چشمه
دید کلی
مقدار آب چشمهها مخصوصا
آنهایی که در تمام سال جاری میگردند در فصول سال متغیر میباشد و بستگی به
آب و هوا و بخصوص شرایط زمین شناسی ناحیه دارد. غالب چشمهها دارای مواد
معدنی محلول در آب بوده و این مواد محلول در آب پس از رسیدن به مظهر چشمه
در کنارهای آن رسوب میکند. چشمههای آهکی ، گوگردی و غیره در اطراف چشمه
رسوبی این مواد را بر جا میگذارند.
تشکیل چشمهها
معمولا چشمهها
وقتی تشکیل میشوند که رسوبات نفوذپذیر مانند قلوه سنگ ، شن و ماسه ، ماسه
سنگ ، کنگلومرا و غیره روی رسوبات غیر قابل نفوذ قرار گرفته باشد و همچنین
آبهای زیرزمینی از محلهایی که دارای مقاومت کمتری بوده مانند درز ، شکاف و
یا گسلها خارج میشوند. و البته نوع گسل و وضع زمین شناسی در تعیین این
مسیر اهمیت خیلی زیادی دارد.
اکثر چشمهها در دامنه کوهها و یا در کف
درهها تشکیل میشوند. گاهی اوقات ممکن است چشمههایی که دارای فشار خیلی
زیادی هستند در کف دریاها ظاهر شوند و قبل از اینکه آب این چشمهها با آب
شور دریا مخلوط میشود به سطح دریا میرسد. بدین طریق یک محوطه آب شیرین در
داخل آب دریا بوجود میآید. در سواحل یونان در فاصله خلیج آراگوس (argos)
چنین آب شیرین به قطر 15 متر دیده میشود.
انواع چشمهها
چشمهها انواع مختلفی دارند که آنها را بطور کلی میتوان به 3 دسته تقسیم کرد.
چشمههایی که در جهت امتداد دامنه کوه به طرف پایین جریان دارند و دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
در
این نوع چشمهها که بیشتر از انواع دیگر دیده میشود آب از طبقات سست
رسوبی خارج میگردد. این طبقات رسوبی ممکن است به صورت افقی یا درای شیب
کمی باشند.
نوع دیگر از این چشمهها ، چشمههای مطبق میباشد یعنی اینکه چشمه های متعددی در فصل مشترک دو سری از طبقات نفوذپذیر ظاهر میشوند.
چشمههایی
که در آب آنها در اثر زیاد شدن و یا بالا آمدن سطح آب به خارج راه پیدا
میکنند و اکثرا در محلهایی که ناودیس شکل بوده و در ضمن سنگهای زیرین غیر
قابل نفوذ باشند بوجود میآیند. در اینجا آب تا سطح ناودیس بالا آمده و سپس
به صورت چشمه ظاهر میگردد.
چشمههایی که در اثر وقوع گسل بوجود می
آیند. در نتیجه وقوع گسلهای عمودی و یا کمی زاویهدار که باعث قرار گرفتن
لایههای نفوذپذیر در مقابل لایههای نفوذ ناپذیر میشود. در جاهایی که
طبقات دارای شیب هستند و اختلاف ارتفاع نیز کافی میباشد آب وارد گسل شده و
از آن خارج میگردد.
چشمههایی که از درزها و یا شکافها خارج
میگردند، در سنگهای غیر قابل نفوذ که دارای شکاف میباشند آب از بین این
شکافها عبور کرده و از یک نقطه به صورت چشمه ظاهر میگردد.
آنهایی که در اثر فشار ایستایی (hydrostatic) به طرف بالا حرکت میکنند، یعنی در حقیقت از نوع آرتزین میباشند.
بالاخره آنهایی که آب با سرعت و فشار زیاد به علت داشتن گاز به خارج فوران میکند مانند آبفشانها (geysers).
چشمههای آب گرم (thermal springs)
تعداد
زیادی از چشمههای آب گرم ، با فعالیتهای آتشفشانی در ارتباط دارند و در
بسیاری موارد مقدار زیادی املاح و گازهای مختلف همراه با آب این چشمهها به
سطح زمین آورده میشود. درجه حرارت این چشمهها متفاوت است و گاهی به
حوالی 100 درجه سانتیگراد خواهد بود. در نواحی آتشفشانی ، به علت وجود
آنومالی های حرارتی ، افزایش حرارت نسبت به عمق از میزان متوسط آن زیادتر
است و بنابراین عمق چشمهها در این نواحی کمتر خواهد بود. چشمههای آب گرم
نیز تا مدتها بعد از فعالیتهای آتشفشانی جریان دارند.
