات ظروف حامل نمونه و چگونگی نگاهداری آن برای تجزیه شیمیائی , فیزیکی و رادیولوژیکی به استاندارد روش روزمره نمونهگیری آب مراجعه کنید .
ب ـ برای نمونههای مورد مصرف در آزمونهای باکتریولوژیکی چهار بطری دهانگشاد با در سمبادهای به ظرفیت حداقل 300 میلیلیتر آماده کنید .
این بطریها ممکن است از شیشه بور و سیلیکات و یا سایر مواد مقاوم در برابر حلالیت آب باشد و از درپوش فلزی و یا پلاستیکی پیچی نیز میتوان استفاده کرد .
بطریها , درپوشها و آستر درپوشها باید قادر به تحمل درجه حرارت استریلیزاسیون بوده و هیچگونه ترکیب فراری در هنگام عمل استیلیزاسیون از خود تولید نکرده و یا مواد سمی و یا ترکیبات متوقف کننده رشد باکتری نیز وارد نمونه آب نکند .
1 ـ بطری نمونهگیری را ابتدا با مواد تمیز کننده شسته و سپس با محلول داغ سولفوکرومیک تمیز نمائید و آثار محلول تمیز کننده در ظرف را توسط آب مقطر دوبار تقطیر شده آبکشی و سپس برای برطرف کردن اثر فلزات سنگین احتمالی موجود در باقیمانده کرومات با محلول رقیق اسید نیتریک شستشور دهید .
در خاتمه بطریها را با آب مقطر دوبار تقطیر شده آبکشی کرده و بگذارید خشک شود .
2 ـ در صورتیکه آب آب در نمونه برداشته شده حاوی باقیمانده کلر باشد , مقداری تیوسولفات سدیم تا ایجاد غلظت تقریبی 100 میلیگرم در لیتر به هر نمونه اضافه کنید . ولی در حالتی که تیو سولفات با مواد مصرفی بعدی احتمالا ایجاد اختلال و مزاحمت کند میتوان این مرحله را حذف کرد .
3 ـ در بطری را بسته و سر و کردن بطری را با ورق فلزی ( آلومینیومی ) برای جلوگیری از آلوده شدن بپوشانید و در هوای داغ خشک با دمای حداقل 170 درجه سانتیگراد و یا اتووکلاو با دمای حداقل 121 درجه سانتیگراد به مدت 15 دقیقه استرلیزه کنید .
در طی این مدت باید در پوش بطری را برای جلوگیری از ترکیدن احتمالی آن کمی شل کرد و سپس یک نوار از ورق آلومینیم بین در شسشهای و جداره دهانه بطری قرار دهید .
جمعآوری نمونه
ـ نمونه برای آزمون میکروبیولوژی
1 ـ هنگامیکه برداشت نمونه از طریق شیر و یا لوله نمونهگیری انجام میشود لازم است آب حداقل به مدت پنج دقیقه و یا بیشتر برای شستشوی کامل سیستمی که به مدت دو ساعت و یا بیشتر راکد بوده است به میزان شش تا ده برابر حجم آن جریان یابد .
2 ـ خروجی نمونه را بسته و بدون لمس کردن قسمت درونی آن را خالی کنید . سپس با شعله مناسب و یا هر وسیله دیگری که دوده وارد لوله نکند محل خروجی نمونه را شعله بگیرید و در صورتی میتوان روش استفاده از شعله را حذف نمود که خروجی نمونه با استفاده از پنبه و پارچه اشباع شده با الکل اتیلیک تقلیب شده (70 درصد ) پاک شود .
3 ـ در صورتی که آب مورد نمونهگیری کلرینه شده و دارای باقیمانده کلر باشد و یا عامل اکسید کننده دیگری به صورت آزاد و یا ترکیبی باشد که به عنوان گندزدائی آب به کار رفته است , یک بطری نمونهبرداری محتوی مقداری تیوسولفات سدیم انتخاب کنید , در غیر این صورت استفاده از تیوسولفات سدیم حذف میگردد .
در حالتی که افزودن تیوسولفات در آزمونهای بعدی مانند بررسی باکتریهای احیأ کننده سولفات و غیره ایجاد مزاحمت میکند باید از به کار بردن تیوسولفات در بطری نمونهگیری هر چند که عوامل گندزدا در آب نیر موجود باشد خودداری کرد و باید آزمون را به سرعت انجام داد .
4 ـ در بطری را بردارید , ترتیب برداشتن آن بدین صورت است که برای جلوگیری از آلوده شدن آن در اثر تماس مستقیم با دست , آن را با پوششی مانند کاغذ آلومینیم بردارید و برای اجتناب از لمس کردن دهانه بطری پائین بطری را گرفته و بدون آبکشی با آب مورد نمونهگیری آن را به سرعت در زیر جریان آب قرار داده و سهچهارم بطری را پر کنید تا عمل مخلوط کردن نمونه قبل از آزمون به سهولت قابل انجام باشد .
بدون تأمل در بطری را گذارده و ورق فلزی گردگیر را دور گردن بطری بپیچید و دقت کنید از تماس با در گردن بطری در حین عمل خودداری و حتیالامکان هیچگونه غباری در اثر وزش دخل بطری نشود .
5 ـ هنگامیکه آب مورد نمونهگیری بالاتر و یا پایین تر از فشار جو باشد باید از وسایل مخصوص برای برداشتن نمونه استفاده شود که در صورت اجازه دادن شرایط فیزیکی , سادهترین وسایل , استفاده از فشار سنج میباشد .
وسیله برداشت نمونه از یک خط لوله و یا سیستمی که تحت خلاء قرار دارد عبارت است از یک پمپ پیستونی کوچک که نمونه را به یک ظرف نمونهگیری که در فشار جو است منتقل میکند و این پمپ باید از مواردی بوده و ساختمان آن طوری باشد که باعث آلودگی نمونه نشود و ظرف (( گیرنده نمونه )) بین پمپ و نقطه نمونهگیری جای گیرد . با چنین ترتیبی نمونه موجود در ظرف گیرنده نمونه پس از بستن شیر آن و رسانیدن به فشار جو , به داخل ظرف نمونهگیری خالی خواهد شد .
نگاهداری نمونهها نمونههای آزمون باکتریولوژی در صورتیکه ظرف یکساعت پس از جمعآوری مورد آزمایش قرار نگیرد , احتیاج به سردکردن دارد .
1 ـ نمونههائی که در یک ساعت اول پس از جمعآوری مورد آزمون قرار میگیرد را میتوان بدون یخ زدن در محل سرد نگاه داشت .
2 ـ نمونههائی که بیشتر از یک ساعت از نمونهگیری امکان آزمایش آن فراهم میشود باید در یخچال و یا یخدان در درجه حرارتی که بیشتر از چهار درجه سانتیگراد نباشد نگاهداری نمود .
در هیچ حالتی فاصله زمانی بین جمعآوری و آزمون نباید بیشتر از 12 ساعت در موارد عادی و یا شش ساعت در مورد نمونههای مشکوک به داشتن مقادیر زیاد از ارگانیزم باشد .
برای دستور کارهای بررسی نمونه در محل ( آزمایشات صحرائی ) باید مدت زمان طولانیتری در نظر گرفته شود .
3 ـ در صورت حملونقل نمونهها را باید در ظرفی با جدار عایق که محتوی یخ است منتقل کرد تا دمای آن بین صفر تا چهار درجه سانتیگراد باقیمانده و امکان استفاده برای آزمون , ظرف 12 ساعت پس از جمعآوری فراهم گردد .
4 ـ اگر شرایط حفظ و نگهداری نمونه با بندهای 2 و 3 این قسمت تطبیق نکند شرایط واقعی را در گزارش آزمون بیان کنید .
برچسبگذاری و انتقال نمونه
الف ـ اطلاعات مشروحه زیر را بر روی قسمتی از شیشه که قبلا جهت نوشتن سمباده زده و مات شده است و یا بر روی یک برچسب چسبدار و یا برچسب پارچهای و یا کاغذی متصل به ظروف بنویسید :
ـ شماره نمونه
ـ تاریخ و زمان نمونهگیری
ـ منبع نمونه
ـ نقطه نمونهگیری ( با جزئیات کامل , بهطوریکه فرد دیگری به کمک آن از
همان نقطه که نمونه برداشته شده است بتواند نمونه دومی را بردارد .)