آبفشانها (geyser)
آبفشانها
چشمههای آبگرمی هستند که از آنها (در فواصل زمانی معین) آب داغ همره با
بخار آب فوران مینماید آبفشانها بیشتر در مناطقی که بتازگی فعالیت
آتشفشانی داشتهاند، مشاهده میشوند و از جمله این مناطق میتوان نواحی
آتشفشانی ایسلند، ایتالیا و نیوزیلند را نام برد. درجه حرارت آب آبفشانها
در نواحی مختلف از 80 تا 100 درجه سانتیگراد در تغییر است و ارتفاع فوران
آب و بخار گاهی به 50 متر نیز میرسد.
مکانیسم آبفشانها بدین ترتیب است
که در اعماق زمین ، مجاری و منافذ از آب پر شده و حرارت این آبها در حدود
نقطه جوش آب در تحت فشار موجود میباشد. هنگامی که فشار به حد معینی
میرسد، آب از طریق منافذ به بالا حرکت کرده و در نتیجه فشار کاهش مییابد و
همین کاهش فشار باعث تبخیر مقدار زیادی آب شده و در نتیجه ، فشار حاصله
همراه با آب داغ به بیرون فوران میکند و بدین ترتیب این سیکل مرتبا تکرار
میگردد.
باران اسیدی - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
پيشگيري از خوردگي حاصله از آب مصرفي بويلرها (BFW) - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
چند مقاله در ضمینه آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
هندبوک CRC جداسازی های غشایی_Handbook of Membrane Separations - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بهینه سازی انعقاد جلبک ها به روش SCD - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
تصفيه آب با استفاده از نانولولهها - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
شناخت آبهای صنعتی و روشهای تصفیه - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آبِ شیرین با فناوری نانو - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کتاب هایی در رابطه با آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
پیش نویس سند ملی کیفیت آب آماده شد - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
EcoCell تصفيه كننده شناور سازي هواي محلول - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کاربرد رنگ ها در ایمنی - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بلوئر تری لوپ - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آسیب شناسی کیفی منابع تامین آب آشامیدنی شهر آرادان(شهرستان گرمسار) - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
لوله های آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
بازدارنده های رسوب در آب شیرین کن ها - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
آب تبلور شده به چه معناست؟ - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
کتب معتبر در زمینه آب و فاضلاب - سه شنبه بیست و هشتم دی 1389
سیستم مکان یابی جهانی Global Positioning SysteM - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثر اشعه (U.V) ماورای بنفش بر میکروارگانیزمها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
گندزدایی آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
دستگاه هيدروکلريناتور - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
اثرات زیست محیطی فاضلابها - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
مشخصات آب جهت مصرف در صنعت و طريقه نرم كردن متداول آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
درباره نانو و تصفیه آب - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
معرفی مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS - دوشنبه بیست و هفتم دی 1389
نشانههای آلودگی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مديا و مشخصات آن - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
آب به حساب نیامده از دیدگاه امور مشترکین - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
بررسی پوششهای لوله های بتنی فاضلابی و انتخاب پوشش مناسب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
دستور العمل استفاده و نگهداری از سیستم های UV - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مسمومیت غذایی ناشی از باکتری اشریشیاکلی E coli - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تصفيه خانه فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طرح مقدماتی پروژه شبکه جمع آوری فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
طبقه بندی آلاینده های آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری سدیم به روش فیلم فتو متری - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری اکسیژن محلول DO - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری (BOD) - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اصول و روش هاي كلرزني آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تجهیزات مبارزه با آلودگی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
تصفیه و ضد عفونی آب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
جمع آوري ، تبديل و دفع زباله و فاضلاب در کارخانجات مواد غذایی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
مکانيک سيالات - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
زهکشی آبهای سطحی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
سیل و سیلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
املاح و مواد معدنی موجود در آب آشامیدنی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
آبهای آلوده و فاضلاب - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
ديناميک سيالات - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
انواع تراس ها در هیدرولوژی - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
TDS و اهمیت آن در دیگ های آب گرم و دیگ های بخار - یکشنبه بیست و ششم دی 1389
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - یکشنبه سی ام خرداد 1389
جریان آب زیرزمینی - یکشنبه سی ام خرداد 1389
آبیاری در گذر زمان - شنبه بیست و نهم خرداد 1389
HPC - شنبه بیست و نهم خرداد 1389
PH متری - جمعه بیست و هشتم خرداد 1389
اندازه گيري رطوبت توسط دستگاه نوترون - جمعه بیست و هشتم خرداد 1389
بازیافت فاضلاب و اصلاح نظام آبیاری در کشاورزی - پنجشنبه بیست و هفتم خرداد 1389
استاندارد روش نمونهگیری از پسآبهای صنعتی - پنجشنبه بیست و هفتم خرداد 1389
اندازه گیری قلیاییت - چهارشنبه بیست و ششم خرداد 1389
روشهاي اندازه گيري تبخير و تعرق - چهارشنبه بیست و ششم خرداد 1389
آلودگي آب و تصفیه آن - سه شنبه بیست و پنجم خرداد 1389
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - سه شنبه بیست و پنجم خرداد 1389