ـ درجه حرارت و سرعت جریان سیال در وسیله نمونهگیری
ـ درجه حرارت نمونه
ـ نوع و مقدار مواد محافظ افزوده شده
ـ نتایج آزمونهای انجام شده در محل نمونهگیری ( آزمونهای صحرائی )
ـ امضای نمونهگیر
ب ـ در ظروف نمونه را در محل خود محکم کرده و برای جلوگیری از تراوش نمونه در حین حملونقل آن را با سیم , نوار و یا ریسمان ببندید .
ظروف نمونه باید به اندازهای باشد که پس از پر کردن آن با حجم مورد نظر از نمونه حجمی معادل یک درصد از ظرفیت آن جهت انبساط مایع خالی باشد
ج ـ حملونقل ظروف نمونه باید در جعبه ( ترجیحأ چوبی ) انجام شود که این جعبه دارای محفظههای جداگانه برای هر یک از ظروف نمونه بوده و بقیه فضای آن در اطراف ظرف نمونه با کاغذ مچاله شده , نمد و یا مواد مشابه دیگری پر شده و یا ظرف نمونه در محل خود به وسیله گیرههای فنری , خاک اره و یا فوم پلاستیکی و یا موادی مشابه آن مستقر شود .
نمونههایی که به سرعت منجمد شده است باید برای باقی ماندن به حالت یخ زده همراه با انیدریک کربنیک جامد ( یخ خشک ) حملو نقل شود .
هـ ـ نشانی فرستنده و گیرنده را بهطور واضح در دو ظرف جعبه نوشته و یا توسط کارت و یا برچسب به آن متصل کنید و در صورت لزوم برچسبهای تشریحی و اخطاری مانند :
(( شکستنی ,)) (( مایع ,)) (( شیشه ,)) (( بادقت حمل شود ,)) (( این قسمت رو به بالا ,)) و در هوای سرد عبارت (( از یخ زدن جلوگیری شود ,)) را نیز به استثنأ نمونههایی که عمدا به صورت منجمد در میآید بر روی آن بچسبانید .
نمونه گیری مرکب
دامنه کاربرد
الف ـ روش نمونهگیری مرکب از آب در مورد تجزیههای دنبالهای فیزیکی و شیمیائی به کار رفته اما برای جمعآوری نمونه جهت آزمونهای دادیولوژیکی به خصوص رادیو نوکلئوئیدهای عمر کوتاه مناسب نمیباشد . ولی میتوان برای روشهای آزمون انفرادی به منظور تعیین تاثیر زمان تناوب قبل از تجزیه به آن مراجعه کرد .
ب ـ نمونههای مرکب برای آزمونهای باکتریولوژیکی و یا ترکیباتی که در زیرنویس ( ج ) از جدول شماره یک بیان شده است مناسب نمیباشد .
نمونهگیری پیوسته
دامنه کاربرد
با یکدیگر مخلوط کنید .
دفعات نمونه برداری بمنظور آزمایش باکتریولوژکی
دفعات نمونه برداری و آزمایش نمونه های آب باید کنترل صحیح کیفیت آب را امکان پذیر سازد.
« جدول نمونه برداری منابع آب کلرینه شده»
تعداد افراد مصرف کننده | حداقل تعداد نمونه های آزمایش شده در هر ماه |
تا صد هزار نفر | یک نمونه بازای هر پنج هزار نفر |
مازاد بر هر صد هزار نفر | یک نمونه بازای هر ده هزار نفر |
مطالب تصادفی:
دستورالعمل حوادث و اتفاقات شبکه آبرسانی - یکشنبه دهم بهمن 1389
ﻫﻮادﻫﻲ - یکشنبه دهم بهمن 1389
آب و فاضلاب و تصفیه - شنبه نهم بهمن 1389
فيلتر کربن - شنبه نهم بهمن 1389
ﻫﺎﻟﻮﻣﺘﺎﻧﻬﺎ - شنبه نهم بهمن 1389
دستورالعمل پیمایش شبکه توزیع آب - شنبه نهم بهمن 1389
همه چیز درباره نیترات / استانداردهای جهانی آب آشامیدنی چیست - جمعه هشتم بهمن 1389
واحدهای مختلف تصفیه خانه فاضلاب شهری - جمعه هشتم بهمن 1389
احتمال بازگشت بلوم جلبکي به درياي خزر - جمعه هشتم بهمن 1389
آيا درياچه اروميه به سرنوشت آرال دچار ميشود؟ - جمعه هشتم بهمن 1389
تجهيزات اصلي بکار رفته در سيستم RO - جمعه هشتم بهمن 1389
راهنمای اندازه گیری و پایش سمیت در سیستم فاضلاب شهری - جمعه هشتم بهمن 1389
چرخه نیتروژن (سیکل ازت) - جمعه هشتم بهمن 1389
SDI و کاربرد های آن - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
آلاینده های آب و روشهای حذف آنها - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
دستگاه هاي مولد ازن ژنراتور - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
کمبود آب و تصفیه غیر کافی فاضلاب - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
راهنمای کنترل آزمایشگاهی و چرخه اطلاعات در راهبری تصفیه خانه های فاضلاب شهری - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
دفع پسماند از طريق گاز پلاسما - پنجشنبه هفتم بهمن 1389
مقايسه بين ClO2 و روش UV/H2O2 و براي ضدعفوني آب آشاميدني - چهارشنبه ششم بهمن 1389
دستگاه هاي UV - چهارشنبه ششم بهمن 1389
راهنمای بازرسی از شبکه های جمع آوری فاضلاب شهری - چهارشنبه ششم بهمن 1389
تصفیهی آب جهت حذف رنگ - چهارشنبه ششم بهمن 1389
ارزيابي تاثير نوع ماده منعقد کننده بر شاخص هاي بهره برداري در فرآيند فيلتراسيون مستقيم - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مقايسه بركه اختياري اوليه و بي هوازي اوليه - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فاكتورهاي شيميايي موثر بر روي عملكرد بركه ها - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فاكتورهاي فيزيكي موثر بر روي عملكرد بركه ها - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فاكتورهاي موثر در تصفيه در بركه هاي تثبيت - سه شنبه پنجم بهمن 1389
انواع بركه هاي تثبيت (2) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
انواع بركه هاي تثبيت (1) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مقايسه مزايا و معايب فرايندهاي مختلف تصفيه فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
معايب بركه هاي تثبيت - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مزاياي بركه هاي تثبيت فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
لزوم تصفيه فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مزاياي سيستم بركه هاي تثبيت - سه شنبه پنجم بهمن 1389
بركه هاي تثبيت - سه شنبه پنجم بهمن 1389
ملاحظات كلي در انتخاب فرايند تصفيه - سه شنبه پنجم بهمن 1389
استانداردهاي پساب (2) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
استانداردهاي پساب (1) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
فرايندهاي قابل كاربرد در تصفيه فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
تعريف و اهداف تصفيه فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
ميكروارگانيسم هاي بيماري زاي موجود در فاضلاب و خطرات بهداشتي آنها - سه شنبه پنجم بهمن 1389
مواد آلاينده موجود در فاضلاب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
ضد عفوني كننده پرتابل ازن - سه شنبه پنجم بهمن 1389
سپتیک تانک (SEPTIC TANKS) - سه شنبه پنجم بهمن 1389
ضوابط فنی بررسی و تصویب طرحهای اصلاح و بازسازی و افزایش ظرفیت تصفیه خانه های آب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
آب دردامداريها - سه شنبه پنجم بهمن 1389
آب مقطر - سه شنبه پنجم بهمن 1389
آیامیدانید آب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
نیترات آب - سه شنبه پنجم بهمن 1389
واحد پیشتهنشینی (Pre-sedimentation module) - شنبه هشتم آبان 1389
IMViC Test - شنبه هشتم آبان 1389
Nitrate Reduction Test (تست احیای نیترات) - جمعه هفتم آبان 1389
تاریخچه آب و فاضلاب در استان تهران - جمعه هفتم آبان 1389
وقتى اقيانوس ها بيمار مى شوند - پنجشنبه ششم آبان 1389